Išankstiniame balsavime balsuoja aktyviai

rinkimai prezidento
Nuotr. Nors rinkėjai pilietinę valią reiškia aktyviai, nemažai pasinaudoja teise neimti referendumų biuletenių.

Pirmadienio rytą prasidėjo išankstinis balsavimas gegužės 12-ąją vyksiančiuose prezidento rinkimuose ir dviejuose referendumuose – dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ir dėl Seimo narių mažinimo.
 
Rinkėjai pilietinę valią iš anksto reiškia išties aktyviai. Pasak Šakių rajono rinkimų apygardos pirmininkės Lilijos Sniečkuvienės, per pirmąsias tris išankstinio balsavimo dienas Šakiuose buvo balsavę 929 žmonės. Iš jų 51 yra iš kitų šalies vietovių. Daugiausiai Kauno miesto bei rajono, Vilniaus, Plungės, Alytaus, Klaipėdos. Aktyviai prie balsadėžių rinkėjai rinkosi ir ketvirtadienio ryte. L. Sniečkuvienė svarsto, kad šie rinkimai gali sumušti išankstinio balsavimo aktyvumo rekordus. Tiesa, pirmą kartą šalyje iš anksto galima balsuoti net penkias dienas.

„Ko gero, pirmiausiai dėl to, kad svarbūs prezidento rinkimai, tačiau žmonės sako, kad jiems labai patogu, kad balsuoti gali visą savaitę, pasiplanuoja laiką ir ateina balsuoti iš anksto“, – kalbėjo Šakių rinkimų komisijos pirmininkė, pridūrusi, kad nuo trečiadienio balsavimas vyksta ir specialiuose paštuose, tai yra ligoninėse, globos namuose, įkalinimo įstaigose.

Balsavimas namuose numatytas penktadienį ir šeštadienį. Namuose balsuoja 70 metų ir vyresni rinkėjai, dėl sveikatos būklės negalintys atvykti į rinkimų apylinkę.

L. Sniečkuvienė informavo, kad nors darbo daug, jis vyksta sklandžiai, nefiksuota jokių pažeidimų.

Tiesa, nemažai rinkėjų iš anksto balsuoja prezidento rinkimuose, bet pasinaudoja teise ir neima referendumo biuletenių. Pavyzdžiui, iki ketvirtadienio ryto dėl Seimo narių mažinimo skaičiaus iš 929 balsavusių biuletenius paėmė 768 rinkėjai, o dėl pilietybės įteisinimo buvo paimti 843 biuleteniai.

Abu privalomieji referendumai bus laikomi įvykusiais tik jeigu juose dalyvaus daugiau kaip pusė registruotų rinkėjų. Nuostata dėl dvigubos pilietybės bus priimta jeigu „už“ balsuos ne mažiau kaip pusė visų šalies rinkėjų, nuostata dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo – ne mažiau kaip pusė balsavusiųjų, bet ne mažiau kaip trečdalis nuo visų registruotų rinkėjų.

Šakių rajone, Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, yra 25 tūkst. 227 rinkėjai.

Trečiadienio duomenimis, pasak Užsienio reikalų ministerijos, norą balsuoti užsienyje pareiškė 54 tūkst. 589 užsienyje gyvenantys lietuviai. Daugiausiai – Jungtinėje Karalystėje (19 tūkst. 891), Jungtinėse Amerikos Valstijose (7 tūkst. 786), Airijoje (5 tūkst. 176).

Sekmadienį apylinkėse rinkimai vyks nuo 7 val. iki 20 val. Gegužės 26 d. kartu su Europos Parlamento rinkimais bus surengtas antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame dalyvaus du daugiausiai balsų pirmajame ture surinkę kandidatai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.