Liepalotiškiai sukilo prieš pastato pardavimą

cikana liepalotai
Nuotr. Lukšių seniūnas Vidas Cikana, atsižvelgdamas į Liepalotų kaimo gyventojų kreipimąsi, prašo stabdyti aukcioną dėl pastato, kuriame įsikūrusi parduotuvė, pardavimo ir tvirtina, kad šios patalpos reikalingos ir bendruomenės poreikiams.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sprendimas parduoti Liepalotuose esančias patalpas, kuriose įsikūrusi parduotuvė, sukėlė šio kaimo gyventojų nepasitenkinimą. Lukšių seniūnas Vidas Cikana kreipėsi į savivaldybės administraciją su prašymu stabdyti aukcioną, o pastatą pirkti žadantis asmuo tvirtina, kad be parduotuvės jo gimtinė neliks.

Liepalotų kaime Mokyklos g. 35 esančiame pastate (sandėlyje) šiuo metu įsikūrusi parduotuvė. Į kitas pastato patalpas buvo siūlyta įkelti Liepalotų biblioteką. Tačiau spaudoje perskaitę, kad minėtas pastatas bus parduotas aukcione, liepalotiškiai pirmiausiai garsiai apie tai prabilo bendruomenės centro „Tėviškė“ atskaitiniame susirinkime vasario 3 d., kur tvirtino, kad šios patalpos reikalingos bendruomenės poreikiams. Tuomet susirinkime dalyvavęs liepalotiškis, rajono savivaldybės tarybos narys Tomas Skaizgirys kalbėjo, kad jis inicijavo, kad minėtas pastatas turėtų šeimininką, nes, anot jo, ir taip daug aplinkui bešeimininkių pastatų. Ir kad asmuo, kuris yra suinteresuotas nupirkti šį pastatą, žada neišvyti parduotuvės, o vieną patalpą atiduoti bendruomenei.

Apie tai, kad minėtos patalpos Liepalotuose reikalingos bendruomenės poreikiams su dabar čia įsikūrusia parduotuve, diskutuota ir susitikimo su rajono vadovais jų ir Lukšių seniūno Vido Cikanos ataskaitų pristatymo metu vasario 13 d.

„Pasakykit, ar Liepalotų kraštui parduotuvės reikia, ar iš viso nereikia? Kam užkliuvo tas pastatas, kur yra įsikūrusi parduotuvė? Kodėl yra paskelbtas viešas jo pardavimas? Jei mes penkis kilometrus važiuosime į Lukšius kepaliuko duonos, pipirų, kaip mes gyvensim?“ – teiravosi Liepalotų kaimo gyventojas Gediminas Girdauskas.

Seniūnas V. Cikana stebėjosi tokiomis tarybos nario R. Skaizgirio iniciatyvomis, o ne noru padėti bendruomenei. Seniūnas siūlė stabdyti aukcioną.

Vasario 15 d. Lukšių seniūnas raštiškai kreipėsi į rajono savivaldybės merą bei savivaldybės tarybą dėl aukciono stabdymo. Kreipimesi rašoma, kad rajono savivaldybės tarybos nario T. Skaizgirio inicijuotas pastato pardavimas nebuvo aptartas nei su Lukšių seniūnijos seniūnu, nei su bendruomene, nei su seniūnaičiais.

„Šio pastato išlaikymui nereikėjo biudžetinių išlaidų. Pardavus šį pastatą bendruomenė neturėtų kur susidėti malkas ir inventorių, iškiltų grėsmė Liepalotų žmonėms netekti parduotuvės. Perkelti biblioteką į šias patalpas padėtų seniūnija ir bendruomenė. Bendruomenės susirinkime Tomas Skaizgirys teigė, kad šį pastatą nori įsigyti žmogus, gyvenantis Maskvoje“, – rašoma kreipimesi.

Praėjusį savaitgalį planuojantis dalyvauti aukcione Marius Masteika kartu su T. Skaizgiriu susitiko su rajono vadovais bei Liepalotų kaimo bendruomene.

