Iš keturių tūkstančių sodinukų sužaliuos giria

miskasodis
Nuotr. Kaip ir kasmet, pagrindiniai miškasodžio talkininkai  – moksleiviai, kaip tinkamai sodinti medelius, juos pamokė rajono miškininkai.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šimtmetį švenčiančiai Tėvynei miškininkai dovanoja nacionalinę miško sodinimo šventę „Lietuvai 100“. Prie jos prisidėjo ir regioninis Šakių padalinys. Miškininkai atvyko su šeimos nariais, kaip ir kasmet, prisijungė Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviai. Šeštadienį apsodintas 1,7 ha plotas, pasodinta 3,5 tūkst. eglių ir 500 juodalksnio sodinukų.

Talkos pradžioje Valstybinių miškų urėdijos Šakių padalinio vyriausiasis miškininkas Simonas Šilingas trumpai supažindino, kaip reikia taisyklingai sodinti medelių daigus, kokiais atstumais, kad jie gerai augtų.

„Valstybinių miškų urėdija nusprendė Lietuvos šimtmetį švęsti penkerius metus. Vieni regioniniai padaliniai sodina ąžuolynus, kituose bus organizuojami įvairūs renginiai. Naujai pasodinta eglė auga iki 70 metų, kiti medžiai net 100 metų, todėl juos prižiūrėti ir jais rūpintis tenka dviem kartoms, todėl džiaugiuosi, kad šiandien susirinko didelis būrys moksleivių. Tikimės, kad mūsų rankomis pasodintas šioje vietoje miškas bus ilgaamžis“, – kalbėjo S. Šilingas ir pridūrė, kad per artėjančius penkerius metus Šakių miškininkai taip pat pasiryžę rajone pasodinti ąžuolyną.

Šeštadienio rytas išaušo gražus ir saulėtas, todėl talkininkai čiupo kastuvus, į kibirus pirmiausiai krovė eglaičių sodinukus, augintus net ketverius metus, kuriais pasirūpino Lekėčių medelynas, ir apie 70 žmonių pabiro po kirtavietę. Nelengva buvo ypač jaunesniems talkininkams vaikščioti po prieš trejus metus iškirstą plotą, teko aukštai kojas kilnoti, saugotis, kad į gilesnę duobutę kojos nepastatytų ar net už šakų užkliuvę su kibiru neapsivožtų. Bet jauniesiems talkininkams visur padėjo, patarimų negailėjo rajono miškininkai. O ir dauguma moksleivių buvo tie, kurie ne pirmi metai dalyvauja miškasodyje.

Girininkas Mantvydas Maciukevičius pasakojo, kad Šakių girininkijos Ritinių kaime esantį Šilo miško plotą pasirinko, nes mišką atsodinti privalu praėjus trejiems metams po kirtimo. Kalbinti miškininkai vylėsi, kad apie 85 proc. pasodintų sodinukų turėtų prigyti, anot jų, eglaičių viršūnes skabo stirnos, eglės žievę graužia pušiniai straubliukai. Todėl miškininkai eglių sodinukų viršūnes nuo žvėrių rudenį tepa repelentais. M. Maciukevičius pasidžiaugė, kad kol kas nepasitaiko miškų gaisrų mūsų rajone, bet stebėjosi žmonių nesąmoningumu, nes vis dar į mišką vežamos šiukšlės ir kitos atliekos. O tvarkyti tenka patiems miškininkams.

Tiesa, nesimatė šiais metais miškasodyje nei rajono vadovų, nei politikų, bet Panemunių regioninio parko direktorius Mindaugas Janušonis džiaugėsi atvažiavęs patalkinti šakiečiams.

„Aš manau, kad šiame laikmetyje mes mažiau būname miške. Todėl ir atrodo, kad miško gėlės ne taip kvepia ar avietynai išnykę. Be abejo, yra tam tikri pokyčiai, galbūt kai kurie ir neigiami. Nors ir baisiai atrodo plyni miškų kirtimai, tačiau miškininkų iniciatyva miškai atsodinami. Privačių miškų savininkai taip pat privalo atsodinti mišką. Yra privačių miškų savininkų, kurie labai rūpinasi savo miškais, myli ir saugo gamtą“ – kalbėjo M. Janušonis, pirmą kartą dalyvaujantis miškasodyje Šakiuose.

Kaip ir kasmet, aktyviai į talką įsijungė „Varpo“ mokyklos moksleiviai, net 30 šeštadienio rytą nepatingėjo anksčiau atsikelti. Moksleiviai vienbalsiai sakė, kad į miškasodį ėjo savo noru, nes norėjo išmokti, kaip taisyklingai pasodinti medelį. Ne vienas sakė, kad norėtų po daugelio metų pamatyti jau išaugusius medžius, bet pripažino, kad vargiai ar rastų tą vietą. Moksleivius lydėjo mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, mokytojos Almutė Ščajevienė ir Rita Grybienė.

Talka truko porą valandų. Laukymės pakraštyje talkininkai buvo vaišinami kibinais ir sriuba. Padirbėti miške, pakvėpuoti tyru oru, pasodinti ne vieną, o net keliasdešimt medžių – ne kasdien žmogus turi tokią galimybę.

Šiemet nacionalinėje miško sodinimo šventėje „Lietuvai 100“ gausus būrys įvairiausių profesijų, skirtingo amžiaus talkininkų 80 ha plote miškininkams padėjo pasodinti pie 300 tūkst. medelių! Mišku galėsime džiaugtis po kelerių metų, o didesnę naudą jis atneš mūsų vaikams ir anūkams po dešimtmečių. Tegul žemėj Lietuvos miškai visada žaliuos!

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.