Valdžios komandiruotės patinka ne visiems

sakartvele komadiruotes
Ne vienas šakietis komentavo, kad stebint viešai publikuotas mero nuotraukas susidaro vaizdas, kad savivaldybės delegacija Sakartvele tiesiog atostogavo. E. Pilypaičio Facebook nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Keturių savivaldybės administracijos atstovų komandiruotė į Sakartvelą, rodos, piktina ne tik paprastus miestelėnus, bet ir toje pačioje savivaldybės administracijoje likusius dirbti darbuotojus. Ir gal net ne kiek pati komandiruotė, bet kiek nuotraukos ir įrašai socialiniame tinkle „Facebook“.

Meras Edgaras Pilypaitis, administracijos direktorius Dainius Grincevičius, Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė bei Tarybos ir mero sekretoriato vedėja Inga Kanapeckienė komandiruotei į Sakartvelą vyko rugsėjo 25–spalio 2 d. Anot rajono vadovo, Dušečio savivaldybės, su kuria Šakių rajono savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, kvietimu dalyvavo miesto šventėje. Mero pasakojimu, ši tradicija buvo nutrūkusi, tad ją atgaivinus kartvelams labai svarbus moralinis palaikymas.

„Jie yra asocijuoti Europos Sąjungos partneriai, dėl to jiems buvo svarbu pasirašyti bendradarbiavimo sutartis ketinant dalyvauti projektuose ir gauti per projektus finansavimą savo infrastruktūrai pakelti. Dėl to šitas vizitas buvo daugiau moralinio pobūdžio“, – teigė E. Pilypaitis, pridūręs, kad kartu su jais dalyvavo ir delegacija iš Latvijos, su kuria šakiečiams taip pat pavyko užmegzti ryšius.  

Tačiau šįkart ne apie tai. Nemažą dalį valdžios atstovų komandiruotės įspūdžių viešai buvo galima išvysti socialiniame tinkle „Facebook“. Ne naujiena, kad meras gana aktyvus socialinio tinklo vartotojas, tad ir ši komandiruotė, tiksliau sklaida apie ją, rodos, anokia naujiena. Tačiau taip mano ne visi. Meras pripažįsta, kad „ši komandiruotė turėjo mažiau darbinio pobūdžio elementų negu pernykštė“, tačiau ne tik miestelėnus, bet ir administracijoje dirbančius (pavardės redakcijai žinomos) piktino viešai skelbiama informacija.

„Gal galima dėti oficialesnę informaciją, o ne tik nukrautus stalus, vyno gėrimą, šokius ir pramogas. Nepatikėsit, jau ir žmonės juokiasi, replikuoja, kur tie mūsų ponai dalyvavo. Mes esame reprezentacinė įstaiga“, – komentavo viena savivaldybės darbuotojų, nenorėjusi būti viešai įvardyta, bet patikinusi, kad kalbos apie šią komandiruotę savivaldybės koridoriuose sklido gana plačiai.

Tačiau, pasirodo, gana akyli ir patys šakiečiai, nes ne vienas iš jų ir ne kartą ragino „Draugo“ korespondentes „ką nors daryti“.

„Ar galit jūs pasidomėti ir parašyti? Pažiūrėkit, kokios nuotraukos. Ar jums atrodo, kad ten jie rimtai kažką veikia už visų mūsų pinigus?“ – ragino šakietė, teiravusis, ar valdžia turi teisę ilsėtis už svetimus pinigus.

Žiūrime nuotraukas. Vienos oficialesnės, kitos mažiau. Štai vienoje rajono meras su Adaži meru ir tarybos nariu senoviniame kubile kojomis mina vynuoges, o tarybos narys Vaidas Balčiūnas po nuotrauka rašo: „Parsivežkit tokį kubilą, Zyplių vynuoges reiks perdirbt.“ Štai kitoje administracijos direktorius ragauja vyną, o sulaukęs administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio komentaro „va, va, va, šitos nuotraukos ir laukiau... sudie principai“ atrašo „Sudie kodai“ (kalba netaisyta).

Būtent šie komentarai sukėlė nemažai interpretacijų – etiška, neetiška, solidu, linksma ar nelabai taip viešoje erdvėje bendrauti valdžios atstovams. Žinant Sakartvelą bei jiems būdingą svetingumą, be vyno, tostų ir gausių stalų, ko gero, jie neįsivaizduoja svečių priėmimo, o kiek to norima ištransliuoti į viešą erdvę, jau pačios valdžios atstovų pasirinkimas. Meras skelbė ir oficialios informacijos, istorijos faktų, nemažai kraštovaizdžio nuotraukų, įspūdžių aplankius nacionalinio muziejaus okupacijos ekspozicijas ir pan.

Tiesa, ši komandiruotė merui buvo antra po vos dviejų dienų darbe, nes prieš tai jis kartu su Zanavykų muziejaus delegacija viešėjo Sankt Peterburge, kur religijos istorijos muziejuje buvo pristatyta muziejaus paroda „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“. Meras sako, kad nors komandiruočių yra, bet darbai padaryti, į važiuojančius traukinius įšokti spėjama, tad bėdos tame nemato. Svarbiausia, anot pašnekovo, tinkamai sudėlioti darbus.

Savivaldybės Centralizuotos buhalterijos skyriaus vedėja Vitalija Tumienė informavo, kad komandiruotė į Sakartvelą atsiėjo 2 tūkst. 964 eurus (sumą sudaro lėktuvo bilietai bei dienpinigiai). Ankstesnės penkių dienų mero komandiruotės į Sankt Peterburgą kainą apskaičiuoti sunkiau, nes delegacija keliavo autobusu. Merui buvo numatyta 300 eurų dienpinigių (komandiruotėje buvo trumpiau), kitiems komandiruotės dalyviams – po 420 eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.