Daug triukšmo dėl naujai nepaskelbto konkurso

komitetas jasulaitis pranaitiene
Nuotr. Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė neslėpė nusivylimo ir teigė nesuprantanti, kodėl buvo atrinktas Donato Jasulaičio vadovaujamo VšĮ „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras“, o ne biudžetinės įstaigos projektas.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusią savaitę rajono savivaldybės tarybos komitetuose įsiplieskusios aistros dėl socialinių paslaugų projekto įgyvendinimo persikėlė į posėdžių salę. Tarybos nariams kilo klausimas, kodėl nebuvo organizuojamas naujas konkursas, o projektą įgyvendinti pasiūlyta antros vietos laimėtojui, t.y. VšĮ „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras“. Nors buvo teigiama, kad toks kelias pasirinktas tik dėl laiko stokos, tačiau šis paaiškinimas įtikino ne visus.

Kaip informavo administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė, vadovavusi atrankos komisijai, VšĮ „Namai visiems“ projektą įgyvendinti atsisakė gegužės 28 d., tad artimiausiame tarybos posėdyje, kuris vyko birželio 22 d., šitas sprendimas buvo paskelbtas netekęs galios, o liepos 12 d. sušaukta komisija nusprendė pasiūlyti projektą įgyvendinti antros vietos laimėtojui „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centrui“, kuris sutiko su šiuo sprendimu.

„Jei jie būtų nesutikę dalyvauti, projektą įgyvendinti būtų pasiūlyta tretiems iš eilės Kukarskės globos namams“, – paaiškino I. Šeflerienė.

Tai buvo aptarta ir tarybos komitetuose. Ūkio ir verslo komiteto posėdyje dalyvavo tiek „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro“ vadovas Donatas Jasulaitis, tiek ir Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė, apgailestavusi, kad projekto idėja Kukarskėje įkurti nakvynės namus ir dienos užimtumo centrą neįgaliesiems bei pagyvenusiems asmenims nesulaukė deramo dėmesio. Juk šios paslaugos reikalingos ir būtų teikiamos penkioms rajono bendruomenėms – Sudargo, Kidulių, Voverių, Bunikių ir Gelgaudiškio. Ji neslėpė nusivylimo ir teigė nesuprantanti, kodėl buvo atrinktas viešosios, o ne biudžetinės įstaigos projektas.

Kukarskės globos namų vadovė komiteto posėdyje teigė nežinojusi, kad buvo sudaryta komisija, jos niekas neinformavo ir apie projekte padarytas klaidas, tad susidarė įspūdis, jog Kukarskei kelias apskritai yra užkirstas. Kadangi nuo 2020 m. visos biudžetinės įstaigos taps VšĮ, A. Pranaitienė domėjosi, ar nebūtų galima šio proceso paspartinti.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis tarybos posėdyje priminė, kad projektų atrankos kriterijai buvo patvirtinti 2017 m. rugsėjo mėnesio tarybos sprendimu, tad paskelbti naują konkursą būtų galima tik juos panaikinus.

„Kadangi paraiškų pateikimo terminas – rugpjūčio 20 d., mes tiesiog nebūtume įsitekę laike, – konstatavo meras, primindamas, kad tai buvo paaiškinta ir komitetuose. – Jei šiandien šis projektas „sudega“, vadinasi, pinigų atsisakome visiškai.“

Tarybos nario Mindaugo Tarnausko įsitikinimu, suorganizuoti konkursą laiko buvo, nes tarybos nariai galėjo į posėdį susirinkti ir rugpjūčio mėnesį. Jis apgailestavo, kad nors savivaldybėje Vito Girdausko ir neliko, tačiau kartais dar vis spekuliuojama laiku, o tarybos narys Ramūnas Kaunas išsakė savo abejones dėl komisijos kompetencijos.

„Kyla visai logiški įtarimai proktecionizmu, kadangi iš vakaro susirinkus atrankos komisijai nebuvo informuoti nei tarybos nariai, nei pareiškėjai, nematėme ir protokolo. Mes akcentuojame viešumą, bet jo nėra. Ir iš šalies gali susidaryti įspūdis, kad viskas daroma „po stalu“, – padarė pastabą tarybos narys Romas Pukinskas.

Pastabų valdančiajai daugumai negailėjo ir tarybos narė Aušrelė Pukinskienė, pabrėždama, kad nebe pirmą kartą pastebi, jog savivaldybės administracija dirba nerezultatyviai, nepersistengia, kviesdama posėdžius, ruošdama projektus, skelbdama konkursus, ir vis dar vadovaujasi ta nuostata, kad mes „degame“.  Jos manymu, organizuoti konkursą iki rugpjūčio 20 d. buvo marios laiko, tik nebuvo noro.

Tarybos narei Rimai Rauktienei kilo klausimas, ar imdami iš eilės antrą vietą laimėjusį „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro“ projektą esame tikri, kad jis atlaikys išbandymus, kurių nepraėjo „Namai visiems“, ar nelipama ir vėl ant to paties grėblio?

Atsakydamas į šį klausimą, meras paaiškino, kad „Namai visiems“ projekto atsisakė todėl, kad jie norėjo paslaugas teikti visiems, o ne tik neįgaliesiems, kaip apraše numačiusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. E. Pilypaitis dėkojo įmonei už sąžiningumą ir pabrėžė, jog pasitiki projektą ruošusiu dekanu Donatu Jasulaičiu.

Tarybos narė Dinara Gudaitienė akcentavo, kad prieš „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro“ projektą niekas iš tarybos narių nepasisakė, čia svarstomos tik procedūros, kurios šiuo atveju turėtų vykti. Balsavimo metu projektui buvo pritarta – 17 narių pasisakė „už“, trys susilaikė ir vienas nebalsavo.

Belieka tikėtis, kad trečias kartas nemeluos ir „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro“ vizija – teikti ne tik socialines, bet ir sveikatinimo paslaugas – bus sėkmingai įgyvendinta. Rekonstravus patalpas Tilto g. (Kudirkos Naumiestyje) planuojama įrengti sporto salę, masažo, inhaliacijų kabinetus, druskų kambarį. Projekto įgyvendinimui skiriama daugiau nei 191 tūkst. eurų, iš jų 162 tūkst. eurų finansuojama iš Europos Sąjungos fondų, o likusios – valstybės biudžeto lėšos. Prieš „Namai visiems“ šį projektą buvo užsimojęs įgyvendinti ir Voniškių kaimo bendruomenės centras, tačiau paraišką irgi atsiėmė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.