Šiandien nėra, o rytoj jau gali būti

kiaule
Nuotr. Tyrimų atsakymai patvirtino, kad netoli naujųjų Šakių kapinių rasta kiaulės gaišena nebuvo užkrėsta afrikinio kiaulių maro virusu.


Asta GVILDIENĖ

Kovo 29 d. Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas, valstybinis veterinarijos inspektorius Artūras Šimkus supažindino susirinkusiuosius su afrikinio kiaulių maro plitimo tikimybe šalyje ir mūsų rajone.

Pasak A. Šimkaus, afrikinis kiaulių maras plinta į Vakarų Europą ir tam nepadeda net tokios drastiškos priemonės, kokios buvo panaudotos Čekijoje, kai buvo nuspręsta, jog kariuomenė eina į miškus ir viską iššaudo. Šis pavyzdys parodė, kad kiaulių maras dar labiau paplito ir kad jo neišmedžiosi.

„Šiandien situacija tokia, kad afrikinis kiaulių maras jau užfiksuotas Latvijoje ir Kaliningrado srityje (Rusijoje). Ypač daug atvejų nustatoma Ukrainoje, Moldovoje, Rumunijoje. Tad prognozės, kad per Kaliningrado kraštą maras ateis į Baltijos šalis, o iš Ukrainos į Vakarų Europą, pildosi, – kalbėjo valstybinis veterinarijos inspektorius. – Situacija mūsų šalyje nedžiugina, apimtas jau trečdalis Lietuvos. Liga sparčiai plinta Jurbarko rajone, vienas atvejis nustatytas Vilkaviškyje. Mūsų rajonas Marijampolės apskrityje liko savotiška sala, kurioje dar nėra užfiksuotas afrikinis kiaulių maras.“

Šiandien afrikinis kiaulių maras rastas 530 vietų, kuriose virš 1200 nugaišusių šernų. A. Šimkaus teigimu, medžiotojai tampa šernų gaišenų rinkėjais ir kasėjais. Kadangi didžiausias kiaulių maro pikas būna vasaros metu, tad rekomenduojama birželio–rugpjūčio mėnesiais kiaulių nelaikyti, kad apsisaugotume nuo šios ligos. Jis priminė, kad nuo kovo 13 d. mūsų rajone yra įsteigta buferinė zona, kurioje kiaulių augintojams taikomi specialūs reikalavimai. Tie, kas neatitinka reikalavimų, iki gegužės 1 d. privalo pasiskersti kiaules ir prašyti kompensacijos.

„Kreiptis reikėtų į rajono savivaldybės Nuostolių komisiją. Pinigus išmoka ne savivaldybė, o Žemės ūkio ministerija“, – patikslino valstybinis veterinarijos inspektorius.

A. Šimkus prognozuoja, kad dar šią vasarą afrikinis kiaulių maras iš Jurbarko rajono gali paplisti į Gelgaudiškį ar Plokščius. Tad tik laiko klausimas, kada ši liga bus nustatyta ir mūsų rajone. Beje, viršininkas užsiminė, jog, neoficialiomis žiniomis, nuo pernai metų ateina nuogirdos, kad Lekėčių krašte yra randama šernų gaišenų. Ar jie užsikrėtę maru, ar ne – nepatikrinta informacija.

VMVT viršininkas informavo, kad kovo 29d. rytą aikštelėje, esančioje netoli naujųjų Šakių kapinių, buvo rasta numesta kiaulės gaišena. Kitą dieną radinys buvo išvežtas į Vilniuje esantį Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą atlikti tyrimus dėl afrikinio kiaulių maro. Prieš porą dienų tyrimų atsakymai patvirtino, kad kiaulės gaišena nebuvo užkrėsta afrikinio kiaulių maro virusu.

Šakių VMVT informuoja gyventojus, kad nugaišus kiaulei būtina nedelsiant apie tai informuoti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403, kreiptis į Šakių VMVT arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui. Už netinkamą šalutinių gyvūnų produktų tvarkymą asmenims gali būti skiriamos administracinės nuobaudos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.