Naujoji pertvarka – iššūkiai ir galimybės

zaislai lova
Nuotr. Per du mėnesius rajone pirmas grėsmės lygis fiksuotas 40 atvejų, antras grėsmės lygis, kai vaikas paimtas iš šeimos, nustatytas vienam vaikui.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Jau porą mėnesių šalyje veikia Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarka, o savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriai yra pavaldūs Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Nors iš pradžių buvo daug nežinomybės bei nerimo, kaip teks dirbti, tačiau rajone atsakingi asmenys tvirtina, kad viskas vyksta gana sklandžiai. Per du mėnesius rajone nustatytas 41 grėsmės vaikams atvejis.

Spaudos konferencijos metu savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė viliasi, kad jei ir toliau bus dirbama taip pečius surėmus, kaip dabar, ateityje mūsų rajono vaikams pakaks vienų bendruomeninių Vaikų globos namų. Ir tai, jos nuomone, bus tik laikinas be tėvų globos likusių vaikų prieglobstis.

„Tik dėl penkių vaikų buvo kreiptasi į Vaikų globos namus. Šiandien iš jų ten likęs vienas, trys sugrąžinti į šeimą, vienas berniukas apgyvendintas specialioje įstaigoje“, – sakė I. Šeflerienė.

Ji informavo, kad Vaikų globos namuose yra 24 mūsų rajono vaikai, iš kurių du pilnamečiai, dar vienam pilnametystė sueis jau rugsėjį (iš viso Šakių vaikų globos namuose yra šešios šeimynos, kuriose gyvena po aštuonis vaikus).

Administracijos direktoriaus pavaduotoja pasidžiaugė, kad šiuo metu rajone yra viena budinti globėja, šeši globėjai parengti naujai. Be to, dirbama su viena šeima, kuri svarsto steigti šeimyną, tad jeigu ji ryžtųsi šiam žingsniui, į šeimyną iš įstaigos iš karto galėtų būti paimti šeši vaikai.

„Mano pamąstymai tokie, kad vienus bendruomeninius globos namus turėtume įsigyti, galbūt atskirą butą ar namą, kam valstybė yra skyrusi pinigus, ir vieną šeimyną palikti Vaikų globos namuose“, – mintimis dalijosi I. Šeflerienė, ne kartą pabrėžusi, kad su Vaikų globos namų direktoriumi Virginijumi Kelertu apie tolimesnį įstaigos likimą esą kalbėta ne kartą.

Tik, rodos, dialogas, bent kol kas nėra labai sklandus. Niekas iš savivaldybės nedalyvavo ir praėjusią savaitę globos namuose vykusiame susitikime su aukščiausiais ministerijos bei Vokietijos atstovais, tačiau meras Edgaras Pilypaitis patikino, kad jis buvo pakviestas, kai jau buvo sudėliota jo darbotvarkė ir jis prioritetu pasirinko Seimo nario Antano Matulo vizitą.

„Siūlėme, kad bendrai pozicijai gali atstovauti I. Šeflerienė, bet buvo atsisakyta“, – situaciją spaudos konferencijos metu aiškino rajono vadovas, pridūręs ir tai, kad savivaldybė, Šakių evangelikų liuteronų parapijos iniciatyva, savo dalininko teises pardavė, tad įstaiga savivaldybei nepriklauso.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šakių rajono savivaldybėje Rūta Lebedžinskienė, paklausta, kaip sekasi dirbti įsigaliojus pertvarkai, sakė, kad darbas gana sklandus, atsiranda vis daugiau aiškumo. Per du mėnesius pirmo grėsmės lygio (tai reiškia, kad vaiko teisės buvo pažeistos, bet nebuvo grėsmės jo gyvybei, sveikatai ir saugumui) rajone buvo nustatyta 40 atvejų. Tokioms šeimoms teikiama atvejo vadyba, vyksta darbas su jomis, teikiama pagalba.

Antras grėsmės lygis nustatomas, kai yra grėsmė vaiko gyvybei, sveikatai ir saugumui. Tokiu atveju vaikas paimamas iš tėvų, įtėvių ar globėjų. Per du mėnesius rajone toks atvejis fiksuotas vieną kartą. Pasak R. Lebedžinskienės, buvo kreiptasi į teismą ir tenkintas prašymas dėl vaiko globos. Tarnybos patarėja atskleidė, kad konkrečiu atveju nepilnametis buvo paliktas vienas be suaugusiųjų priežiūros.

Visgi šią pertvarką komentuodamas rajono vadovas abejoja, ar buvo nueita teisingu keliu.

„Tai, ką anksčiau darydavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus žmonės, dabar gula į naujas pareigybes, kurias mes turime užpildyti čia, savivaldybėje. Tad klausimas, kiek dar reikia pūsti tą aparatą ir kiek reikia žmonių, kurių tikrai trūksta, pavyzdžiui, psichologų“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Pertvarka rajonų vadovams buvo pristatyta ir Marijampolės apskrities Regioninės plėtros tarybos posėdžio metu, tačiau, pasak mero, labiau kalbama apie atvejų aprašymus, taisykles ir abstrakčius dalykus, bet ne pačius vaikus. Netgi Marijampolės apskrities mobili komanda, kurią turi sudaryti socialinis darbuotojas, psichologas ir priklausomybių ligų specialistas ir ji reikalui esant vyktų ir į Šakius, dėl specialistų stygiaus dar galutinai nesuformuota.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.