Šakių rajono mero kėslas – ES projektą ,,išgryninti“ kitai paskirčiai

pilypaitis 07 09
Po spaudos konferencijos lieka neaišku, kam turi būti palankus projektas: vaikams ar merui. (D. Pavalkio nuotr.)


Kalbant apie vaikų globos namų pertvarką, rajone netrūksta nei emocijų, nei vertinimų, nei pozicijų. Štai ketvirtadienį savivaldybės salėje surengtos neeilinės spaudos konferencijos metu meras Edgaras Pilypaitis pripažino, kad jeigu su Šakių vaikų globos namais susitarti nepavyks, savivaldybė neatmeta galimybės apskritai nestatyti rajone bendruomeninių šeimos namų.


Šiuo klausimu jau šią savaitę planuojamas dar vienas susitikimas, kuriame turėtų dalyvauti savivaldybės, Šakių vaikų globos namų ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai.

,,Mes šito projekto stabdyti negalim, bet jeigu gerbiamas Kelertas užsispirs ir nesirašys su mumis tokios sutarties, kokia yra palanki mums, mes esame pasirengę teikti tą projektą tik dėl vaikų dienos centrų“, – teigė meras.

Tokiu atveju naujas pastatas pastatytas nebūtų.

Nors  ES skiriamos lėšos yra tikslinės, tačiau konferencijos metu meras atvirai kalba apie kitokį jų panaudojimą projektui dar net neprasidėjus. Tam, pasak jo, pritaria ir pertvarkos ekspertė Marijona Janavičienė, patardama ,,kad nepasiduotume labai lengvai, neatsakingai europinių pinigų pagalba įgyto turto paleidimu, kuris galėtų būti panaudotas kitoms socialinėms reikmėms“. Neatsakinga paleisti turtą, bet atsakinga apgauti Europos Sąjungos fondus, numatant ,,išgryninti“ pastatą kitai paskirčiai?

Priminsime, kad vykdant vaikų globos namų pertvarką planuojama Šakiuose, Šaulių gatvėje, už numatytus 120 tūkst. eurų pastatyti naują pastatą, kuriame įsikurtų be tėvų globos likę vaikai. Tiesa, pačiame projekte, be vaikų globos namų, įpinta ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra. Būtent tik prie antrosios projekto dalies, nesutarimo su Vaikų globos namais atveju, planuotų apsistoti savivaldybės administracija. Tačiau kunigo Virginijaus Kelerto vadovaujami Šakių vaikų globos namai neatsisako dalyvauti projekte, tačiau jų netenkina sąlygos, tai yra jie nori, kad įgyvendinus projektą pastatas atitektų jiems ir jie galėtų jame įsikurti. Čia nenusileidžia ir savivaldybė.

„Tokios galimybės nenumatome“, – teigė E. Pilypaitis, primindamas, kad žemės sklypas, kuriame numatyta statyba, yra valstybinėje žemėje, tad esą ir turto perduoti VšĮ neina.

Tačiau meras nutyli, kad perduoti galima patį žemės sklypą, kas ir buvo siūloma jungtinės veiklos sutartyje dar 2018m. gruodžio mėnesį.

Pasak rajono vadovo, apie šį niuansą anksčiau nepagalvojo nei savivaldybė, nei Vaikų globos namai, nei pati ministerija. Jis darkart primena ir tai, kad savivaldybė atsisakė dalininko teisių ir Vaikų globos namų valdyme daugiau nedalyvauja.

„Buvau tos nuomonės, kad nereikia vėl susiženyti su institucijomis, kurios jau buvo, geranoriškai susitarus, išsivaikščiojusios kas sau. Tačiau į mano tokius pamintijimus nebuvo atsižvelgta ir ministerija nuėjo kitu keliu“, – konferencijos metu kalbėjo meras.

Jis tikina, kad savivaldybė kaip pirko paslaugą iš Vaikų globos namų, taip ir pirktų, bei skaičiuoja, kiek apskritai šiuo metu rajone yra globojamų vaikų. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarybos Šakių skyriaus duomenimis, rajone globojama 114 vaikų, iš kurių 73 šeimose, 22 šeimynose ir 12 Vaikų globos namuose. Iš jų keturiems netrukus turėtų sueiti 18 metų, tad skaičius dar sumažėtų. Tiesa, apie tai, kad Globos namuose iš tikrųjų gyvena gerokai daugiau vaikų, nekalbama, mat jie – ne mūsų rajono.

Pakalbinome, ką apie  išreikštą mero Edgaro Pilypaičio poziciją mano kunigas Virginijus Kelertas, vadovaujantis VšĮ Šakių vaikų globos namai:

,,Labai gaila, kad spaudos konferencijos metu gerbiamas meras visus praeito susitikimo metu išsakytus Globos namų argumentus sudėjo į turtą, kaip svarbiausią projekto rezultatą, tarsi negirdėdamas siekiamo veiklos tęstinumo, būtent – veiklos, susijusios su vaikų gerove. Juk per 14 Globos namų veiklos metų pagalba iš viso buvo suteikta 381 vaikui, iš kurių tik 29 ne Šakių rajono, tarp jų – 5 Sirijos piliečiai. Ilgus metus kartu su partneriais iš JAV, Švedijos ir Vokietijos rūpinęsi tėvų globos netekusiais vaikais, savo ir rėmėjų lėšomis bei visokeriopa pagalba, be jokio savivaldybės prisidėjimo, atstatę išniekintą bažnyčią, bažnyčios priestatą, kuriame daug metų vyksta AA susitikimai, buvusį klebonijos pastatą prikėlę vaikų gyvenimui, atnaujinę darželio ,,Klevelis“ patalpas, kuriose iki 2005m. varganomis sąlygomis buvo įsikūrę globos grupės, organizuodami labdarą rajono šeimoms, seniūnijoms, mokykloms, senelių globos namams, manome, kad panaudoti mus kaip jauką įsisavinant ES lėšas, kad po 5 įpareigojančių metų pastatas būtų panaudojamas kitoms reikmėms, ir galimai, be mūsų siūlomų paslaugų, yra nesąžininga ir neatsakinga vaikų atžvilgiu.“

Kiek tikras rinkiminis E. Pilypaičio šūkis ,,Išgirsiu kiekvieną“ ir ar pavyks savivaldybei susitarti ir kartu su vaikų globos namais rasti kompromisą, parodys laikas. Ar nesusilauks tarnybų dėmesio Šakių rajono valdžios siekis ES lėšomis įgyvendintą projektą ateityje panaudoti kitai paskirčiai? 

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.