Žmonės su regėjimo negalia domėjosi kompiuterinėmis technologijomis

Praėjusį šeštadienį šalies viešosiose bibliotekose vyko projekto „Bibliotekos pažangai“ inicijuota akcija „Prakalbink internetą bibliotekoje“. Ji skirta žmonėms su regėjimo negalia, suteikianti galimybę iš arčiau susipažinti su naujausiomis kompiuterinėmis technologijoms. Šakiuose vykusioje akcijoje dalyvavo penki žmonės.  

Spalio 17 dieną Šakių viešojoje bibliotekoje įvyko pirmoji akcija „Prakalbink internetą bibliotekoje“ skirta žmonėms su regėjimo negalia. Šakių viešojoje bibliotekoje vykusioje akcijoje dalyvavo penki žmonės, turintys regėjimo negalią. Akcijos vykdytojos Nijolė Mureikienė ir Lina Eringienė džiaugėsi atėjusiais žmonėmis. Jos teigė, kad šia akcija žmonės domėjosi, daugiausiai lankytojų bibliotekininkai sulaukė jau penktadienį. Tuomet net  15 žmonių kreipėsi bibliotekininkus teiraudamiesi apie akciją. Visi besikreipiantieji buvo supažindinti su kompiuterinėmis naujovėmis. Šeštadienį vykusios akcijos metu dalyviai turėjo galimybę stebėti tiesioginę transliaciją internetu. Ji truko valandą laiko. Buvo kalbama apie kompiuterines programas, kokią naudą jos duoda neregiams. Šiuo metu daugelyje šalies bibliotekų, taip pat ir Šakių bibliotekoje, kompiuteriuose įdiegtos dvi skirtingos programos, tai: JAWS ir MAGIC. JAWS programa įgarsina visus kompiuteriu atliekamus veiksmus: balsu perskaito tekstus, meniu komandas, sudarydama galimybes akliesiems dirbti kompiuteriu. Vartotojui informacija  perteikiama garsu. MAGIC programa padidina bet kurios ekrano vietos vaizdą tiek, kiek reikia, kad žmogus matytų. Pasak akcijos vykdytojos L. Eringienės, šia programa gali naudotis net ir senyvo amžiaus ar blogai matantys žmonės. Neregiai, kurie ateina į biblioteką, norėdami pasinaudoti JAWS programa,  jau turi mokėti naudotis kompiuteriu. O norintys pasinaudoti MAGIC programa, bus apmokomi vietoje.  Šakių aklųjų ir silpnaregių filialo pirmininkė Ligita Endzelytė teigė, kad naujosios programos neregiams itin palengvina kasdienybę. Ji pati sėkmingai naudojasi viena iš šių programų. Anot jos, dabar ji prie kompiuterio gali praleisti net iki 8 valandų, kai tuo tarpu anksčiau kompiuteriu galėdavo naudotis tik apie 20 minučių, nes greitai pavargdavo akys. „Manau, kad  šiomis programomis turėtų domėtis žmonių su regėjimo negalia artimieji, draugai bei visuomenė“,- teigė L. Eringienė. Jos skirtos ne tik neregiams, bet ir prasčiau matantiems asmenims. Nuo šiol regos negalią turintys žmonės galės pilnai naudotis internetu, esančiu viešosiose bibliotekose. Per artimiausias tris savaites vyks dar trys akcijos, kurių metu bus rodomos tiesioginės transliacijos bei šviečiama įvairiomis temomis. Akcija „Prakalbink internetą bibliotekoje“ vyko 65 šalies viešosiose bibliotekose.

Šakių viešosios bibliotekos darbuotojai specialiai Baltosios lazdelės dienai surengė parodą apie aklųjų buities daiktus. Bibliotekos periodikos skaitykloje eksponuojamos akliesiems skirtos knygos Brailio raštu, garsinė literatūra, įvairūs neregių kasdienybės daiktai bei vidurio Lietuvos aklųjų ir silpnaregių kūryba. Paroda veiks iki lapkričio 10 dienos.  
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.