Darbų verpete bendruomeniečiai jau 15 metų

bca15
Nuotr. Prie Šakių bendruomenės centrų asociacijos kūrimosi prisidėjo ir pradžių pradžios prisiminimais dalijosi (iš kairės) pirmasis pirmininkas Mindaugas Viltrakis, Danutė Jurgutienė bei pastarąjį dešimtmetį asociacijai vadovaujanti Grina Šnirpūnienė.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 25 d. Zyplių dvare gausiai sugužėję rajono bendruomeniečiai atšventė Šakių bendruomenių centrų asociacijos (BCA) penkiolikos metų veiklos jubiliejų. Pirmą kartą dviem visuomenininkams suteiktas Šakių BCA Garbės nario vardas, šauniausia bendruomene nominuotas Slavikų seniūnijos bendruomenės centras, apdovanoti veiklūs bendruomenininkai.

Pradžia prieš 15 metų

Šakių BCA, vienijančios 41 bendruomenę, 15 metų įkūrimo šventė Zyplių dvaro arklidėse prasidėjo kartu su Barzdų laisvalaikio salės retro grupe „Vaivorykštė“ giedant bendruomeniečių himną, kuriam žodžius parašė Birutė Danielienė.

Bendruomenių kūrimosi pradžia buvo 2002m., kai susibūrė trys bendruomenių centrai – pirmieji buvo Gelgaudiškio BC „Atgaiva“, jų pavyzdžiu pasekė kriūkiečiai bei Valiulių kaimo gyventojai. O ar sunku būti pradinuku, mintimis pasidalino vienas iš Gelgaudiškio BC „Atgaiva“ įkūrėjų, rajono meras Edgaras Pilypaitis. Jis prisiminė, kad 2002 m. įkurta bendruomenė siekė pirmiausiai prikelti Gelgaudiškio dvarą, reikėjo ruoštis Gelgaudiškio 500 metų jubiliejui ir apskritai kilti iš tuometinio nuosmukio.

2003-iaisiais Šakių krašto žmonės bendruomenių centrus steigė itin aktyviai – tais metais jų buvo įregistruota net 14. Kasmet iki 2016 m. susiburdavo vienas–trys nauji bendruomenių centrai.

„Ir mažais žingsneliais jie pradėjo žengti pirmyn, kad būtų gera gyventi, kad ir pilkoje kasdienybėje skleistųsi gėris, pildytųsi svajonės, o kilnūs darbai ir sumanymai virstų realybe“, – kalbėjo renginio vedėja girėniškė Irena Šakėnienė.

Įsikūrusios bendruomenės susidūrė su patalpų klausimu: teko glaustis mokyklose, kultūros namuose, bibliotekose ar kitur ieškoti prieglobsčio. Pagaliau per projektus buvo pritraukiamos lėšos, pradėtos remontuoti, renovuoti patalpos.

Prie Šakių BCA kūrimosi prisidėjusi Danutė Jurgutienė pasakojo, kad 2001 m. parsivežta patirtimi iš Olandijos apie bendruomenių centrus ji pasidalino su rajono žmonėmis, kurie buvo skatinami kurti bendruomenes. 2003 m. gruodžio 30d. buvo įregistruota BCA.

Pirmasis Šakių BCA pirmininkas Mindaugas Viltrakis prisiminė, kad 2003 m. asociacijos įstatus parengė Vykintas Augustaitis, prisidėjo kiti aktyvūs žmonės.

„Manau, kad tuomet valdžia turėjo duoti stipresnį pamatą besikuriančioms bendruomenėms. Gal tuomet būtų išaugęs žmonių ekonominis, socialinis gerbūvis“, – kalbėjo svečias.

Vienija beveik 2 tūkst. narių

Šiuo metu 1 tūkst. 970 rajono žmonių vienija 41 bendruomenė. Bendruomenės gražiai bendradarbiauja su seniūnijomis, mokyklomis, religinėmis bendruomenėmis bei kitomis organizacijomis. Bendruomeniečiai sugeba pagerbti sūrį ir bulvę, obuolį ir jurginą, vykdo edukacines programas, audžia, kepa grybukus ir šakočius, plukdo Šešupe, vedžioja po istorines vietas. Visi jie dirba gyventojų labui, siekia kurti aplinką, kurioje būtų gera gyventi.

