Kelio būklė – tikras galvos skausmas

kelkrasciai
Nuotr. Sulaukusi gyventojų skundų dėl prastos kelkraščių tvarkymo kokybės kelyje Šakiai– Slavikai, VĮ „Šakių kelių tarnyba“ turėjo savo darbo broką ištaisyti.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

VĮ „Šakių kelių tarnyba“, atlikusi įprastus kelio Šakiai–Slavikai priežiūros darbus, šįmet sulaukė nemenkos kritikos iš gyventojų dėl prastai sutvarkyto kelkraščio. Dėl nuvažinėtos, susiaurėjusios važiuojamosios dalies šis kelias yra seniai linksniuojamas kaip vienas iš blogiausių regioninės reikšmės asfaltuotų kelių. Bet šį kartą didžiausią vairuotojų pasipiktinimą sukėlė prieš gerą mėnesį neva sutvarkyta kelkraščio danga, nes ji pasirodė netinkama, o ją klojant buvo sugadintas įvažiavimas į privačią teritoriją.

Anot VĮ „Šakių kelių tarnyba“ vadovo Antano Pauliukevičiaus, dėl regioninio kelio Šakiai–Slavikai kelkraščių sutvarkymo tiesiogiai iš gyventojų skundų nėra sulaukęs, tačiau Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau LAKD) yra gavusi pranešimą būtent dėl kone prieš mėnesį padarytų darbų, nes informavo VĮ „Kelių priežiūros“ tarnybą, o ši – „Šakių kelių tarnybą“, kad tvarkant minėto kelio kelkraščius įvažiavimas į vieno privataus gyventojo namų valdą buvo sugadintas. Kaip aiškina tarnybos vadovas A. Pauliukevičius, gavusi šią informaciją tarnyba sutvarkė įvažiavimą, dėl kurio skundėsi gyventojas.

Kelių tarnybos vadovas teigė, kad šiais metais taisydami kelio Šakiai–Slavikai kelkraščius kai kuriuose ruožuose supylė apie 600 t dangai stiprinti skirtos medžiagos. Kelkraščio tvarkymui buvo panaudotas ne žvyras, o sena, nuo kitų objektų atlikusi medžiaga, vadinama frezuotu asfaltu. Tačiau kelkraščių tvarkymas dar nėra baigtas – dėl sausros technika negali jų profiliuoti, nes dėl profiliavimo sausuoju metų laiku į paviršių išsiverčia smulkūs akmenys, kurie gadina prasilenkiančius automobilius.

„Būtent šitame kelyje, kai prasideda javapjūtė, kyla problemų dėl nuvažinėto kelkraščio – čia važiuoja daug sunkiasvorės ūkininkų ir bendrovių technikos. Šįmet sausa, lyginti dar negalim. O grūdai dar nesibaigia laukuose...“ – aiškina A. Pauliukevičius.

Pasak jo, šitą kelią apskritai reiktų kapitališkai pertvarkyti, nes važiuojamoji asfalto dalis yra nuvažinėta, siaura, kelkraščiai platūs, o ir jie per darbymetį greitai išvažinėjami, todėl tvarkomi kasmet pagal poreikius ir finansines galimybes.

Skundą dėl blogai sutvarkyto kelkraščio kelyje Šakiai–Slavikai gavo ir Šakių savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, savo ruožtu apie problemą pranešęs LAKD nurodytu elektroninio pašto adresu. Tačiau, anot mero, jokio atsakymo iš LAKD negavo. Akivaizdu, kad apie šį pranešimą buvo informuota VĮ „Šakių kelių tarnyba“, kuri suskubo taisyti sugadinto privataus gyventojo keliuko įvažiavimą.

„Aš pats pravažiavau keliu po to pranešimo – vietomis visai gerai sutvarkyti kelkraščiai, tik tam žmogui padarė kaip ant juoko“, – sakė E Pilypaitis.

Rajono vadovą stebina ir pačios LAKD pozicija, nes jie tiesiog neatsako besiskundžiantiems bloga kelių priežiūra.

Kalbėdamas apie kelią į Slavikus meras sakė palaikantis gyventojų nuomonę dėl būtino šio objekto kapitalinio remonto, tačiau pinigų iš jokių programų tam nenumatoma. Motyvas akivaizdus – ir šalyje, ir mūsų rajone yra apstu visai neasfaltuotų kelių, todėl kelias Šakiai–Slavikai negali būti prioritetas. Yra tik viena viltis, Lietuvos Krašto apsaugos ministerija Valstybinei kelių direkcijai šį kelią galėtų pristatyti kaip jiems labai svarbų, einantį į pasienį su Rusijos Federacija. Apie tai rajono meras prieš keletą savaičių diskutavo su Krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu, kuris žadėjo šį klausimą iškelti Krašto apsaugos gynybos tarybos posėdyje.

Pasak E. Pilypaičio, nusiskundimų dėl blogai prižiūrimų regioninės ir vietinės reikšmės kelių savivaldybė iš gyventojų sulaukia nuolat. Už vietinės reikšmės kelių kokybę atsako ir jais rūpinasi pati savivaldybė, tačiau daugiau skundų gaunama dėl regioninių kelių būklės. Pastarąjį kartą savivaldybė gavo skundą dėl sugadintos kelio Lukšiai–Sintautai ties Plynių kaimu dangos, kurią sulaužė ta pati sunkiasvorė žemės ūkio technika. Kadangi tai yra regioninės reikšmės kelias, savivaldybė apie šią problemą informavo Šakių kelių tarnybą.

Laikraščio „Draugas“ redakcijai LAKD pasiteiravus apie atsakymus į gyventojų skundus, Tarptautinių ryšių ir komunikacijos patarėjas Saulius Jansonas teigė, kad iš gyventojų gauta informacija apie blogą kelio Nr. 3806 Šakiai–Slavikai kelkraščių būklę buvo iškart perduota šio kelio priežiūrą atliekančiai valstybės įmonei „Kelių priežiūra“. Paklausimas buvo užregistruotas.

Pasak S. Jansono, kadangi pastaruoju metu Kelių direkcija tokių paklausimų gauna daug, atsakyti į juos užtrunka ilgiau, o visiems gyventojams, parašiusiems į Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. dažniausiai siunčiamas formalus atsakymas: „Ačiū, Jūsų informaciją gavome“ ir pan., nes papildomai informuoti kiekvieną interesantą atskirai atimtų labai daug laiko.

Kol kas kelkraščio sutvarkymas kelyje Šakiai–Slavikai yra tik gaisro gesinimas, o klausimas, ar kelias bus kada nors kapitališkai remontuojamas, lieka atviras. Tačiau gera žinia ta, kad bent šio kelio atkarpoje ties Gotlybiškiais esantis Siesarties tiltas remontuojamas antra savaitė ir panašu, kad bus perstatytas naujai. Beveik 600 tūkst. eurų atsieisiančio tilto rekonstrukcijai lėšos buvo skirtos todėl, kad objektas jau nebeatitinka tiltams keliamų saugos reikalavimų. Darbus atliekanti UAB „Alkesta“ tvirtina, kad tilto remontas bus baigtas dar šiais metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.