„Namai visiems“ nusprendė atsisakyti europinių lėšų

namai visiems
Nuotr. Pasak VšĮ „Namai visiems“ direktorės Giedrės Šedbarienės, tik iš pradžių projektas atrodė patraukliai. Galiausiai jis taip išsiklaipė, kad neatitiko pirminės vizijos, todėl „Namai visiems“ nusprendė projektinę paraišką išvis atsiimti.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Rodos, tiek išbandymų, kiek atremia VšĮ „Namai visiems“, atremtų ne kiekvienas. Dar spalį įstaiga džiaugėsi, kad būtent jų projektinė idėja komisijos buvo atrinkta kaip geriausia, o tarybos nariai pritarė europinio projekto įgyvendinimui, tačiau prieš porą savaičių „Namai visiems“ priėmė sprendimą atsisakyti projekto įgyvendinimo ir užsibrėžtus tikslus, kaip ir iki šiol, įgyvendinti rėmėjų lėšomis.

Nusprendė atsisakyti

Rodos, projektas „Socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra Šakių rajone“, kuriuo siekiama mažinti socialinę atskirtį, lyg užkeiktas. Dar 2016 m. rudenį lėšas pagal šį projektą siekė pritraukti Voniškių kaimo bendruomenės centras, kuris planavo įkurti globos namus, tačiau galiausiai bendruomenė paraišką atsiėmė. Tada savivaldybės administracija suorganizavo pakartotiną konkursą ir komisija kaip geriausią idėją atrinko „Namai visiems“ pasiūlymą. Tiek pirmas, tiek antras atvejis sukėlė begalę tarybos narių diskusijų, ar šie projektiniai pasiūlymai tikrai verti dėmesio ir yra rajono prioritetas, mat, be dviejų minėtų įstaigų, abu kartus konkurse dalyvavo ir pritraukti lėšas (bendra projekto vertė 191 tūkst. 181 euras) siekė ir Kukarskės globos namai bei Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras. Dabar situacija kartojasi – „Namai visiems“ informavo, kad irgi atsisako projekto įgyvendinimo, nors net specialistą samdė, kad projektą kompetentingai parašytų.

„Turbūt neįmanoma pataisyti bene 12-oje lapų surašytų neatitikimų. Ir tai esminiai dalykai – kaip netinkančios veiklos, taip pat, pavyzdžiui, iš ko bus apmokamos darbo vietos, kokie pajamų šaltiniai ir pan.“, – sakė dabartinis Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis, apgailestavęs, kad savivaldybės administracija ir vėl užlipo ant to paties grėblio.

Be to, jis prisimena šiuos klausimus kėlęs dar komisijoje prieš atrenkant pasiūlymą ir esą „Namai visiems“ patikinę, kad problemų pagrindžiant šiuos reikalavimus nebus.

„Kol kas reikės eiti su šiuo klausimu į tarybą, kalbėjome su agentūra, galbūt bus skelbiamas naujas kvietimas, bet kol kas niekas neaišku. Mano nuomone, apskritai reikia vizijas derinti prie aprašų, o ne atvirkščiai. Pas mus savivaldybėje tai pagrindinė problema“, – mintimis dalijosi vedėjas.

Neatitiko vizijos

„Iš pradžių atrodė labai tinkamas projektas, tačiau galiausiai jis taip išsikraipė ir išsigimė, kad neatitiko mūsų vizijos. Vienintelė nuostatus atitikusi veikla liko dienos centras, bet ir jis turėtų būti skirtas tik neįgaliesiems. Tačiau mūsų lankytojų ratas ir vizijos platesnės. Be to, kaip mes atrodysime prieš tuos žmones, kurie mumis tikėjo ir investavo į mūsų pirmines mintis, o jų visai neliktų“, – paraiškos atsiėmimo motyvus aiškino „Namai visiems“ direktorė Giedrė Šedbarienė.