Bendruomenes sutelkia bendram tikslui ilgametė BCA pirmininkė Grina Šnirpūnienė, ji pasidžiaugė, kad dirba su gausiu būriu veiklių žmonių, kurie nori daug gero padaryti savo gimtajam kraštui. Ji pažadėjo, kad suskaičiuos, kiek per 15 metų parengta projektų, kiek kelionių suorganizuota ir gerų darbų atlikta. Prisidėjusiems prie Šakių BCA kūrimosi pirmininkė atsidėkojo įteikdama suvenyrinius ženklus, specialiai išleistus asociacijos 15-os metų proga.
Bene gražiausias šventės akcentas pirmą kartą per asociacijos gyvavimo laiką – Šakių BCA Garbės nario vardo suteikimas. Už ypatingus nuopelnus ir pastangas, garsinant Šakių BCA vardą, Garbės nario vardas buvo suteiktas Onai Rakauskienei bei Zigmui Povilaičiui.

Bendruomeniečius sveikino gausus būrys svečių, veikliausiems buvo įteiktos Seimo narių Irenos Haase, Kęstučio Smirnovo, savivaldybės padėkos. Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Virginija Setkienė tvirtino, kad bendruomenės centrų veiklos išlaiko krašto tradicijas, neleidžia žmonėms išsivaikščioti iš Lietuvos.

Šakių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė padėkojo Griškabūdžio, Gelgaudiškio, Kriūkų, Lukšių, Slavikų, Girėnų bendruomenėms, kurios prisideda prie saugios aplinkos kūrimo.

Šauniausi slavikiečiai

Mūsų rajono bendruomeniečiai yra inovatyvūs ir žingeidūs, lankosi versliose, aktyviose bendruomenėse užsienyje ir Lietuvoje bei dalijasi patirtimi. Vasaromis organizuojami sąskrydžiai, žiemomis – sporto šventės, o kokie išradingi bendruomenių kiemeliai būna Derliaus šventėse! Bendruomenės nuolat rašo projektus ir juos sėkmingai įgyvendina, aktyvūs bendruomenių nariai, dirbdami visuomeniniais pagrindais, atlieka titaniškus darbus. Ne vieną bendruomenę garsina šaunūs saviveikliniai kolektyvai: Barzdų ir Briedžių dainininkai, Liepalotų BC „Tėviškė“, Slavikų kapelos. Ne viena Šakių rajono bendruomenė turi svarių respublikinių įvertinimų iš Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir kitų.

Visus bendruomenių centrų darbus vainikavo Šauniausios 2018 m. Šakių rajono bendruomenės paskelbimas – ja tapo Slavikų seniūnijos BC (vadovė Renata Baltrušaitienė). Dvi paskatinamosios premijos buvo įteiktos Briedžių BC (pirmininkė Dalija Černeckienė) ir Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenei (pirmininkė Ona Baltrušaitienė).

Šakių bendruomenės 2018 m. visus gerus darbus ir renginius skyrė Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Ta intencija Šakių BCA gruodžio mėnesį paskelbė fotografijų konkursą „Bendruomeninės veiklos akimirkos“ ir sulaukė 132 nuotraukų. Šventės metu penkių nuotraukų autoriai gavo BCA piniginius prizus: pirma vieta atiteko Laurai Česiūnienei už nuotrauką „Vaikai ir burbulai“. Dvi antrosios vietos skirtos Sauliui Višinskui (nuotrauka „Prie Nemuno“) ir Rimantui Abromui už nuotrauką „Bendruomenės šventės akimirkos Kudirkos Naumiestyje“. Trečią vietą pasidalino Aistė Bakaitė (nuotrauka „Lukšiai ir Lietuvos šimtmetis“) ir Jūratė Arštikaitienė (nuotrauka „Mes ir Lietuva“).

Tėvynės šimtmečio renginiai baigėsi, bendruomeniečių laukia ateinančio šimtmečio darbai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.