Edinburge mokslus baigęs šakietis savo ateitį sieja su Londonu

laurynas New Yorke
Nuotr. Kol kas Laurynas Žievys savo ateities su Lietuva nesieja. Šiuo metu jis dalyvauja darbo apmokymuose Niujorke, jiems pasibaigus grįš dirbti į Londoną.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Artėjant šimtukininkų pagerbimo dienai, trumpam sugrįžtame į 2013-uosius. Prieš penkerius metus mūsų abiturientai sumušė visų metų rekordus – 14 moksleivių iš valstybinių brandos egzaminų gavo net 21 šimtuką, o trys iš jų – net po tris šimtukus. Šiandien vieną jų nusprendėme pakalbinti. Tai buvęs Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivis Laurynas Žievys, šiemet sėkmingai baigęs Edinburgo universitetą ir pradėjęs dirbti viename iš didžiausių investicinių bankų pasaulyje.

Pokalbį su Laurynu pradėjome nuo mokyklos suolo, prisimindami puikiai išlaikytus brandos egzaminus. Tris (fizikos, matematikos ir anglų kalbos) iš penkių egzaminų jaunuolis išlaikė šimtukais, iš chemijos gavo 94, iš lietuvių kalbos ir literatūros – 86 balus. Tai jam atvėrė kelią rinktis studijas užsienyje. Laurynas įstojo į elektronikos ir elektros inžinerijos specialybę Edinburgo universitete.

„Kadangi ir besimokant vidurinėje mokykloje man labiausiai patiko tikslieji mokslai, rinkausi tokią specialybę, kuri leistų mokytis to paties, tačiau daugiau iš praktinės pusės. Negalėčiau tiksliai išskirti, kokie dalykai labiausiai patiko, nes per penkerius metus jų buvo labai daug, – atviravo vaikinas. – Gal smagiausi buvo tie kursai, kuriuose daug mokėmės matematikos ir programavimo. Tai signalų analizė (Signal Analysis) ar kodavimo technikos (Coding Techniques).“  
Įsikurti Edinburge problemų neiškilo – pirmaisiais mokslo metais universitetas pirmakursiui skyrė vietą bendrabutyje. Pasak šakiečio, nuo antrųjų metų teko pačiam ieškotis buto, tačiau jį susirasti nebuvo sunku, ypač kai tai darai su draugų grupe. Beje, nuo pat pirmųjų studijų metų susiradęs darbą ir pradėjęs dirbti nepilnu etatu, jis galėjo visiškai nesunkiai save išsilaikyti.

„Jaunimui patarčiau nebijoti pokyčių ir išeiti iš savo komforto zonos. Žinau, kad tikrai yra daug tokių, kurie bijo nežinomybės, bijo iškelti koją iš namų. Sukaupkite visą drąsą ir naudokitės galimybėmis, kurias pateikia gyvenimas ir dažnai visai netikėtai,“ – patarė Laurynas.

Jo manymu, vienas didžiausių trūkumų studijuojant Lietuvoje yra tai, jog lietuviškas diplomas nėra žinomas tarptautinėje erdvėje.

„Lietuvos švietimo sistemoje kasmet daug pokyčių. Kiekviena nauja valdžia įveda savo naujovių, su kuriomis nesusipažinę tarptautinės rinkos darbdaviai, dėl to sunku įsidarbinti tarptautinėse įmonėse, kurios neturi įkūrusios savo filialų Lietuvoje, – aiškino jaunuolis. – Be to, mūsų šalyje yra per daug lengva įstoti į universitetus, galbūt todėl aukštojo mokslo diplomas Lietuvoje nėra toks reikšmingas ir taip vertinamas kaip užsienyje. Tiesiog jį turi daugelis.“

Laurynas patarė, kad, siekiant aukštojo mokslo užsienio universitetuose, juos reikia mokėti pasirinkti. Labai svarbu tarptautinėje erdvėje užimama universiteto reputacija ir studijų lygis, tai yra vienas iš svarbiausių aspektų įmonių vadovams, ieškantiems potencialių darbuotojų. Tad švietimo įstaigų reitingai užsienyje labai svarbūs ir informatyvūs. Jis patarė abiturientams geriau jau mokytis Lietuvoje nei siekti aukštojo mokslo žemo lygio kitos šalies universitete vien tik tam, kad studijuotų užsienyje.

„Studijuojant prestižiniuose užsienio universitetuose perspektyvos susirasti norimą darbą yra labai didelės, nes darbdaviai patys ieško darbuotojų tarp šių universitetų studentų. Praktiškai visi studentai, su kuriais mokiausi, darbo pasiūlymus turėjo gerokai anksčiau nei gavo aukštojo mokslo diplomus, – atviravo šakietis. – Aš pats norimo darbo pasiūlymą turėjau jau praėjusių metų spalio pabaigoje. Tai leidžia studentams susikoncentruoti į studijas, o ne jaudintis dėl savo ateities, ieškant darbo.“

Londone viename iš didžiausių investicinių bankų pasaulyje „Goldman Sachs“ Laurynas pradėjo dirbti tik praėjusią savaitę. Prasidėjo naujas jo gyvenimo etapas. Nors darbas nėra visiškai pagal Edinburgo universitete įgytą specialybę, tačiau taip pat susijęs su programavimu. Šiuo metu jis dalyvauja darbo apmokymuose, kurie vyksta Niujorke (Jungtinės Amerikos Valstijos). Tad visas gyvenimas dar tik prieš akis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.