Darželių teritorijos – nei saugios, nei įvažiuojamos

darzelis parking
Nuotr. Į lopšelio-darželio „Klevelis“ teritoriją sunku patekti aptarnaujančiam transportui, nes rytais iš abiejų įvažiavimo pusių stovi daugiabučių namų gyventojų automobiliai.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rugsėjo 6 d. posėdžiavusi savivaldybės Eismo saugumo komisija sprendė du klausimus, susijusius su eismo ribojimu į Šakiuose esančių dviejų lopšelių-darželių kiemų teritorijas. Vienu atveju norėta draudžiamojo ženklo į darželio vidinio kiemo teritoriją, kitu – stovėjimą ribojančio ženklo prie įvažiavimo į darželio teritoriją.

Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė sako, kad į savivaldybės Eismo saugumo komisiją ji kreipėsi įstaigos tėvų komiteto prašymu, nes lopšelio-darželio vidiniame kieme, esančiame Gimnazijos gatvėje, piko metu, kai į darželį atvežami arba iš jo pasiimami vaikai, kyla didelė grėsmė pačių vaikų saugumui. Tėvai su vaikais čia pat žingsniuoja per tą aikštelę, o vienos mašinos įvažiuoja, kitos išvažiuoja, todėl kiemas yra nesaugus. „Berželio“ direktorė kreipėsi į komisiją prašydama prie įstaigos kiemo vartų leisti pastatyti kelio ženklą Nr. 303, kuris reiškia, kad čia motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas ir jame gali parkuotis tik įstaigos darbuotojai, aptarnaujantis transportas ir, esant reikalui, specialiųjų tarnybų mašinos. Eismo saugumo komisijos nariai suprato, kad darželio vadovė prašo ribojančio eismą kelio ženklo dėl to, jog per tėvų, į darželį atvežusių vaikus, mašinas kieme netelpa prekes atvežęs aptarnaujantis transportas. Komisija šiuo klausimu priėmė sprendimą, kad lopšeliui-darželiui „Berželis“ nereikia jokio ribojančio kelio ženklo, nes yra vartai, kuriuos įstaiga gali užrakinti ir atrakinti pagal savo poreikį, t. y. ryte ar vakare piko metu užrakinti kiemo vartus, kad tėvai neįvažiuotų, o parkuotų gatvėse esančiose stovėjimo vietose, ir taip problema išsispręstų. Tačiau darželio vadovė L. Viliūšienė sako, kad tada jiems reikėtų dar vieno papildomo etato – žmogaus, kuris tiesiog stovėtų prie vartų ir įleidinėtų aptarnaujantį transportą bei įstaigos darbuotojus. Kol kas darželis to sau negali leisti, todėl su tėvais šį klausimą aptars dar kartą ir priims atitinkamą sprendimą.

Visai kita situacija netoliese esančio lopšelio-darželio „Klevelis“ teritorijoje. Šio darželio vieta ir taip yra nedėkinga, nes aplinkui vieni daugiabučiai namai su užgrūstomis pilnomis mašinų aikštelėmis, pats darželio vidinis kiemas yra nedidelis ir įvažiavimas į jį yra labai siauras. Maža to, nepaisydami, kad įvažiavimas į „Klevelio“ kiemą yra labai siauras, aplinkinių daugiabučių namų gyventojai prie įvažiavimo parkuoja tiek nuo elektros skydinės pusės, tiek stato mašinas prie darželio tvoros. Taip lieka tik siauras įvažiavimas į lopšelio-darželio teritoriją, kuriuo kartais neprasibrauna prekes atvežęs aptarnaujantis transportas, dažniausiai sunkvežimis, nes ten pravažiuoti gali tik lengvasis automobilis. Kaip sako pati įstaigos direktorė Vilija Butikienė, jie jau turėjo ne vieną incidentą, kai prekes anksti ryte atvežę vairuotojai turėjo nešti jas su dėžėmis net nuo Šaulių gatvės. Taip pat direktorė gerai žino, ką reiškia, kai į kiemą per mašinas negali įvažiuoti specialiųjų tarnybų transportas, nes dar šį pavasarį buvo atvejis, kai jų darželio kieme užsidegė automobilis, o atvykę ugniagesiai, norėdami patekti į kiemą, turėjo visų pirma nukelti į pievelę čia kelią užstojusias gyventojų mašinas ir tik tada pateko prie gaisravietės. Žinoma, per tą laiką automobilis sudegė. Tačiau, kaip juokauja pati įstaigos vadovė, šis įvykis buvo gyva edukacinė pamoka vaikams, kurie viską smalsiai stebėjo per langus, nes pamatyti gaisrą, ugniagesius  gelbėtojus, gaisrines mašinas – retai pasitaikanti galimybė. Tiesa, kalbant apie šią problemą iš esmės, vadovės juokai neima, ji sako, kad jau seniai prašo rajono valdininkų atkreipti dėmesį į šią nedėkingą situaciją. Dar šių metų vasario 22 d. ji rašė savivaldybės administracijai prašymą, kad  padėtų jų problemą išspręsti. Anot direktorės, šioje situacijoje turbūt labiausiai pagelbėtų, jeigu prie įvažiavimo į darželio kiemą būtų pastatytas kelio ženklas, kuris ribotų eismo stovėjimą tam tikru metu. Tada gyventojai negalėtų čia statyti automobilių ir įvažiavimas į kiemą atlaisvėtų.

Eismo saugumo komisija svarstė šį klausimą dėl draudžiamo ženklo Nr. 332 įrengimo su papildoma lentele Nr. 826, kuri nurodo ženklo galiojimo laiką, tačiau nutarė, kad reikia šį klausimą atidėti. Svarstant šį klausimą komisijos narių nuomonės taip pat išsiskyrė ir buvo gan prieštaringos. Komisijos narys Valdas Stankūnas sakė, kad apskritai savivaldybė turėtų spręsti daugiabučių kiemų problemas tvarkant ir platinant stovėjimo aikšteles. Taip pat V. Stankūnas siūlo spręsti ir paties darželio kiemo klausimą – skirti lėšų jo rekonstrukcijai, praplatinimui, kad kieme nebūtų grūdalynės. Kaip pavyzdį paminėjo neseniai rekonstruotą Šaulių g. 18-to daugiabučio kiemą, į kurį dabar puikiai telpa daugiau mašinų. Tačiau tokių sprendimų Eismo saugumo komisija nepriiminėja, todėl šis klausimas dėl įvažiavimo į teritoriją liko atidėtas. Beje, šių metų kovo 16 d. posėdžiavusi ta pati komisija į direktorės kreipimąsi atsakė teigiamai – t.y. pritarė eismo saugumo priemonių poreikiui prie „Klevelio“ teritorijos ir rekomendavo direktorei kreiptis į savivaldybės administraciją su prašymu ieškoti būdų ir lėšų joms įrengti. Tačiau šį kartą Eismo saugumo komisijos nariai siūlė atidėti šio klausimo svarstymą ir vykti į vietą bei išklausyti įstaigos vadovės argumentų, kokios problemos ten kyla.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.