Šakių krašto VVG ambicijų karas tęsiasi

jakelaitiene vvg2
Nuotr. Raminta Jakelaitienė, Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininkės pareigose esanti vos penki mėnesiai, tvirtina, kad galbūt jos reiklumas kai kuriems darbuotojams kelia pasipiktinimą, o visas problemas iš VVG narių norėtų išgirsti ne per anoniminius laiškus.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių krašto vietos veiklos grupė (VVG), įgyvendindama vietos plėtros strategiją (VPS)siekia, kad visiems mums rajone būtų gyventi geriau. Tačiau nuo grupės įsikūrimo pradžios (2006 m.) šioje organizacijoje siaučia povandeninės srovės: visuomet atsiranda nepatenkintų, keičiasi pirmininkai, o praeitų metų pabaigoje prie VVG vairo stojus Ramintai Jakelaitienei – į ją lekia bendruomeniečių kritikos strėlės.

Kibirkštį įskėlė anoniminis laiškas

Redakciją pasiekė laiškas, kuriame bendruomenių vardu pasirašęs anonimas prašo išsiaiškinti, kodėl Šakių krašto VVG pirmininkei Ramintai Jakelaitienei atlyginimas už administracijos vadovės pareigas (0,25 etato) mokamas iš Šakių krašto VVG nario mokesčio.

„Keliame klausimą, ar tai sąžininga ir etiška? Kodėl iš mūsų sumokėtų pinigų turi būti mokamas atlyginimas? Kokias funkcijas pirmininkė vykdo, kad jai mokamas šis atlyginimas? Mūsų supratimu, iš šių pinigų turėtų būti finansuojama VVG veikla, bet ne pirmininkės atlyginimas“, – rašome laiške.

Priminsime, kad Šakių krašto VVG pirmininke R. Jakelaitienė visuotinio susirinkimo metu buvo išrinkta praėjusių metų gruodžio 10 d. Jau tuomet, susirinkimo metu, R. Jakelaitienė paprašė svarstyti apmokėjimo už darbą klausimą.

„Manau, yra normalu, kad tokias atsakingas pareigas einantis žmogus turėtų gauti atlyginimą. Dirbti visuomeniniais pagrindais... supraskit... prabanga šiais laikais ir to sau leisti negalėčiau“, – tuomet kalbėjo R. Jakelaitienė. Tuomet VPS finansininkė Alina Baltrušaitienė paaiškino, kad atlyginimas gali būto mokamas tik už tam tikras funkcijas, bet ne už vadovavimą. Susirinkimo metu apmokėjimo pirmininkei už atliekamą darbą klausimą buvo pavesta spręsti Šakių krašto VVG valdybai. Priminsime, kad ankstesniems VVG vadovams, kurie dirbo ir savivaldybės administracijoje, už papildomą darbą buvo mokamos priemokos.

Atsirado naujos pareigos

Be to, laiške svarstoma, kodėl Šakių krašto VVG yra vieno žmogaus – R. Jakelaitienės rankose: ji ne tik VVG, bet ir valdybos pirmininkė bei administracijos vadovė. Šakių krašto VVG valdybos pirmininke R. Jakelaitienė buvo išrinkta praėjusių metų gruodžio 18 d. vykusio valdybos posėdžio metu. Tačiau einant valdybos narės pareigas (jei jos nėra suderinamos su vietos plėtros strategijos darbuotojos pareigomis), darbo užmokestis negali būti mokamas iš VPS administruoti skirtų lėšų. Gruodžio 18 d. vykusio valdybos posėdžio metu R. Jakelaitienė pasiūlė parengti ir su valdybos nariais suderino administracijos vadovės pareiginius nuostatus bei darbo sutartį, kuri įsigaliotų nuo 2019 m. sausio 3 d. Nuo minėtos datos R. Jakelaitienė ir ėmėsi administracijos vadovės pareigų (0,25 etato darbo krūviu pagal terminuotą nuotolinę nepagrindinio darbo sutartį). Už numatytas darbo funkcijas per mėnesį yra numatyta mokėti 521,74 euro (neatskaičius mokesčių). Minėtame valdybos posėdyje buvo nuspręsta darbo užmokestį mokėti iš nuosavų VVG lėšų.

Trečiadienį užsukus į Šakių VVG, čia besidarbuojanti VPS administravimo vadovė Jurgita Savickienė patvirtino, kad nėra jokia paslaptis, kad atlyginimas pirmininkei mokamas iš VVG nario mokesčio (Šakių krašto VVG vienija 64 narius, metinis nario mokestis juridiniams asmenims 20 eurų, fiziniams – 10 eurų).

Prašys atšaukti

Situaciją pakomentuoti paprašėme ir Šakių VVG pirmininkę R. Jakelaitienę, kuri pirmiausiai informavo, kad pateikė prašymą Šakių rajono savivaldybės tarybai bei Šakių krašto VVG valdybai atšaukti ją iš valdybos narių. Anot jos, valdybos narės pareigos nėra suderinamos su VPS darbuotojo pareigomis. R. Jakeleitienė paaiškino, kad šie pakeitimai sudarytų sąlygas pakeisti darbo užmokesčio šaltinį, t.y. atlyginimas galėtų būti mokamas ne iš organizacijos nuosavų, o iš VPS administruoti skirtų lėšų, kadangi ji nepriklausytų kolegialiam valdymo organui.

Kokios gi R. Jakelaitienės, kaip administracijos vadovės, funkcijos? Anot jos – kontroliuoti VVG administracijos darbą, organizacijos atstovavimas ir kita. O dėl pateikto anoniminio skundo R. Jakelaitienė sako, kad yra čia daugiau organizacijos vidaus reikalai, apie kuriuos ji viešai nenorėtų kalbėti. Tik užsiminė, kad galbūt kažkas kerštauja ar tiesiog nori jos posto.

Kalbėti nebijo

Šakių bendruomenės centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė, pakalbinta apie tokį bendruomeniečių nepasitenkinimą Šakių VVG pirmininkės veikla, tvirtino, kad netiki, jog bendruomenės atstovai galėjo rašyti laišką.

„Kai susitinkam su bendruomenėmis, jų nariais, niekada neišgirdau jokio nepasitenkinimo iš jų dėl VVG pirmininkės ar kitų darbuotojų veiklos, tokių klausimų net neaptarinėjame. Gal čia kas suvedinėja kokias sąskaitas? Ne vien bendruomenės, bet ir verslo, valdžios atstovai bei fiziniai asmenys moka VVG nario mokestį“, – svarstė G. Šnirpūnienė.

Anoniminiame laiške nuogąstaujama, kad VVG darbuotojos tiesiog bijo kalbėti dėl šios situacijos.

„Manęs bendruomenės nariai teiravosi, kodėl būtent atlyginimas pirmininkei mokamas iš VVG nario mokesčio. Aš jiems paaiškinau, kad iš strategijos lėšų finansuojami tik 2,5 etato ir šiuo metu jie yra užpildyti. Pavyzdžiui, kitose savivaldybėse, pirmininkas yra projekto vadovas ir lėšas gauna iš strategijos, tuomet nekyla klausimas dėl pirmininko darbo užmokesčio“, – aiškino J. Savickienė ir pridūrė, kad nesvarbu, kas šį klausimą iškėlė, anot jos, VVG nariai turi teisę žinoti, kokiam tikslui nario mokestis yra panaudojamas.

„Žmonėms tokie klausimai kyla, nes yra skaudu, lėšų ir taip mažai surenkama iš to nario mokesčio, o dar sužinai, kad tas nario mokestis kažkam va taip panaudojamas...“ – svarstė J. Savickienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.