Pjauti ar nepjauti senas obelis? Štai kur klausimas!

obelys
Nuotr. Paaiškėjus, kad sklypas, dar vadinamas sodeliu, už Šakių teismo rūmų pastato priklauso seniūnijai, ši ėmėsi sklypą prižiūrėti ir tvarkyti – seniūnijos darbuotojai pradėjo pjauti medžius. Tačiau toks seniūnijos požiūris patiko ne visiems.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Gruodžio 18 d. pilietiškiems miesto gyventojams pro akis nepraslydo, kad prie Šakių teismo rūmų pastato esančiame sklype, kuris ribojasi su Gimnazijos gatve, pjaunamos senos, daug metų čia augančios obelys. Nuo pat ryto sunerimę šį veiksmą stebėjo ir teismo darbuotojai, o vėliau intensyviai situacija pradėjo domėtis ir aktyvus šakietis Vykintas Augustaitis.

Nuo pat ryto pasipylė klausimai, kas čia bus – ar nuo seno sodelyje esančios obelys bus išpjautos ir kodėl. Vėliau iniciatyvos šiuo klausimu ėmėsi V. Augustaitis. Pasak V. Augustaičio, akys negali patikėti tuo, ką mato.

„Kaip galima pjauti tokius puikius medžius dabar, prieš pat Kalėdas, per Adventą? O ką darys ir kur perės paukšteliai? Šitos obelys niekam nemaišė. Miesto centre turime puikią žalumą, įsipinančią į visą miesto konceptą“, – aiškino V. Augustaitis.

Anot V. Augustaičio, darbai tame sklype vykdomi be jokio projekto, o pagal Šakių miesto detalųjį planą yra numatyta, kad toje vietoje atsiras kažkoks objektas, nes ten yra visi inžineriniai tinklai. Dėl šios problemos V. Augustaitis buvo užsukęs į seniūniją ir pas rajono merą Edgarą Pilypaitį, tačiau visur gavo paprastą atsakymą – sklypas yra apleistas, jį reikia tvarkyti, o galbūt palikti tik pievelę, kad prižiūrėti būtų paprasčiau, nes iš senų obelų dabar nėra jokios naudos, o rajono meras, pasak V. Augustaičio, sodelį išvadino šabakštynu.

„Kiekvienas be reikalo nupjautas medis prisideda prie klimato kaitos. Medžiai – planetos plaučiai“, – sako V. Augustaitis.

V. Augustaičiui šis momentas svarbiausias, nes, pasak jo, dabar nukentės paukšteliai, kurie peri tame sode. Ir jis kelia retorinį klausimą – kodėl mūsų valdininkai taip nekenčia paukštelių? Paklaustas, kad galbūt seniūnija imasi tvarkyti sklypą dėl to, jog jis yra apleistas, V. Augustaitis sako, kad šį žemės kavalką nugano jis su savo ožkomis, o kas lieka, nusipjauna šienui (taip daro jau 25-erius metus). Praėjusį pavasarį teismo darbuotojai išgenėjo obelis, išpjovė netgi jaunus ąžuoliukus, kuriuos ten specialiai augino V. Augustaitis, o nukritusius obuolius surenka kiti gyventojai ir rudenį parsiduoda – tad sklypas prižiūrimas.

Visai kitaip į šį dalyką žiūri Šakių miesto seniūnas Dalius Jasevičius. Pasak jo, šis sklypas tikrai gadina miesto estetinį vaizdą, tačiau seniūnija jo netvarkė, nes manė, kad jis priklauso teismo pastatui. Bent jau taip rodė Registrų centro duomenys. Tačiau dabar, anot seniūno, paaiškėjus, kad sklypą privalo prižiūrėti seniūnija, jie ir užsimojo tai padaryti, kol yra tam tinkamas metų laikas, pašalę.

„Koks ten vaizdas buvo visą laiką – baisu, siaubinga. Dabar sutvarkysim, kaip priklauso – bent jau tas senas obelis išpjausim, nes ir šį rudenį nuo nukritusių supuvusių obuolių buvo kvapas kaip iš gero bravoro. Gal ateityje pasodinsime medžių, kurie tiktų kaip miesto želdiniai, gal kažkokį suolelį pastatysime – žiūrėsime, ko pageidaus pati bendruomenė“, – aiškina seniūnas ir teigia, kad sklypas daug metų nebuvo prižiūrimas, tik minėtas pilietis V. Augustaitis ganydavo čia savo ožkas ir taip neva tvarkydavo aplinką. Toks „tvarkymas“ seniūno netenkina. Dabar, kai išsisprendė klausimas, kas šio sklypo savininkas, D. Jasevičius tikina, kad teritorija bus prižiūrima seniūnijos pastangomis, o išpjauti vaismedžius leidimo ir prašyti niekieno nereikia.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.