Po opozicijos abejone slepiasi ne tik abejonės

stankunas opozicija
Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Valdas Stankūnas abejoja, ar administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis gali eiti pareigas, ir prašo supažindinti su Specialiųjų tyrimų tarnybos  pažymos turiniu. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Opozicinės frakcijos vardu dar rugpjūčio 1 d. meras gavo kreipimąsi su prašymu supažindinti šios frakcijos narius su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gautos pažymos turiniu, nes suabejojo, ar tikrai administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis yra tinkamas eiti minėtas pareigas ir būti Viešųjų pirkimų komisijos pirmininku. Ne tik suabejojo, bet ir daro prielaidą, gal meras sąmoningai tarybos narių nesupažindino su pažyma. Viešai šiuos klausimus kelia ir savivaldybės juristas Irmantas Baltūsis. Pats meras šią situaciją vadina politinių bangų kėlimu.

Patikėjo, o paskui suabejojo

Savivaldybės opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Valdas Stankūnas sako, kad tuomet, tai yra gegužę, kai tarybai buvo teikiama R. Juškaičio kandidatūra, jie patikėjo mero Edgaro Pilypaičio patikinimu, kad viskas tvarkoje, pažyma gauta, kandidatas tinkamas.

Priminsime, kad iki 2011m. kovo 10 d. R. Juškaitis vadovavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Kudirkos Naumiesčio užkardai, prieš tai buvo Rociškių užkardos vadas. Gegužės 24 d. tarybos posėdžio metu slaptu balsavimu vienam nebalsavus, trims susilaikius, 21 balsavus už tarybos nariai nusprendė administracijos direktoriaus pavaduotoju skirti R. Juškaitį.

„Tik po kiek laiko iškilo abejonių, viešoj erdvėj pradėjo sklandyti kalbų, ar tikrai jis (R. Juškaitis – red. past.) gali būti ir Viešųjų pirkimų komisijos pirmininku, jeigu praeityje buvo teistas“, – abejoja V. Stankūnas.

Anot jo, net neaišku, ar administracijos direktoriaus pavaduotojas gali dirbti su slapta informacija, nes, V. Stankūno žiniomis, „STT pažymoje nurodo, jog jam uždrausta dirbti su slapta informacija“. Tad būtent todėl ir buvo kreiptasi į merą su prašymu supažindinti visus šešis opozicinės frakcijos narius su pažymos turiniu.

„Gal tikrai be reikalo ant jo (R. Juškaičio) žmonės pila pamazgas, tai pasakom teisybę ir, jei viskas gerai, braukiam brūkšnį“, – sako frakcijos seniūnas, kurio netenkina gautas mero atsakymas, tad svarsto galimybę kreiptis aukščiau ir teisybės ieškoti gal net Seime.

Neabejojo ir neabejoja  

Meras tiek atsakyme V. Stankūnui, tiek „Draugui“ dar kartą priminė, kad kai buvo sudarytos sąlygos susitikti ir su pačiu kandidatu, „valstiečiai“ šia galimybe nepasinaudojo, viskas jiems tiko, tad nesupranta, kodėl praėjus keliems mėnesiams keliamos politinės bangos.

„Tegul kreipiasi į patį pavaduotoją ir, jei nori, paaiškins viską. Yra aiškiai parašyta, kad tretiesiems asmenims šita pažyma neteikiama“, – sako meras.

V. Stankūną žeidžia apibūdinimas „tretieji asmenys“ ir jis teiraujasi: „Jei mes tretieji, kodėl mes priėmėm į darbą?“ Esą tuomet jie jau buvo pirmieji, o dabar... Ir pats mero atsakymas, tarybos nario nuomone, pateiktas net ne kaip tretiesiems asmenims, o kaip kokiems trečiarūšiams.

„Matyt, kažkas yra. Kodėl tada ją laiko po devyniais užraktais? Pasirašom konfidencialumo dokumentus ir viskas, tegul supažindina. Ne asmens ar PIN kodo prašom“, – sako V. Stankūnas.

E. Pilypaitis tikina konsultavęsis su pačia STT, taip pat su raštą rengusia specialiste ir esą ji irgi patikino, kad visus klausimus reikia kelti prieš skyrimą, o ne po.

„Pažyma yra tiktai tam, kad siūlantis asmuo įvertintų tinkamumą. Aš įvertinau. Jie klausimų tada nekėlė. Tai reikėjo tada klausimą kelti, kad galbūt nepasitiki. Dėl Dainiaus Grincevičiaus aš atsinešiau į posėdį gautą pažymą, niekas į ją net nepažiūrėjo, net Valstybės atstovė jos neskaitė, pažiūrėjo, kad ji yra, ir viskas. Tai visiškai mano kompetencija“, – aiškina rajono vadovas, pridurdamas, kad jeigu jau kažkas kažkuo nepasitiki, tam yra kitos procedūros.

