Kontrolės komiteto pirmininkui – valdančiųjų antausis

tarnauskas taryboje
Nuotr. Kontrolės komiteto pirmininkas Mindaugas Tarnauskas gana abstrakčiomis frazėmis pristatė veiklos ataskaitą ir nesulaukė valdančiųjų palaikymo. Pirmininkas komentavo, kad būtent to ir buvo galima tikėtis.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kad ir vėluodamas porą mėnesių, bet Kontrolės komiteto pirmininkas Mindaugas Tarnauskas penktadienį posėdžiavusiai tarybai pateikė komiteto veiklos ataskaitą, tačiau jai buvo nepritarta septyniems balsavus už, o 13 susilaikius. Ko gero, įtakos turėjo ir rinkiminis laikotarpis – netrūko nei sarkazmo, nei politinio bei kritinio prieskonio.

Tiesa, dar tarybos posėdžio pradžioje būta svarstymų, ar apkritai šį klausimą svarstyti, nes M. Tarnauskas savo ataskaitos nepristatė nė vieno komiteto posėdžio metu. Išgavus M. Tarnausko patikinimą, kad šis išbus posėdyje iki galo bei atsakys į kylančius klausimus, nuspręsta klausimą svarstyti.

„Kontrolės komitetas turėjo susitikimą, dalyvavo visi nariai, kurie deleguoti iš kiekvienos frakcijos, ir visi vienbalsiai pritarė ataskaitai“, – sakė M. Tarnauskas, kurį iškart nutraukė komiteto pavaduotoja, valdančiųjų atstovė Rasita Grincevičienė, patikslinusi, kad ji už ataskaitą nebalsavo, o susilaikė.

„Galbūt neatsimenu tiksliai“, – sakė komiteto pirmininkas, pridūręs, kad bet kuriuo atveju ataskaita esminių prieštaravimų nesulaukė.

Meras Edgaras Pilypaitis ne kartą posėdžio metu priminė, kad tarybos narys nesilaiko Reglamento, tai yra svarbiausio tarybos darbą apibrėžiančio dokumento. Jis priminė, kad M. Tarnausko vadovaujamas komitetas savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos ataskaitą turėjo apsvarstyti iki lapkričio 15 d., Kontrolės komiteto ataskaita turėjo būti pateikta iki gruodžio 31 d., o iki sausio 31 d. turėjo būti pateikta programa. Dabar, atkreipė dėmesį meras, jau vasario pabaiga.

„Jūs kaltinate mane, kad aš nesilaikau. Aš kaltinu jus“, – pripažino M. Tarnauskas ir patikino, kad, ko gero, iš šalies visa ši situacija atrodo išties juokingai.

Atėjus laikui pristatyti ataskaitą komiteto pirmininkas stojo į tribūną ir gana abstrakčiomis frazėmis kolegas supažindino su tuo, kas nuveikta: vyko trys susirinkimai, vienas išvažiuojamasis, priimta 16 nutarimų.

„Suprantame, kad ne visada tų nutarimų paisoma, nes Kontrolės komitete, pripažinkime, nemažai politikavimo ir to reikėtų vengti“, – kalbėjo M. Tarnauskas, priminęs, kad buvę ir sužlugdytų posėdžių, kai nepatvirtinta net komiteto darbotvarkė.

Jis akcentavo, kad Kontrolės komitetas buvo priėmęs nutarimą siūlyti tarybos frakcijoms apsvarstyti galimybę tarybos nariams prisijungti prie savivaldybės administracijos dokumentų valdymo sistemos, tačiau esą buvo sulaukta nulis reakcijos.

„Suprantu, kad jeigu meras galėtų iš darbo atleisti savivaldybės tarybos narius, aš turbūt būčiau pirmas“, – pamąstymais dalijosi M. Tarnauskas, dar kartą patikslinęs ir tai, kad darbas vėlavo dėl jo sveikatos.

Čia meras teiravosi, tai kodėl šis ėmęs tarybos nario išmokas, kodėl tuo pačiu metu, kai sirgo, jo „Facebook“ buvo pilna informacijos, kaip jis važinėja su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda.

„Nebijojote jo užkrėsti?“ – klausė meras, savo klausimu sukėlęs kitų tarybos narių juoką.

Visgi Vaidas Balčiūnas ragino grįžti prie ataskaitos ir klausė Kontrolės komiteto pirmininko, ar visus numatytus plano punktus per ataskaitinį laikotarpį pavyko įvykdyti.

„Deja, manau, kad visų punktų nepavyko įgyvendinti“, – pripažino M. Tarnauskas, detaliau nepagrindęs savo atsakymo.

Ne kartą nuskambėjo gana abstrakčios frazės, kad komitetas rinkosi ne mažiau nei ankstesnėje kadencijoje, paklausimų padarė daugiau, o ir apskritai stengėsi daryti, kas priklauso – ir skundus, ir aktualius klausimus nagrinėti.

Čia neištvėrė vicemeras Bernardinas Petras Vainius, pasigedęs Kontrolės komiteto išvadų ir pozicijos UAB „Šakių komunalinis ūkis“ klausimu. Pasak mero pavaduotojo, tai didžiulis skaudulys, kurį tarsi norima palikti kitai kadencijai.

Romas Pukinskas stebėjosi gana skeptišku ir atmestinu M. Tarnausko požiūriu, kai Kontrolės komiteto veiklos programą įvardijo butaforija, nes esą pagal ją pasikeitusi taryba vis vien nedirbs. Tiesa, tarybos nariams kliuvo ir tai, kad veiklos gairės brėžiamos tik antram – ketvirtam ketvirčiui , o kas bus veikiama pirmąjį – neaišku. Buvo juokaujančių, kad gana ilgos atostogos nusimato. Be to, nors buvo siūlymas už porą numatytos veiklos punktų atsakingą paskirti komiteto pavaduotoją, nuspręsta šį siūlymą pakeisti, nes visa atsakomybė pirmiausiai gula ant pirmininko pečių. Tuo labiau, kad komitete dirba visų frakcijų atstovai, tad tai traktuojama ir kaip noras svetimomis rankomis žarstyti žarijas. Meras kalbėjo, kad susidaro vaizdas, jog taip siūlydama opozicija tarsi vengia atlikti tiesiogiai pavestas funkcijas.

Klausimų ir diskusijų buvo išties nemažai, o  M. Tarnauskas replikavo, kad tai ne politinės laidos filmavimas. Tomas Skaizgirys rinkiminį laikotarpį pavadino įdomiu, kai gali visko sužinoti.

Kontrolės komiteto pirmininko ataskaitai buvo nepritarta trylikai susilaikius, o septyniems balsavus už. Veiklos programa buvo patvirtinta vienbalsiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.