Prieš rinkimus žadėjo asfaltą, po rinkimų pažadus pamiršo

misko gatve 1
Rugsėjį tarybos posėdyje rajono savivaldybės tarybos nariai nusprendė didesniąją dalį Giedručių kaimo Miško gatvės asfaltavimui žadėtų lėšų perkelti kitos gatvės, esančios net kitoje seniūnijoje, asfaltavimui. Dėl tokio sprendimo gatvės gyventojai reikalauja susitikimo su valdininkais, o neradus kompromiso, ketina sprendimą apskųsti. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Taip Šakių seniūnijos Giedručių kaimo Miško gatvės gyventojai vertina valdžios akibrokštą, kai netikėtai išgirdo, jog rugsėjo mėnesį posėdžiavusi savivaldybės taryba priėmė sprendimą jų gatvės dalies asfaltavimui skirtus pinigus perkelti kitam objektui. Kaip atsitiko, kad rajono valldžia, žadėjusi Miško gatvės gyventojams asfaltuoti jų gatvę iš abiejų galų, staiga dėl vieno galo persigalvojo, o didžiąją dalį žadėtų pinigų perkėlė Kudirkos Naumiesčio P. Mašioto gatvės asfaltavimui?
 
Žadėjo asfaltuoti iš abiejų pusių

Dar kovo mėnesį „Draugo“ straipsnyje „Gatvę pradės tvarkyti iš abiejų galų“ rašėme, kad iš Susisiekimo ministerijos skirtą papildomą finansavimą savivaldybės vietinių kelių asfaltavimui (beveik 150 tūkst. eurų) rajono savivaldybė nusprendė skirti Giedručių kaimo Miško gatvės rekonstrukcijai nuo Basanavičiaus gatvės pusės, kur turėjo būti paklotas asfaltas bei inžineriniai įrenginiai (šaligatvis, apšvietimas). Tokiems savivaldybių projektams ministerija skyrė pinigų su sąlyga, kad jos 50 proc. prie projektų prisidės ir savo lėšomis. Taip pat rajono gyventojai jau anksčiau žinojo, kad šios gatvės remonto darbai prasidės ir nuo Šaulių gatvės pusės, kur asfaltavimui lėšas savivaldybė skyrė iš vietinės reikšmės Kelių priežiūros ir plėtros programos, ir čia buvo numatyta kapitališkai sutvarkyti 300 m gatvės atkarpą. Beje, ir aukščiausia rajono valdžia įvairiuose susitikimuose su žmonėmis yra ne kartą akcentavusi, kad didžiulės Giedručių gyvenvietės daugiau kaip pusė gatvių yra neasfaltuotos. Taip pat į rajono tarybos narius ne kartą kreipėsi Miško gatvės gyventojai su prašymais tvarkyti jų gatvę – gatvė gausiai gyvenama, o pažliugus keliams tampa nepravažiuojama, taip pat ją niokojo ir kai kurių įmonių sunkiasvorė technika. Dar pavasarį Miško gatvės gyventojams iš savivaldybės atskriejo gera žinia – gautas papildomas lėšas ji skirs kapitaliniam gatvės remontui nuo J. Basanavaičiaus gatvės pusės ir gyventojai iki rugsėjo mėnesio tarybos posėdžio tikėjo, kad taip ir bus...

Atėmė iš vienos seniūnijos – davė kitai

Deja, rugsėjį posėdžiavusi rajono taryba patvirtino kitą projektą, pagal kurį gaunamą papildomą finansavimą perskirstė taip – 50 tūkst. eurų paliko Miško gatvės kapitaliniam remontui, o 95 tūkst. skyrė Kudirkos Naumiesčio P. Mašioto gatvės asfaltavimui. Argumentai, nuskambėję iš atsakingų savivaldybės Ūkio, investicijų ir architektūros skyriaus specialistų, yra labai paprasti – Miško gatvės atkarpoje nuo J. Basanavičiaus gatvės pusės nėra įrengta tinkamų komunikacijų, nes tos komunikacijos, kurios dabar įrengtos pačių žmonių lėšomis ir pastangomis, yra nepakankamos tolimesnių sklypų savininkams. Anot savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, savivaldybė turi spręsti šią problemą globaliai ir gatvėje asfaltą tiesti nuo tos pusės tik tada, kai bus įrengtos tinkamos komunikacijos.