„Kažkoks priplaukęs, susidvejinęs teisininkas pradeda jiems diriguoti ir jie šokinėja ir vaidina kažkokius teisius. Tegul pasiskalbia savo mundurus, su kuo vaikščioja ir ką vedžioja“, – kritiką opozicijai ir ne tik jai (minimas teisininkas – pačios savivaldybės darbuotojas I. Baltūsis (apie jį šiek tiek vėliau) – red. past.) žeria meras.

Jis užtikrina, kad pažymoje atkartotos tik su R. Juškaičiu vykusios istorijos, kurios buvo aprašytos ir spaudoje, įvardyta, kokie ikiteisminiai tyrimai pradėti ir kokie nutraukti.

„Net jeigu būtų pagrindas, tai seniai suėjusios senatys“, – sako meras ir akcentuoja, kad jokio pagrindo abejoti R. Juškaičiu nėra.

Svarsto kreiptis į teismą

Pats R. Juškaitis visoje šioje situacijoje irgi nemato nieko daugiau kaip politikavimą ir apgailestauja, kad ji daroma šmeižiant kitą. Administracijos direktoriaus pavaduotojas sako, kad kiekvienas norintis gali susipažinti ir su jo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikta ir viešai prieinama anketa, nes prieš eidamas į šias pareigas jis privalėjo nurodyti, ar buvo teistas, ar turi teistumą ir pan.

„Mano anketoje visur nurodyta, kad aš nei buvau teistas, nei buvau nuteistas <...> Jei tai nuslepi, VRK braukia tave iš sąrašų, nes jie tą dalyką tikrina. Jei jau VRK mane praleido, tai ir yra pagrindinis paneigimas“, – įsitikinęs R. Juškaitis.
Be to, sako jis, jeigu jau STT būtų išdavusi neigiamą pažymą jo atžvilgiu, ar tarnyba nebūtų sekusi, kaip elgiasi meras?

„Nejau jiems nekiltų klausimų, kodėl jūs tą Juškaitį su tokia bloga praeitim arba su tokia neigiama išvada priėmėte į darbą? Bet to nebuvo“, – kalba pašnekovas ir pripažįsta, kad panašiems klausimams jis buvo nusiteikęs, bet ne dabar, o tada, kai buvo siūlomas eiti administracijos direktoriaus pareigas gegužės mėnesį.

Jis apgailestauja, kad opozicija užsiima tokiais nešvariais dalykais, ir leidžia suprasti, kad už viso to slypi savivaldybės juristas, Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus specialistas I. Baltūsis, su kuriuo administracijos vadovų santykiai po vieno nedidelio ginčo šiuo metu gana įtempti.

„Jis (I. Baltūsis – red. past.) iškėlė dideles bangas, parašė tarybos nariams, kad Juškaitis neva puola. Nieko nebuvo, tik paprašiau, kad būtų pateiktas prašymas, kaip priklauso. Bet, matyt, buvo laukta, kad padaryti skandalą“, – mano administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Dėl to, kad savivaldybės specialistas jau ne vienam asmeniui skleidžia informaciją, kad R. Juškaitis teistas, kad negali užimti pareigų ir pan., R. Juškaitis informavo administracijos direktorių.

„Nurodžiau net Darbo kodekso straipsnius, kada tokiu pagrindu darbdavys pilnai turi teisę su darbuotoju nutraukti darbo santykius, nes garbės ir orumo pažeidimas net Konstitucijos nuostata, o kaip pasielgs direktorius, jo sprendimas. Ir neatmetu galimybės kreiptis privataus kaltinimo tvarka būtent dėl šmeižto“, – teigia R. Juškaitis.

Klausimą nori davesti iki galo

Tačiau I. Baltūsis sako – tegul kreipiasi, nieko jis nebijąs. Priešingai – tikina, kad ateis laikas, kai tiek meras, tiek administracijos direktorius esą vis vien už R. Juškaitį turės prisiimti atsakomybę.

„Kadangi tas asmuo (R. Juškaitis – red. past.) į pareigas paskirtas neteisėtai, jis priima neteisėtus sprendimus, administracijos direktorius dar suteikia papildomus įgaliojimus. Tai žinodami už savo veiksmus anksčiau ar vėliau turės atsakyti“, – mano I. Baltūsis, pridurdamas, kad „Šakių savivaldybė nėra nei Grincevičiaus, nei Pilypaičio kažkoks uabas ir jis „davesiąs tą klausimą iki galo“.

„Jie dabar ten prisisamdę už valdiškus pinigus advokatų ir bando tą situaciją užglaistyt“, – rėžia pašnekovas, tikindamas, kad administracijos vadovai jam daro spaudimą, naudojasi tarnybine padėtimi, užsiima neteisėtais veiksmais, o jei bus taip toliau, neatmeta galimybės, ir Šakiuose gali būti panašiai kaip neseniai Jurbarke, kai „labai gerai dirbantys buvo sulaikyti“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.