Dėl įstatymų nesilaikymo kaltinimai mesti seniūnui Vidui Cikanai

karvide zypluose
Šakių savivaldybės administracijos sudaryta speciali komisija nustatė, kad Zyplių dvaro teritorijoje esančio pastato patalpose (vadinamose karvidėse) kaip kokiame bendrabutyje galimai seniūno Vido Cikanos leidimu apgyvendinti įmonės darbuotojai, nors pastato paskirtis – gamybinės patalpos. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Su įstatymais galimai prasilenkė dar vienas seniūnas. Tokią prielaidą galima daryti dėl to, kad šiuo metu savivaldybėje specialiai sudaryta komisija tiria Lukšių seniūno Vido Cikanos elgesį – ar šis nepadarė tarnybinio nusižengimo nelegaliai viename iš Zyplių dvaro pastatų apgyvendindamas žmones.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus įsakymu sudaryta speciali komisija, kuriai vadovauja direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, pradėjo tyrimą po to, kai gavo kitos taip pat direktoriaus įsakymu sudarytos savivaldybės komisijos išvadas dėl galimai neteisėtai apgyvendintų žmonių Zyplių dvaro teritorijoje esančiame viename pastate. Pirminiais duomenimis, savivaldybei nuosavybės teise priklausančiame viename iš dvaro pastatų galimai nelegaliai apgyvendinti vienos įmonės darbininkai. Pastato paskirtis – gamybinės patalpos, kur stovi įrankiai ir įvairi įranga (staklės, medžio apdirbimo įranga ir t.t.), šis pastatas dvarininkų laikais buvo karvidės, nuo tų laikų pastatą žmonės taip ir vadina – karvidėmis, kurių dalis, regis, dabar seniūno paversta į bendrabutį. Anot R. Juškaičio, šį faktą dar rugpjūčio pradžioje tyrusi specialiai sudaryta komisija, kuriai vadovavo savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Mauza, nuvykusi į vietą iš tiesų rado, kad minėtose patalpose yra gyvenama žmonių. Pirmame pastato aukšte komisija rado įrengtą maitinimosi patalpą, kur stovi ir šaldytuvas, ir stalas, ir viryklė, o antrame aukšte esančiuose kambariuose rasti daiktai ir lovos. Kaip sako V. Mauza, rasti daiktai, paklotos lovos komisijos nariams ir sukėlė įtarimus, kad šiose patalpose yra gyvenama. Dabar kitos komisijos darbas yra išsiaiškinti, ar Lukšių seniūnas pagal paskirtį naudoja valstybinį turtą.

Norėdama išsiaiškinti, ar nepadarytas tarnybinis nusižengimas, komisija, vadovaujama R. Juškaičio, paprašė V. Cikanos parašyti pasiaiškinimą, kaip jis naudoja valstybinį turtą. Tačiau komisijos tyrimas gali ir užtrukti, nes, pasirodo, Lukšių seniūnas atostogauja iki rugpjūčio 30 d. Sugrįžęs po atostogų iki rugsėjo 7d. jis privalės komisijai pateikti atsakymą. Tada, anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, komisija galės atitinkamai apsvarstyti seniūno elgesį.  

Kaip kalba lukšiečiai, Lukšių seniūnas dvaro karvidžių pastate galimai nelegaliai apgyvendino įmonės UAB „Terebro“ darbuotojus, kurie šiuo metu miestelyje atlieka vandentiekio tinklų ir nuotekų rekonstrukcijų darbus įgyvendindami UAB „Šakių vandenys“ vandentvarkos projektą. Anot gyventojų, V. Cikana su įmonės darbuotojais „buvo suderinęs“, kad šie įves kitoje civilinių kapinių dalyje vandentiekį. Lukšių kapinės apima netgi 2 ha plotą, o vandentiekio kranas yra tik prie pagrindinių vartų, kitoje kapinių dalyje gyventojai naudojasi gretimai kapinių esančiomis kūdromis.  

Administracijos direktorius sako, kad dabar savivaldybės administracija sulaukia kritikos, jog „puola seniūnus“, tačiau seniūnas vis dėlto yra valstybės tarnautojas ir privalo elgtis pagal įstatymus. Anot D. Grincevičiaus, toks „puolimo“ įvaizdis susidaro galbūt dėl to, kad buvusios valdžios galimai griežtai nežiūrėjo, ar visi valstybės tarnautojai laikosi nustatytų tvarkų ir galiojančių įstatymų, o dabar, pareikalavus iš valstybės tarnautojų to laikytis, jiems tai atrodo kaip naujovė, puolimas ar pan.
„Mes privalome elgtis pagal įstatymus ir jie privalo elgtis pagal įstatymus, nesvarbu – jie blogi ar geri, bet įstatymai yra galiojantys“, – sako D. Grincevičius.

Susisiekus su V. Cikana, šis situacijos nekomentavo. Seniūnas sako, kad kol jo kaltė nėra įrodyta, jį gina nekaltumo prezumpcija.

Vos prieš keletą savaičių seniūno V. Cikanos elgesys kliuvo ir kitu klausimu – seniūnas turėjo pasiaiškinti administracijos direktoriui, kokiu principu veikia Zyplių dvaro sode įveistas vynuogynas. Nors seniūnas tąkart žodžiu atsakė, kad vynuogynas veikia savanorystės pagrindais, tačiau savivaldybės administracijos šis atsakymas neįtikino – visgi neaišku, kas ten gali skinti tas vynuoges, nes nėra jokių apibrėžtų taisyklių ir tą savanorystę pagrinžiančių sutarčių.

Per metus laiko tai jau antras rajono seniūnas, dėl kurio elgesio yra pradėtas tyrimas. Pernai rugsėjo mėnesį taip pat specialiai sudarytai komisijai išnagrinėjus Gelgaudiškio seniūno Vinco Dabravolskio elgesį dėl galimai neapskaitytai naudojamo vandens prietaiso, administracijos direktorius D. Grincevičius už tarnybinį nusižengimą skyrė seniūnui griežtą papeikimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.