Šviesa džiaugsis tik pusė gatvės gyventojų

apsvietimas gatves
Nuotr. Dalyje Papartynų gatvės kelios savaitės intensyviai apšviesta naujų LED šviestuvų, o pusė gatvės taip ir liko skendėti tamsoje.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių miesto sodų bendrijų „Draugystė“ ir „Jaunystė“ gyventojai prieš porą mėnesių džiaugėsi kaip vaikai – pagaliau bus įrengtas apšvietimas Papartynų gatvėje, kur lig tol sutemus nebuvo jokio šviesuliuko. Pasibaigus darbams gyventojai neteko žado – pasirodo, apšviesta bus tik pusė gatvės, o likusi dalis vis dar skendės tamsoje.

Sodų bendrijų kvartalai, bėgant metams, pamažu tapo panašūs į gausiai gyvenamus priemiesčio kvartalus – čia ir seniau įsikūrę gyventojai, ir vienas po kito dygsta naujos statybos namai. Pro prekybos centrą „Senukai“ į sodų bendrijas vedanti Papartynų gatvė yra padengta asfalto danga, tačiau tamsiu paros metu čia nedegė jokia spingsulė – vienintelis apšvietimas buvo gatvės pradžioje prie minėto prekybos centro, o toliau galiojo senas lietuvių priežodis – „tamsu – nors į akį durk“. Tad nieko nuostabaus, kad gyventojai laukė ir džiaugėsi naujai įrengiamu gatvės apšvietimu, kur buvo sumontuoti modernūs vadinamieji LED šviestuvai, tačiau labai nustebo, kai pamatė, kad bus apšviesta tik pusė Papartynų gatvės. Labiausiai gyventojai nesuprato vieno fakto – kodėl naujai apšviestos gatvės pusėje šviestuvų stulpai sudėti tankiai ir sodų bendrija „Draugystė“ apšvietimo vietomis turės netgi per daug, nes kai kurioms namų valdoms tenka net po tris apšvietimo stulpelius, o sodų bendrija „Jaunystė“ taip ir liks tamsoje gyventi. Žmonės teiraujasi – kodėl nebuvo galima sudėti šviestuvų didesniais atstumais, tačiau per visą gatvės ilgį? Iš tiesų naujas apšvietimas Papartynų gatvėje įrengtas dešinėje gatvės pusėje, kur gatvė yra gyvenama iš abiejų pusių ir yra šaligatvis. Pasibaigus šaligatviui, baigiasi ir apšvietimas, nors kitoje gatvės pusėje yra gyvenamieji namai, o už jų dygsta nauji.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Slidziauskienė sako, kad sprendimas įrengti apšvietimą Papartynų gatvėje atsirado tik tada, kai paaiškėjo, jog Griškabūdžio gatvėje numatytam įrengti apšvietimui bus panaudotos projektinės lėšos. Taip savivaldybė, atsižvelgdama į anksčiau seniūnijos pateiktus prioritetus, galėjo skirti lėšų Papartynų gatvės apšvietimui. Atstumas, kuriame įrengti nauji šviestuvai, anot specialistės, yra toks, kiek jam užteko pinigų, o tarpus tarp šviestuvų griežtai reglamentuoja teisės aktų reikalavimai. Pasak A. Slidziauskienės, atstumai tarp šviestuvų atramų turi būti vidutiniškai 30 metrų, išimčių gali pasitaikyti, jeigu į tarpą įsiterpia įvažiavimas į kiemą ir pan. Yra reglamentuotos normos, kiek metrų apšviečia vienas šviestuvas.

„Dabar apšvietimas įrengtas iki pagrindinių sodų bendrijos pabaigos, o toliau ten prasideda laukai. Tačiau apskritai apšvietimo sistema įrengta tokiame atstume, kuriam užteko pinigų. Gal kitais metais iš naujai skirto finansavimo pavyks įrengti apšvietimą likusiai gatvės daliai“, – aiškino vyriausioji specialistė.

Iš pernai metų savivaldybės skirtų 63 tūkst. eurų naujam apšvietimui įrengti arba atnaujinti yra padaryti darbai ne tik minėtoje Papartynų gatvėje, bet ir Plokščiuose įrengtas apie 220 metrų ilgio apšvietimas Žiedo gatvėje. Taip pat Šakių mieste pėsčiųjų take tarp Santarvės ir Basanavičiaus gatvių įrengta 136 metrai naujų šviestuvų. Iš tų pačių apšvietimui skirtų lėšų atliktas ir V. Kudirkos gatvės apšvietimo linijos remontas Šakių mieste. Kiek gatvių apšvietimo pavyks įrengti kitais metais, neaišku, nes finansavimą šiai sričiai savivaldybės taryba skirstydama biudžetą sumažino 13 tūkst. eurų. Tačiau gera žinia ta, kad tvarkant gatves šiuo metu jau laikomasi tokios nuostatos, jog gatvių remontas vyksta kartu įrengiant ir visus inžinerinius įrenginius, tarp jų ir apšvietimą. Štai Šakių miesto Miško gatvės jau padarytame techniniame gatvės remonto projekte numatyta, jog klojant asfalto dangą bus įrengtas ir gatvės apšvietimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.