Daugiabučių renovacija vasarą gyventojai nesidomi?!

daugiabuciai
Nuotr. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedrius Pulokas (antras iš kairės) ir direktorius Algirdas Naujokaitis Draugystės gatvės daugiabučių gyventojams pristato naujus investicinius projektus.
 
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ  

Visą savaitę UAB „Šakių komunalinis ūkis“ atstovai savo administruojamų daugiabučių namų Draugystės gatvės gyventojams rengia susitikimus pristatinėdami jiems naujus namų modernizavimo investicinius projektus. Ar vasaros saulė, ar futbolo čempionato varžybos daro įtaką, kad į susirinkimus daugiabučių gyventojai renkasi vangiai, nors skelbimai laiptinėse būna iškabinami dar prieš kelias savaites.  

Kiekvieną dieną po darbo valandų UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedrius Pulokas susitikinėjo su gyventojais, pasakojo jiems apie gyvenamojo būsto modernizacijos privalomumus, galimybes, valstybės paramą ir kuo įmonė prisideda prie šio proceso. Susirinkimų metu inžinierius gyventojams pristatė, kurie konkretūs darbai bus kompensuojami, o kur gyventojams teks prisidėti patiems ir kiek tai maždaug kainuotų. Taip pat sklandžiai buvo išdėstyta, kuo skiriasi pigesnis ir brangesnis investicijų planai, kokią renovacijos patirtį turi sukaupusi įmonė praėjus jau ne vienam renovacijos etapui ir į kokius pagrindinius aspektus reikėtų atkreipti dėmesį gyventojams pasirenkant investicinį projektą. Šiuo metu savivaldybė yra sumokėjusi už 13 investicinių projektų. Šią savaitę jie intensyviai pristatinėjami Draugystės gatvės gyventojams, nors liepos 9 d. į susirinkimą su vieno šios gatvės daugiabučio namo žmonėmis atėjo tik vienas gyventojas, o antradienį iš dviejų daugiabučių namų atėjo penki gyventojai. Kaip sako įmonės inžinierius G. Pulokas, susipažinti su investiciniais projektais gyventojams itin svarbu, nes jie patys tuojau turės priimti atsakingą sprendimą. Taip pat vėliau, jau vykstant namo renovacijai, anot inžinieriaus, gyventojai puola klausinėti ir domėtis, kas yra kompensuojama valstybės, už ką galbūt teks mokėti patiems. Tad dalyvauti pristatant naują investicinį projektą aktualu pačiam daugiabučio gyventojui, juolab kad ir patys gyventojai gali teikti savo pasiūlymus, klausimus, argumentus ir pan.

Įmonės direktorius Algirdas Naujokaitis siūlė gyventojams po šio susirinkimo kuo greičiau daryti kitą susirinkimą prie daugiabučių, kur jie turėtų jau pasakyti, kurį investicinį planą jie pasirinko. Paprastai gyventojams siūlomi du investicinio projekto planai – pigesnis ir brangesnis, pastarąjį G. Pulokas įvardija kaip ilgaamžiškesnį. Kaip pavyzdį pateikia vieną iš jau renovuotų daugiabučių, kur namas iš išorės atrodo modernus, atnaujintas, o viduje dar likę apie 50 metų senumo vamzdynas, kurio gyventojai, matyt, nekeitė dėl lėšų taupymo. Tokios renovacijos visiškai efektyvia, inžinierius sakė, nepavadinsi, o keisti vamzdynus vėliau atskirai gyventojams kainuotų brangiau.

Tiek pigesniame, tiek brangesniame namo investiciniame projekte yra numatyta, kad valstybė kompensuoja stogo keitimą su visais jo įrenginiais, sienų šiltinimą, senų medinių langų keitimą, balkonų stiklinimą, pamatų šiltinimą, lauko durų keitimą, šildymo sistemos pertvarkymą.

„Jeigu gyventojai pasirinktų šilumos punkto atnaujinimą, tai visus šiuo minėtus darbus valstybė kompensuotų 40 proc., jeigu nepasirenkamas šilumos punkto atnaujinimas, tai kompensuoja 30 proc.“, – aiškina naujoves G. Pulokas.

Nauja yra tai, kad nuo šių metų valstybė nusprendė, kad ne tik šilumos punkto įrengimui padidina 10 proc. kompensaciją, bet ir naujai elektros instaliacijai, jeigu ji keičiama bendro naudojimo patalpose. Ji būtų taip pat kompensuojama 30 proc. Ankstesniuose renovacijos etapuose naujos elektros instaliacijos įvedimas bendro naudojimo patalpose nebūdavo kompensuojamas, todėl gyventojai elektros instaliaciją keisdavosi retai, nors, anot G. Puloko, tie darbai, palyginus su kitais, nėra labai brangūs.

Šis daugiabučių namų modernizavimo etapas yra jau ketvirtas. Įmonės atstovai tikisi, kad gyventojai suspės į jį įsilieti ir mūsų mieste pagausės renovuotų daugiabučių namų. Nauja yra tai, kad paraiškos Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) turi būti teikiamos gavus ne mažesnį nei 50+1 butų savininkų pritarimą modernizacijai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.