Akcija „Darom“ vėl sutelkė gyventojus į visuotinę talką

darom valiuliuose
V. Stankūno nuotr. Per kasmetinę akciją „Darom“ jau ne pirmus metus yra tvarkoma ir Valiulių tvenkinio pakrantė.


Balandžio 27 d. dvyliktą kartą vykusi akcija „Darom 2019“, kaip ir kasmet, suburia šimtus gyventojų, neabejingų savo aplinkai, jie surenka tonas bešeimininkių atliekų, paliktų gamtoje.
 
Nors situacija pastebimai gerėja ir smarkiai užterštų vietų mūsų rajone rasti vis sunkiau, tačiau aktyvūs seniūnijų gyventojai pavasarį vis tiek išeina tvarkyti viešųjų erdvių, paupių, kapinių ir kitų teritorijų. Šiais metais kai kuriose seniūnijose akcija buvo pradėta anksčiau, nelaukiant šeštadienio, kai kur švarinimosi talkos buvo rengiamos ir nuo balandžio vidurio. Lukšiečiai vieni pirmųjų išėjo tvarkyti tvenkinio pakrantę, šiek tiek vėliau į panemunę dar iki pavasario atostogų tvarkytis gužėjo Plokščių ir Gelgaudiškio mokyklų bendruomenės. Kriūkiečiai prie akcijos prisidėjo dvi dienas – vieną dieną tvarkė Kriūkų šilą, rinko šiukšles, o kitą – sodino medelius viešoje teritorijoje. Sudargo seniūnijoje talka vyko praėjusį penktadienį, o pasirinkti objektai – panemunė, pamiškė bei Katilių kapinės. Už kapinių stovinčių konteinerių teritorija buvo tvarkoma ir Sintautuose, nors seniūnas Kęstutis Birbilas sako, kad niekada nelaukia specialių akcijų – pamatę šiukšles, jas surenka nedelsiant. Griškabūdiečiai rinkosi tvarkyti senųjų dirbtuvių, esančių miestelyje, Rygiškių gatvėje, teritorijos, o barzdiškiai tvarkė darželio teritoriją. Lekėčių seniūnijoje visuotinė talka prasidėjo penktadienį ir truko dvi dienas, o jos metu lekėtiškiai sutvarkė pakeles ir aikšteles pamiškėse, rinko šiukšles Paliekio dvaro parke ir kitose seniūnijos viešosiose teritorijose. Šakiuose šiais metais penktadienį buvo tvarkoma Siesarties upelio pakrantės atkarpa nuo tiltelio iki užtvankos, o šeštadienį talka vyko Valiulių tvenkinio pakrantėje ir poilsiavietėje.

Bene daugiausiai objektų šįmet akcijos metu buvo užsimota sutvarkyti Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje ir į talką įsitraukė daug skirtingų organizacijų. Jau penktadienį asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ nariai kartu su Kudirkos Naumiesčio kultūros centro ir VSAT Kudirkos Naumiesčio užkardos darbuotojais tvarkė Širvintos tilto prietilčius, perdažė turėklus, atitvarus, surinko šiukšles, pašalino menkaverčius krūmus. Kiti aktyvūs naumiestiečiai tvarkė  kapinių aikštelės, konteinerių aikštelės teritorijas bei viešąsias erdves prie bendruomenių centrų tiek Kudirkos Naumiestyje, tiek Tarpučiuose, tiek Panoviuose, tiek Turčinuose.

Aktyvistai sako, kad darbai dar nebaigti, tad jie nusiteikę dalį savo laisvalaikio tvarkymuisi skirti visą vasarą – nuolat tvarkomas Širvintos takas, Vytauto Didžiojo paminklo aplinka, Širvintos tiltas ir gretima teritorija.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.