„Taip, komunikacijos yra įrengtos, tačiau jų neužtenka perspektyviniams sklypams, t. y. už dabartinių gyvenamųjų namų atsirado visa eilė sklypų, kurie atsirado pakeitus savininkams žemės paskirtį. Vėliau, žmonėms įsigijus sklypus, gyventojai iš mūsų reikalaus ir komunikacijų, o dabar pajungtos gyventojų įsirengtos komunikacijos yra per menkos. Taigi, vienais metais asfaltuoti, o kitais metais vėl kasinėti asfaltą ir įvedinėti komunikacijas, mano nuomone, yra netoliaregiškas žingsnis“, – sako skyriaus vedėjas A. Šlėderis.

Pasak skyriaus vedėjo, UAB „Šakių vandenys“ dabar deda visas pastangas ir ieško galimybių per projektines lėšas įrengti Miško gatvėje tinkamas komunikacijas, o kai įmonė jomis pasirūpins, tada ir bus pradėtas gatvės asfaltavimas. Anot vedėjo, ko gero, tai vyks atskirais etapais. P. Mašioto gatvė buvo pasirinkta dėl to, kad ji buvo savivaldybės sudaryto ir tarybos patvirtinto prioritetinių gatvių sąrašo viršuje, be to, yra ir techninis projektas.

Tokie atsakingų už rajono infrastruktūros plėtrą asmenų argumentai įsiutino Miško gatvės gyventojus – šie tokiam kone vienbalsiai patvirtintam tarybos spendimui nepritaria ir situaciją vadina akibrokštu. Anot Miško gatvės gyventojo Juozo Valaičio, savivaldybės atsakingi asmenys nebendravo su gatvės gyventojais, nesuteikė jiems jokios informacijos, o žmonės priešingai – nuo tos dienos, kai sužinojo apie galimybę galų gale sulaukti asfalto, bendradarbiavo su savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriumi, padėjo, kad tik kuo greičiau būtų baigtas techninis gatvės projektas, o dalis gyventojų paaukojo netgi metrą ar daugiau nuosavos žemės valdos, kad tik jų gatvėje būtų galima įrengti ir šaligatvį. Pasak J. Valaičio, šis reikalas dėl lėšų perskirstymo ir dalies gatvės gyventojų „palikimo ant ledo“ yra neteisingas ir neargumentuotas, tačiau žmonės pasiduoti neketina.

Negirdi svarių argumentų

„Mes nerandame argumentų, kodėl mūsų gatvės dalį nebūtų galima asfaltuoti. Visi viešai išsakyti argumentai yra nepagrįsti: nei tai, kad nėra įvesta komunikacijų, nes jos yra, nei tai, kad gatvių atkarpomis asfaltuoti negalima (ta pati P. Mašioto gatvė atkarpomis asfaltuojama) – dauguma rajono gatvių asfaltavimo darbų vyksta skirtingomis atkarpomis. Taip ir kiti išsakyti viešai pasakymai yra nepagrįsti“, – aiškino J. Valaitis.

Anot pašnekovo, žmonėms pikčiausia yra tai, kad tas komunikacijas jie įsivedė savo lėšomis ir gyventojai turi sutartis su visomis įmonėmis, moka tiek už dujas, tiek už vandenį, tiek už kanalizaciją, o valdininkai teigia, kad tų komunikacijų nėra arba jos netinkamos. Pasak J. Valaičio, jeigu toje gatvės atkarpoje dar kažko ir trūksta, kažką reikia pakeisti, kad būtų tinkamai parengtas projektas asfaltavimui, tai patys gyventojai ir vėl mielai prisidėtų, kad tik sulauktų tos išsvajotos asfalto dangos. Žmones liūdina ir tai, kad politikai žada, bet po rinkimų pažadus užmiršta, ir tai, kad nebuvo jokios žmogiškos atsakingo savivaldybės Ūkio, investicijų ir architektūros skyriaus specialistų kalbos. J. Valaitis pabrėžia, kad Miško gatvė bus tvarkoma ir nuo Šaulių gatvės pusės, tad niekas netrukdo taip neva trūkstamų komunikacijų tolimesniems sklypams atvesti iš tos pusės.

Nors tarybos sprendimas išskirstyti lėšas jau priimtas, tačiau gyventojai surinkę 12-os Miško gatvės gyventojų parašus įteikė prašymą rajono merui Edgarui Pilypaičiui, tarybos nariams, Seimo narei Irenai Haase ir kitiems atsakingiems asmenims dėl susitikimo šiuo klausimu. Gyventojas J. Valaitis sako, kad kol kas gyvena „laukimo stadijoje“, nes konkretaus atsakymo iš valdininkų dar negavo, tad ir neaišku, ar toks susitikimas įvyks ir kuo jis baigsis. Tačiau Miško gatvės gyventojai pasiryžę skųsti šį rugsėjo mėnesio tarybos sprendimą dėl lėšų perskirstymo, jeigu gražiuoju nepavyks susitarti su valdininkais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.