Baltrušių bendruomenė – po nežinios skraiste

baltrusiai namai
Nuotr. Baltrušių bendruomenės centras už bendruomenės namų statybą liko skolingas statybinei organizacijai. Per kelerius metus prikapsėjo beveik 12 tūkst. eurų skolos.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio mėnesį Baltrušių bendruomenę pasiekė žinia, jog beveik dešimtmetį gyvuojančio Baltrušių bendruomenės centro (BC) pečius slegia skola. Bendruomenės centro valdybos nariai sako nieko nežinoję apie skolą, jų akys krypsta į bendruomenės centro pirmininką Joną Būtautą, kuris balandžio 7 d. iš pareigų atsistatydino. Pirmadienį rengiamas bendruomenės centro narių susirinkimas, kuriame tikimasi rasti išeitį.

Po teismus

Dar 2011 m. Šakių krašto vietos veiklos grupė projektui „Pastato rekonstrukcijos į jaukius ir šiltus Baltrušių bendruomenės namus“ numatė 136 tūkst. 121 eurą, tačiau Baltrušių bendruomenės centras su UAB „Statybų vizija“ pasirašė sutartį dėl darbų už 144 tūkst. 810 eurų. Statybinė organizacija į teismą kreipėsi dėl neapmokėtos 8 tūkst. 688 eurų sąskaitos. Praėjusių metų lapkričio 29 d. įvykęs Šakių rajono apylinkės teismas UAB „Statybų vizija“ iš Baltrušių bendruomėnės centro priteisė 8 tūkst. 688 eurus, 1 tūkst. 831 eurą delspinigių ir beveik tris tūkstančius eurų kitų bylinėjimosi išlaidų. Bendruomenė kreipėsi į Kauno apygardos teismą ir apskundė Šakių rajono apylinkės teismo sprendimą. Tačiau šių metų kovo 19 d. Kauno apygardos teismas paskelbė nutartį, kuria įpareigojo Baltrušių bendruomenės centrą sumokėti skolą bendruomenės namus stačiusiai statybinei organizacijai.

Painiava

Bendruomenę atstovavęs jos pirmininkas J. Būtautas teismui paaiškino, kad prieš sudarant sutartį su statybine organizacija buvo pražioplinta, kad bendruomenė 8 tūkst. 688 eurus jau pažadėjusi kitiems – konsultantams ir projekto sutarties rengėjams. Teisme pirmininkas teigė, kad jie su UAB „Statybų vizija“ vadovais žodiškai sutarė, jog bendruomenė geranoriškai prisidės įvairiais darbais.

J. Būtautas teisme pripažino, kad nelabai akylai stebėjo pasirašomus dokumentus su UAB „Statybų vizija“, todėl tik po beveik dvejų metų pamatė, kad ant darbų pabaigimo akto liko 144 tūkst. 810 eurų suma ir kad Baltrušių bendruomenės centras nesumokėjo 8 tūkst. 688 eurų.

„Gavosi nesąžiningas veiksmas, buvo viskas sutarta. Skola yra nereali – bendruomenė už ją atidirbo“, – teisme aiškino J. Būtautas.

Niekas nežinojo

Balandžio 7 d. įvyko visuotinis rinkiminis Baltrušių BC narių susirinkimas, kurio metu J. Būtautas atsisakė centro pirmininko pareigų dėl pablogėjusios sveikatos. Baltrušių bendruomenės centro pirmininke buvo išrinkta Virginija Naujokaitienė, liko ta pati bendruomenės valdyba, kurios gretose ir J. Būtautas.

V. Naujokaitienė pasakojo, kad tą dieną niekas neužsiminė apie jokią skolą. Ji kaip nujausdama nepaėmė tą dieną iš pirmininko antspaudo, o išskubėjo į kelionę, kurioje ir sužinojo apie Kauno apygardos teismo sprendimą. Grįžusi atsisakė šių pareigų, neįregistravo nei bendruomenės valdybos.

„Mirtina tyla buvo. Pirmininkas nė žodeliu neužsiminė apie skolą. Bendruomenės valdyba nieko nežinojo. Labai skaudu visiems bendruomeniečiams dėl to, kad viskas taip susiklostė“, – tikino V. Naujokaitienė.

Pasak pašnekovės, net suplanuota Motinos dienos šventė neįvyko, žmonės sutrikę, nusviro rankos imtis kokios veiklos, jos žodžiais, bendruomeniečiai nori viešumo ir skaidrumo.

V. Naujokaitienė pripažino, kad bendruomenės valdybos nariai kiekvienas dirbo jiems pavestą darbą, o į vykdomą projektą labai nesigilino. Moteris tikisi, kad pirmadienį susirinkimo metu iš buvusio bendruomenės pirmininko lūpų išgirs daugiau. Savo nuomonę išsakys ir bendruomeniečiai.

Anot V. Naujokaitienės, bendruomenės namai labai reikalingi kaimui, bet jie iki galo dar neįrengti, reikia ir toliau rašyti projektus, tęsti pradėtus darbus. Žmonės nori geresnių šaligatvių, be to, švenčių ir kitokių renginių.

„Nežinau, koks žmogus gali sutikti eiti bendruomenės pirmininko pareigas ir prisiimti tokią finansinę naštą. Man jau geriau, kai sakoma karti tiesa nei saldus melas“, – pokalbį užbaigė V. Naujokaitienė.

Paaiškės pirmadienį?

„Nenoriu komentuoti, nes pats gerai nežinau, kaip čia kas yra. Pirmadienį vyks susirinkimas, atvažiuos iš savivaldybės juristas, vicemeras ir viską sužinosit“, – nedaugžodžiavo buvęs bendruomenės centro vadovas J. Būtautas. Tik pridūrė, kad skųsti teismo sprendimo neverta, jo žodžiais, yra lengvesnis variantas – skelbti bendruomenės bankrotą. Jis paminėjo, kad pagalbos kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją, bet ši atsisakė padėti.

Vicemeras Bernardinas Petras Vainius svarstė, kad tai precedento neturintis atvejis ir kad viską paaiškinti gali tik pats buvęs bendruomenės pirmininkas J. Būtautas.

„Nieko paguodžiamo negaliu pasakyti. Padengti skolą?! Šituo keliu eiti negalime“, – patikino vicemeras, o kokį būdą išeiti iš susiklosčiusios situacijos savivaldybė pasiūlys bendruomenei, paaiškės ateinantį pirmadienį visuotinio susirinkimo metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.