Išsirinkome ir Prezidentą, ir europarlamentarus

nauseda labucio ELTA nuotr
D. Labučio (ELTA) nuotr.: Akivaizdžia balsų persvara ir šalyje, ir rajone prezidento rinkimus laimėjo Gitanas Nausėda, kuris šaliai vadovaus artimiausius penkerius metus. Lietuvoje už jį balsavo 65,86 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų, rajone – 69,17 proc.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose akivaizdžia balsų persvara (išankstiniais rezultatais 439 tūkst. 350 balsų skirtumu) penkerių metų kadencijai naujuoju šalies prezidentu išrinktas Gitanas Nausėda, už kurį balsavo 65,86 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. Už rinkimus pralaimėjusią Ingridą Šimonytę atiduota 32,86 proc. Išrinkti ir 11 europarlamentarų, kurie artimiausius penkerius metus dirbs Europos Parlamente.

Lyginant sekmadienį vykusius rinkimus su 2014-ųjų metų, rinkėjų aktyvumas šįkart buvo gerokai didesnis. Jei tuomet antrajame rinkimų ture prie balsadėžių atėjo 47,37 proc. rinkėjų, tai šįkart rinkėjų aktyvumas buvo 53,44 proc., Šakių rajone – 52,36 proc.

Rajone aktyviausi Varpo (62 proc.), Veršių (60,31 proc.), Žiburio (59,99 proc.) apylinkių rinkėjai. Mažiausias rinkėjų aktyvumas – Voverių (42,70 proc.) apylinkėje.

Nors buvo prognozuojančių, kad rinkimų kova bus įnirtinga ir intriguojanti, tačiau nepriklausomas kandidatas, ekonomistas, 55-erių G. Nausėda lyderio pozicijų neužleido nuo pirmųjų akimirkų ir savo priešininkę Ingridą Šimonytę sutriuškino absoliučiai visose apylinkėse. Klausimas buvo tik toks, kaip konkrečiai susidėlios galutiniai procentai. G. Nausėda palankumą pelnė visoje šalyje, ne išimtis ir Šakių rajonas, kur jis, beje, nugalėjo ir pirmajame ture. G. Nausėda prezidento rinkimus rajone laimėjo surinkęs 69,17 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų, už I. Šimonytę balsavo 29,38 proc. Beje, politologai vertina, kad pasiekti prezidento postą jai sutrukdė partinė priklausomybė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) ir nepakankamai agresyvi rinkimų kampanija.

Didžiausią palankumą išrinktajam šalies prezidentui mūsų rajone išreiškė Barzdų (85,84 proc.), Panovių (80,99 proc.), Veršių (80,51 proc.) apylinkių rinkėjai. Apskritai nei vienoje rajono apylinkėje rezultatas už G. Nausėdą nėra mažesnis nei 60 proc.
Šalyje negaliojančių biuletenių buvo 1,28 proc., Šakių rajone – 1,45 proc.

Kartu su šalies prezidento sekmadienį vyko ir Europos Parlamento rinkimai. Juose rinkėjų aktyvumas buvo 53,08 proc., rajone – 52,17 proc. Šalyje negaliojančių biuletenių 5,42 proc., rajone – 6,92 proc.

Lietuvoje šiuos rinkimus laimėjo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, iškovoję tris mandatus (19,67 proc. nuo galiojančių biuletenių). Rajone Europos Parlamento rinkimus laimėjo Lietuvos socialdemokratai. Jei šalyje už juos balsavo 15,93 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų, tai rajone – 23,43 proc. Tretieji tiek šalyje, tiek rajone Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tiesa, Šakių rajono rinkėjai jais irgi pasitikėjo kur kas labiau nei visoje šalyje (Lietuvos mastu 2,60 proc. nuo galiojančių biuletenių, rajone – 17,13 proc.). Toliau rikiuojasi Darbo partija (Lietuvoje – 9,04 proc. nuo galiojančių biuletenių, Šakiuose – 10,16 proc.), už jos – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis su 6,55 proc. (rajone 2,90 proc.). Tiesa, kur kas didesnį palankumą Šakių rajono rinkėjai išreiškė Lietuvos centro partijai (pirmas sąraše Antanas Guoga), už kurią balsavo 5,86 proc. Jei šalyje ji liko aštuntoje vietoje, tai rajone ji penkta. Tiesa, nė vienas šios partijos atstovas į Europos Parlamentą nepateko.

Pasak Šakių rajono rinkimų apygardos pirmininkės Lilijos Sniečkuvienės, rinkimai praėjo sklandžiai, negauta nei nusiskundimų, nei pastabų. Tiesa, atsakingo darbo apylinkių komisijoms teko įdėti, daug pastangų pareikalavo pirmumo balsų skaičiavimas. Tačiau, kaip sako pirmininkė, toks darbas. Apygardos protokolas buvo pasirašytas 2 val. 34 min.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.