„Penkiolika metų nieko nedaroma su apleistais pastatais, o atsiradus galimybei juos sutvarkyti, kišami pagaliai. Kokią mes žinutę siunčiam verslo žmonėms – kad ateikit pas mus, bet mes nieko neleisim daryti“, – kalbėjo T. Skaizgirys.

Šią situaciją pakomentavo ir M. Masteika.

„Seniūno pasakymas – žmogus iš Maskvos – mane labiausiai nustebino. Esu lietuvis, gyvenantis Maskvoje. Liepalotai yra mano gimtinė“, – sako M. Masteika.

Kadangi šalia tiek diskusijų sukėlusio pastato yra jo tėvų namas, M. Masteikos žodžiais, jei aukciono metu jis įsigytų pastatą, pastatą renovuotų, norėtų sutvarkyti visą šią teritoriją.

Anot M. Masteikos, susitikimo su bendruomene metu jis žmonėms kalbėjo, kad nenori nieko iš kažko atimti, priešingai – nori kažką gero tam kaimui padaryti. Kad nuramintų įsiplieskusias aistras, jis siūlė iki aukciono pradžios pas notarą pasirašyti sutartį, kad tuo atveju, jeigu jis įsigis pastatą, leis ir toliau patalpas nuomotis parduotuvei bei naudotis bendruomenei.

„Siūliau prisidėti asmeninėmis lėšomis prie bendruomenės projekto sutvarkyti krepšinio aikštelę. Man yra svarbi gimtinė, noriu, kad ją suptų gražesnė aplinka, todėl ir noriu investuoti į Liepalotus“, – apie savo planus kalbėjo M. Masteika.

Teiraujamės, kuo tiki ir ko tikisi Liepalotų bendruomenės centro pirmininkė Alvyra Janavičienė.

„Pažadai yra pažadai... Mes galvojame, kad pastatą įsigis M. Masteika, nes šio pastato yra per didelė pardavimo kaina, nėra kam daugiau pirkti. Jei nupirks... bus, kaip bus...“ – svarstė bendruomenės pirmininkė ir pridūrė, kad nesvarbu, kas įsigis pastatą, bet tuomet privačias patalpas nei seniūnija, nei bendruomenė remontuoti negalės.

Dėl seniūno V. Cikanos kreipimosi stabdyti aukcioną buvo diskutuota šią savaitę vykusių komitetų posėdžių metu. Meras teigia, kad stabdyti aukcioną, neatšaukus sprendimo dėl pastato įtraukimo į privatizavimo objektų sąrašą, nėra teisinio pagrindo – sprendimas įtraukti tam tikrus objektus į privatizuojamų sąrašą, tarp jų ir minėtą pastatą, priimtas dar 2014 m. gegužės 29 d. Tad pirmiausiai reiktų atšaukti sprendimą, be to, aukcionas elektroninis, tad jo realiai net nelabai eina stabdyti.

Turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymą studijavęs meras kalbėjo, kad apskirtai savivaldybė neturėtų turėti turto ne savo funkcijoms vykdyti. Čia pritaria ir Raminta Jakelaitienė.

„Tik įveiklinti ir savo (savivaldybės) nuosavybėn nereikia turėti, nes dažniausiai tokie pastatai tik dūlėja“, – sakė tarybos narė.

Minėtame pastate įsikūrusios parduotuvės savininkė Kristina Jančaitienė tvirtino, kad jai žinia dėl pastato pardavimo buvo netikėta, ji pati aukcione dalyvauti neketina, o parduotuvę Liepalotų kaime laiko tik dėl žmonių, nes apyvarta yra labai menka.

Viešas aukcionas, kuriame bus parduotas minėtas pastatas (sandėlis), vyks kovo 12-15 d. Tada ir paaiškės, bus ar nebus, o jei bus, kieno bus nupirktas pastatas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.