Ryškėja rekonstruojamo skvero kontūrai

skveras saligatviai
Nuotr. Kęstučio gatvėje prie rekonstruojamos miesto skvero dalies šiuo metu intensyviai ruošiamas pagrindas netrukus čia atsirasiančiam šaligatviui.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vykstantiems per miesto centrą prie miesto aikštės į akis krenta ženklas „Šakiai tvarkosi“ ir išrausta šalia skvero esanti Kęstučio gatvės dalis. Tai signalas gyventojams, kad intensyviai tvarkoma Šakių miesto skvero antroji dalis ir netrukus miestas turės dar vieną sutvarkytą rekreacinę zoną.

Skveras yra reprezentacinis miesto veidas, kuris po rekonstrukcijos turėtų tapti patrauklia poilsine vieta. Viena jo dalis jau kuris laikas džiugina akis, o kitoje pats darbų įkarštis. Šiuo metu objekte darbuojasi UAB „Šilutės polderiai“, kurie įgyvendina skvero rekonstrukcijos projekto antrąją dalį „Draugystės parkai 2“. Įmonės darbų vadovas Paulius Olberkis sako, kad kol kas darbai vyksta sklandžiai ir nuo plano neatsiliekama. Pasak jo, iki šios dienos yra įgyvendinta 35 proc. visų numatytų darbų. Darbai pradėti dar 2017 m. spalio 10 d., o iki šių metų lapkričio 31 d. turėtų būti viskas baigta.

Rūpinasi augmenija

Pirmiausia teko pašalinti kai kuriuos medžius, kad skveras atrodytų taip, kaip numatyta projekte. Tačiau bet koks veiksmas, susijęs su medžių šalinimu, visada visuomenėje neapsieina be prieštaravimų. Jau po pirmos skvero rekonstrukcijos dalies viešumoje pasigirdo nepatenkintų balsų dėl iškirstų medžių, paklotų granito plytelių ir neva „subetoninto miesto vaizdo“. Kaip buvo žadėta, antroji miesto skvero dalis turėtų būti žalesnė, palikti kai kurie ten jau seniai augantys medžiai. Kaip sako darbų vadovas P. Olberkis, kol kas niekas iš žaliųjų aktyvistų nėra priėjęs asmeniškai prie jo ir paprieštaravęs dėl medžių kirtimo skvere, tačiau, pradėjus įgyvendinti projekto darbus, vadovas yra pastebėjęs kelis asmenis, vaikštančius aplinkui ir stebinčius medžių kirtimo darbus. Taip pat yra sulaukęs keleto pastebėjimų iš visuomenės, jog neva tie keli medžiai, kurie liko skvere stūksoti, jau džiūsta, nes atliekant kitus rekonstrukcijos darbus – tvarkant melioraciją, keičiant gruntą – esą pažeidžiamos medžių šaknys. Tačiau vadovas patikino, jog dabar du jauni ąžuoliukai prasčiau atrodo dėl to, kad buvo nuspręsta ne visiškai juos pašalinti, o perkelti į kitą vietą, kur jie galėtų augti. Tad kol jauni augalai adaptuosis naujoje vietoje, užtruks, juolab ir oro sąlygos šią vasarą jiems nėra palankios. Darbų vadovas užtikrino, kad sausros metu pats asmeniškai laistė ir rūpinosi jaunais ąžuoliukais, o skvero viduryje esančiam ąžuolui paliktas specialus žemės plotas, kad nenukentėtų šaknys. Regis, kad antrojoje skvero dalyje netrūks žalumos ir pavėsio norintiems pasislėpti nuo saulės.

Tuo įsitikinęs ir savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistas, architektas Mantas Paketuris.

„Žiemą iškirtus medžius skveras atrodė liūdnai, tačiau atėjus vasarai ir sužaliavus augmenijai vėl vizualinis vaizdas yra kitas“, – sako M. Paketuris.

Be to, likę medžiai, anot architekto, nėra galutis variantas – dar žadama ateityje papildomai sodinti ar atsodinti skvero augmeniją. Tačiau šio projekto tikslas nėra įrengti parką, o skverą su atviresne erdve ir aikšte.

Darbai įgauna pagreitį

Nors dabar antrojoje skvero dalyje vaizdas atrodo kaip po karo, tačiau darbų vadovas sako, kad dar iki vasaros pabaigos bus pabaigti paruošiamieji darbai ir gyventojai jau pamatys būsimus objekto kontūrus. Šiuo metu rangovai skvero dalyje intensyviai ruošia grunto pagrindą būsimoms trinkelėms ir pėsčiųjų taką Kęstučio gatvėje. Rekonstruojama skvero dalis toliau bus pratęsta granito plytelių danga, taip pat įrengtos klinkerio plytelės, du įstrižiniai pėsčiųjų takai, pliumpas ir kiti inžineriniai įrenginiai, kaip ir numatyta projekte.

Bendrai finansuojamas rajono savivaldybės ir ES Regioninio plėtros fondo projektas „Draugystės parkai“ buvo pradėtas įgyvendinti dar 2013 m. Dabar rekonstruojamai skvero daliai skirta 995,8 tūkst. eurų, iš kurių 500, 2 tūkst. eurų yra iš rajono biudžeto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.