Ji sako, kad priimti tokį sprendimą ir atsisakyti projekto įgyvendinimo nebuvo lengva, bijojo ir visuomenės reakcijos, tačiau galiausiai nusprendė padėti tašką. Dabar G. Šedbarienė svarsto, kad projektą reikėjo atsiimti tada, kai sulaukė pastabų iš Regioninės plėtros departamento Marijampolės apskrities skyriaus, kad projektas neatitinka reikalavimų ir gali būti nefinansuotas, tačiau tuometinis Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas tikino, kad tai normali praktika ir projektus koreguoti, reaguoti į pastabas yra įprasta.

Planus tikisi įgyvendinti

„Po truputį, mažais žingsneliais kaip nors vis vien įgyvendinsime planus ir jie atitiks tai, ko mes visada siekėme“, – sako labdaros centro vadovė.

Pagal jų vizijas čia turėtų būtų ne tik valgykla, bet ir vieši dušai, skalbykla, dienos centras, labdaros dalinimas.

Geraširdiškai dosniai padedant rėmėjams darbai gerokai pasistūmėję ir dabar. Užėjus į šviesias ir erdvias patalpas net sunku patikėti, kad dar rudenį čia viskas buvo išgriauta, o dabar telikę smulkūs kosmetiniai darbai.

„Taip, labai džiaugiamės, kad darbai visai į pabaigą, likusios smulkmenos, bet laukia visa dokumentacija, higienos reikalavimai“, – sako pašnekovė.

Visgi rudeniop tikisi, kad valgyklai pavyks atverti duris ir lėkšte sriubos sušildyti savo lankytojus, o kada nors ateityje po truputį susitvarkys ir kitą dalį patalpų. Ir dabar vedžiodama po sutvarkytas 150 kv. m  patalpas ji džiaugiasi, kad rėmėjai sudovanoję faktiškai visą įrangą: „Elektromarkt“ – šaldytuvą, įmonė „Merstoja“ iš Telšių – viryklę, štai tarybos narys bei ūkininkas Ramūnas Kaunas finansavo tualeto įrengimą, o ir kiti ūkininkai vieni dosniausių „Namai visiems“ rėmėjų. Atsivertusi užrašų knygelę G. Šedbarienė bando vardinti: tai ūkininkai Raimondas ir Rima Masevičiai, Vidmantas Martinaitis, Zigmas Balkojis, Juliaus Preikšos ūkis, Sigitas Stanaitis, Aldonos Naujokaitienės ūkis, Lukšių žemės ūkio bendrovė, Edmundo Raškausko ūkis, Mindaugas Valaitis, Arnoldas Judinas, taip pat Algirdas Unguvaitis, Vytautas Undraitis, įmonės „Hidrotechnika“, „Jundula“, „Audrokesta“, „Raisantas“, TS sistemos, klubas „Rotaract“, „Baulita“, „Gelgaudiškio gelžbetonis“, „Lytagra“, Ramūnas Butkevičius, Juozas Bartkus, Rima Bendorienė, Remigijus Staugaitis, Mindaugas Rūsteika, Nerijus Mileris...

Tai čia tik tie, pasak G. Šedbarienės, kurie aukojo 200 eurų ir daugiau, tačiau nemažai ir tokių, kurie skyrė mažesnes sumas, yra tokių, kurie kiekvieną mėnesį skiria numatytą sumą pinigų. Kol kas tuščią erdvę artimiausiu metu turėtų papildyti ir žadėti „Lauksvos“ baldai.

„Nežinau, kiek investuota, bet tikrai keliasdešimt tūkstančių. Turime ir kelis tūkstančius skolų, nes dar nesame už medžiagas atsiskaitę „Senukams“, bet po truputį kaip nors“, – entuziazmo nepraranda G. Šedbarienė.

Ji sako, kad atidarymo laukia ir patys labdaros centro lankytojai, kurie tarsi viena bendruomenė. Pasak pašnekovės, jie pagal grafiką ir grindis plauna, ir žolę lauke nupjauna, o moterys garaže jau indus ir įrankius sriubos dalinimui rūšiuoja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.