Vilkai tykojo grobio prie pat namų

versiukas
Nuotr. Rugsėjo pradžioje Žvirgždaičių seniūnijos Žėglių kaime prie pat namų esančioje ganykloje vilkai papjovė veršelį.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiais metais vilkai mūsų rajone kol kas dar nepridarė tiek daug žalos kaip pernai, tačiau Žvirgždaičių seniūnijoje, Žėglių kaime, prie pat namų esančioje ganykloje vilkai papjovė veršelį.Anot sodybos šeimininkų, tuo metu ganykloje prie pat namų ganėsi du veršeliai, tačiau plėšrūnai nusitaikė tik į vieną iš jų.

Pernai vilkai rajone siautėjo itin žiauriai – tiek Degutinėje, tiek Žvirgždaičiuose pjovė avis, ožkas ištisomis bandomis, buvo papjauta ir veršelių. Rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo programoje yra numatyta lėšų, kuriomis gyventojams vilkų padaryta žala dengiama. Kaip sako savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė, pernai metais dėl vilkų išpjautų gyvūnų nukentėjusiems gyventojams iš minėtos programos buvo išmokėta 916 eurų. Šįmet Žėglių kaime papjautas veršelis kol kas dar pirmoji laukinių plėšrūnų auka mūsų rajone.

Kaip sako I. Žemaitienė, baigiantis mėnesiui Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyrius apskaičiuoja, kokio dydžio žala yra padaryta, ir tada gyventojui atlyginami nuostoliai. Kai gyventojams pridaro žalos ne vilkai, o kiti laukiniai žvėrys, pavyzdžiui, šernai, išknisdami laukus ir panašiai, tada žalą gyventojams turi atlyginti medžiotojai, kuriems priklauso plotai.

Rudenį vilkai moko savo paūgėjusius jauniklius medžioti, todėl ūkininkai patiria vis daugiau jų išpuolių ir skaičiuoja didžiulius nuostolius. Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys pranešime spaudai teigė, kad ministerija šiuo metu siekia, jog vilkų būtų sumedžiojama du kartus daugiau, o ūkininkų patirtų nuostolių kompensavimo tvarka tobulinama.

Palyginus 2015 m. su 2017 m., papjautų gyvulių skaičius išaugo 28 proc. Žemės ūkio ministerija sieks, kad vilkų būtų galima sumedžioti du kartus daugiau negu dabar. Taip pat ministerija keičia ir bendrą Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų metodiką dėl medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo. Šią nuostolių kompensavimo tvarką norima išdėstyti detaliau, atsižvelgiant į ūkio pobūdį. Iki šiol už vilkų sudraskytą veislinį ar neveislinį ūkinį gyvūną buvo mokama vienodai. Manoma, kad veislinių gyvūnų augintojas turi gauti didesnę kompensaciją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.