Vertins tarybos nario veiksmus

kaunas ramunas etika

Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Praėjusį ketvirtadienį į posėdį rinkosi savivaldybės Etikos komisijos nariai. Posėdyje nuspręsta pradėti tyrimą dėl tarybos nario Ramūno Kauno elgesio, nes jis nenusišalino tvirtinant žemės mokesčio tarifą. Kitu klausimu – kodėl du laiškai, adresuoti tarybos nariams, jų nepasiekė, o liko rajono mero žinioje, tyrimas nebus pradėtas.

Tarybos narys R. Kaunas Etikos komisijos dėmesio centre atsidūrė tada, kai gegužės 25 d. vykusiame tarybos posėdyje svarstant žemės mokesčio tarifų nustatymą 2019 metams nenusišalino balsuojant dėl šio klausimo. Etikos komisija buvo susirinkusi birželio pradžioje, tada R.Kaunas komisijai pristatė dokumentus, patvirtinančius, kiek ir kokių mokesčių sumokėjo, kokioms asociacijoms priklauso. Tuomet, nesusidarius kvorumui, jokie sprendimai nebuvo priimti.

Liepos 26 d. vykusio Etikos komisijos posėdžio metu jame dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis priminė, kad dar liepos 12 d. yra gautas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raštas, įpareigojantis rajono Etikos komisiją išsiaiškinti, ar R. Kaunas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Komisijos pirmininkas Tautvydas Šukys patikino, kad jo ir kitų komisijos narių joks VTEK raštas nepasiekė. Etikos komisijos nariai tik posėdžio metu su tuo raštu ir susipažino. Jame VTEK prašo rajono Etikos komisijos išsiaiškinti, ar R. Kaunas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų nenurodydamas privačių interesų deklaracijoje, kad yra Ūkininkų sąjungos bei Žemdirbių asociacijos narys, ir nenusišalino tvirtinant žemės ūkio mokesčio tarifą.  

„Tyrimą turime pradėti, nes gavome tokį įpareigojimą iš VTEK“, – sakė T. Šukys. Eglė Dragūnaitytė replikavo, kad komisijos nariams nėra žinoma, kurie rajono ūkininkai priklauso Ūkininkų sąjungai ir kieno interesams atstovavo R. Kaunas, balsuodamas dėl žemės mokesčio tarifų.

„Nusišalino nuo šio klausimo svarstymo tie tarybos nariai, kurie formaliai net neturėjo jokio pagrindo nusišalinti. Tarybos narė Raminta Jakelaitienė nusišalino. Tarybos posėdyje buvo išaiškinta, kuriais atvejais reikėtų tarybos nariams nusišalinti, bet Ramūnas Kaunas to nepadarė, manau, kad tai nebuvo užmaršumas“, – kalbėjo komisijos narė.

Etikos komisija pradės tyrimą dėl galimo etikos normų pažeidimo.

Aptartas ir kitas klausimas: kodėl tarybos narius pasiekia ne visi raštai, o dalis jų lieka tik mero Edgaro Pilypaičio žinioje. Diskutuota dėl dviejų tokių atvejų: nors Lietuvos žemės ūkio asociacija raštą, adresuotą savivaldybės tarybai ir merui, kuriame siūloma mažinti tarifą, parašė prieš kelis mėnesius, perskaitytas jis buvo tik per gegužę vykusį posėdį. Dar vienas merui ir tarybai adresuotas raštas – Šakių pirminio asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) gydytojų kreipimasis – pasiekė tik rajono vadovą E. Pilypaitį. Komisijos pirmininkas T. Šukys akcentavo, kad dar ir rajono pensininkų kreipimasis dėl galimybės netaikyti jiems mokesčių mugių metu nepasiekė tarybos narių. Rajono meras E. Pilypaitis dėl šio rašto paaiškino, kad į jį administracija atsakė, o kadangi besikreipiančių netenkino toks atsakymas, šie išsiuntė raštą ir tarybos nariams. Meras toliau aiškino, kad PASPC darbuotojų kreipimasis buvo daugiau hipotetinio pobūdžio. Jis citavo Vietos savivaldos įstatymą, kuriame nurodoma, kad funkcijos, susijusios su biudžetinių įstaigų vadovų darbo santykiais, yra mero prerogatyva.

O dėl Žemės ūkio bendrovių asociacijos rašto, meras patikslino, kad jis buvo gautas į jo asmenį el. paštą. Meras priminė, kad 2016 m. birželio 22 d. administracijos direktoriaus įsakymu yra patvirtintos Asmenų prašymų nagrinėjimo ir jų aptarnavimo Šakių rajono savivaldybės administracijoje taisyklės, kuriose nurodoma, kad Dokumentų valdymo sistemoje (DVS) registruojami tie dokumentai, kurie gaunami administracijos elektroninio pašto adresu.

„Tačiau kriminalo čia irgi nematau, nes lygiai tą patį dokumentą turėjo ir tarybos narys Juozas Puodžiukaitis. Galima pasiklausti, ar visi matė, nematė, juo labiau kad buvo ir komiteto posėdžiai. Manau, kad tai yra tik politinis šou“, – svarstė rajono meras.

Etikos komisija nusprendė tyrimo šiuo klausimu nepradėti. Taip pat diskutuota, ar administracija ir tarybos nariai gaudami prašymus, kuriuose yra gyventojų asmeninių duomenų, nepažeidžia asmens teisės į duomenų apsaugą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.