Nevaldomo gaisro pasienyje pasekmės: smogas dusina pusę rajono

gaisras kaliningrade2
M. Kantauto nuotr. Nuo Kaliningrado srityje pievose smarkiai siaučiančio gaisro kol kas mūsų rajoną saugo Šešupės upės vaga, tačiau vanduo negali sustabdyti nei dūmų, nei smogo, kuris, papūtus pietvakarių vėjui, dusina rajono gyventojus.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Trečiadienio rytą dalis Šakių rajono gyventojų atsikėlę pajuto smogą, o Kudirkos Naumiesčio ir kitų pasienio vietovių su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi gyventojai smalkių ir dūmų smogą jaučia jau kuris laikas, nes mūsų kaimyninėje šalyje, regis, išplito deginamos žolės plotai, o gaisras nėra valdomas.

Kaip sako Kudirkos Naumiesčio gyventojai, jie jau antrą parą dūsta nuo Kaliningrado srityje deginamos žolės dūmų. Antradienį po pietų nekontroliuojamos liepsnos priartėjo prie Kudirkos Naumiesčio pasienio. Pasikeitus vėjo krypčiai ir papūtus vėjui nuo Rusijos pusės, visas miestas skendėjo dūmuose. Smalsiausi gyventojai ėjo prie Širvintos tilto pažiūrėti degančių plotų. Kaliningrado srities pusėje matėsi, kad atvykę Rusijos Federacijos pasieniečiai gelbėjo įrangą, esančią poste prie tilto, ir mėgino gesinti liepsnas.

Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis sako, kad dėl masiškai deginamos žolės Rusijos Federacijoje jie nuolat stebi padėtį pasienio ruože, kad gaisrai nepersikeltų į mūsų šalies pusę. Deja, anot inspektoriaus, tokia situacija yra jau ne pirmi metai – kasmet Kaliningrado pusėje yra deginama žolė, tačiau šįmet pavojinga situacija jau vien todėl, kad labai sausa. Šakių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba dėl nevaldomų gaisrų kaimyninėje šalyje yra jau informavusi Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos departamentą, o ugniagesiai gelbėtojai pasienio ruože budi visą parą ir yra pasirengę iš karto gesinti gaisrą, jeigu liepsnos persimestų į mūsų rajoną.

Trečiadienio rytą smogas buvo jaučiamas tiek Šakių mieste, tiek visoje pasienio teritorijoje itin smarkiai, todėl savivaldybė dėl kaimyninėje šalyje nevaldomo gaisro kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši imtųsi atitinkamų veiksmų.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis buvo informuotas, kad kaimyninėje šalyje gaisras jau gesinamas.

Taip pat gyventojams į telefonus buvo išsiuntinėtos asmeninės žinutės – įspėjimai, kad rajono teritorijoje yra padidėjęs oro užterštumas ir rekomenduojama mažiems vaikams bei žmonėms, turintiems kvėpavimo negalavimų, vengti būti lauke.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis aiškino, kad gyventojams tikrai reikėtų atkreipti dėmesį į susidariusį smogą ir tinkamai elgtis – laikyti uždarytus langus, uždaryti vėdinimo sistemas, kuo mažiau būti lauke. Mokyklos, ikimokyklinės įstaigos taip pat turėtų riboti vaikų buvimą lauke.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.