Dėl nurėžto asfalto žmonės valdžią rėmė į kampą

misko gatve gyventojai
Giedručių kaimo Miško gatvės gyventojai aiškinosi, kodėl staiga buvo persigalvota dėl Miško gatvės asfaltavimo nuo Basanavičiaus gatvės pusės ir numatytas finansavimas perkeltas kitur. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Spalio 8 d. rajono mero kabinete rinkosi Giedručių kaimo Miško gatvės gyventojai ir atsakingieji savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistai aiškintis, kada Miško gatvės gyventojai sulauks žadėtojo gatvės asfaltavimo, nes prieš gerą mėnesį tarybos nariai priėmė sprendimą didžiąją dalį tam skirtų lėšų perkelti kitur.
 
Susirinko aiškintis situacijos

Gyventojai, surinkę parašus dar rugsėjo mėnesį, raštiškai kreipėsi į rajono merą Edgarą Pilypaitį, Seimo narę Ireną Haase, Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėją Arvydą Šlėderį, rajono tarybos narius prašydami paaiškinti, kodėl didžiąją dalį Miško gatvei per projektą skirto finansavimo (95 tūkst. eurų) iš skirtųjų 145 tūkst. eurų savivaldybė atėmė ir perkėlė Kudirkos Naumiesčio P. Mašioto gatvės asfaltavimui. Jau ankstesniuose laikraščio „Draugas“ numeriuose rašėme, kai savivaldybė gavusi papildomą finansavimą žvyruotų gatvių asfaltavimui iš pradžių buvo nusprendusi tas lėšas skirti Miško gatvės asfaltavimui nuo Basanavičiaus gatvės pusės. Tačiau rugsėjo mėnesį savivaldybės taryba priėmė sprendimą didžiąją dalį to finansavimo perkelti į Kudirkos Naumiesčio seniūniją motyvuojant, kad Miško gatvės dalyje nėra tinkamų komunikacijų. Miško gatvės gyventojus papiktino toks sprendimas – jiems atrodo, kad jis nėra pagrįstas, nes komunikacijas jie turi – tiek vandentiekį, tiek kanalizaciją, tiek dujotiekį ir kt. Maža to, tos komunikacijos įvestos pačių lėšomis, o dėl asfaltavimo, jog siaurą gatvę būtų galima praplatinti ir ten tilptų šaligatviai, gyventojai padovanojo netgi nuosavos žemės iš savo valdų. Antradienio vakarą į mero kabinetą žmonės rinkosi gerai pasiruošę kalbą, o prasidėjus diskusijoms dėl nurėžto gabalo asfalto, netrūko emocijų. Miško gatvės gyventojai klausė – kodėl taryba priėmė tokį sprendimą ir lėšas perkėlė Kudirkos Naumiesčio seniūnijai, kodėl būtent P. Mašioto gatvei, ar ten yra komunikacijos, ir kodėl Miško gatvės gyventojai negavo tinkamo atsakymo-paaiškinimo iš atsakingų specialistų? Gatvės gyventojas Juozas Valaitis klausė, kodėl iš savivaldybės ruošiamos ir tarybos tvirtinamos trimetės Kelių priežiūros programos staiga buvo išbraukta Miško gatvė ir finansavimas paskiriamas kitai gatvei. J. Valaitis buvo įsitikinęs, kad per komitetų posėdžius tarybos nariai buvo apgauti – niekas jiems nesakė, kad gatvės gyventojai komunikacijas turi.

Tačiau šį ir kitus gyventojų argumentus dėl neteisingų veiksmų perkeliant finansavimą kitai gatvei Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas A. Šlėderis atremia labai paprastai: „Taip, iš pradžių galvojome, kad galėsime asfaltuoti Miško gatvės dalį. Taip, iš Susisiekimo ministerijos gautas papildomas lėšas nukreipėme į tą objektą, nes jau buvo pradėtas daryti techninis projektas, tačiau eigoje paaiškėjo, kad už gyvenamųjų namų formuojasi naujos valdos, kur kažkada gyventojai ateis ir paprašys mūsų komunikacijų, todėl teko spręsti šį klausimą.“

Kalčiausias per plonas vamzdis...

Anot vedėjo, tos komunikacijos, kuriomis dabar naudojasi gyventojai, yra jų pačių nuosavybė, o pagrindinis dalykas, kad gyventojų nutiesti vamzdžiai yra per ploni, prie jų daug naujų gyventojų nuotekų ar vandentiekių tinklų neprijungsi. Tačiau Miško gatvės gyventojas Giedrius Pulokas sako, kas žino, kas ir kada panorės jungtis ar statyti naujuose sklypuose namus, be to, jų gatvės gyventojai niekada niekam nedraudė jungtis prie jau esančių komunikacijų ir kodėl jie turi dabar kentėti ir laukti, kai  nežinia kas, kada ir kur bus. Tačiau tiek rajono meras, tiek A. Šlėderis, sako, kad savivaldybė jau turi vieną pavyzdį – Šiaurės gatvę, kur yra asfaltas, šaligatviai, apšvietimas, o paprasčiausių komunikacijų nėra... Tokio atvejo savivaldybėje daugiau nenorima susilaukti ir gyventojams kategoriškai buvo ištransliuotas faktas – Miško gatvę nuo Basanavičiaus gatvės asfaltuos tik tada, kai UAB „Šakių vandenys“ nuties tinkamo diametro vamzdžius... Be to, į klausimą, kodėl finansavimas buvo perkeltas būtent P. Mašioto gatvei, specialistai ir rajono meras atsakė labai paprastai – skirtą papildomą finansavimą savivaldybė turi įsisavinti per metus laiko, o laikas senka, tad telieka jį perkelti į tokį objektą, kuris jau suprojektuotas, padaryta ekspertizė ir t.t. Būtent toks objektas ir yra P. Mašioto gatvė, o kodėl būtent ši gatvė, galėtų atsakyti tik Kudirkos Naumiesčio seniūnas, nes seniūnai sudaro savo prioritetinių gatvių sąrašus. Kaip meras aiškino susirinkusiems, net ir išasfaltavus P. Mašioto gatvės atkarpą, ši seniūnija toli gražu nesiekia asfaltuotų gatvių vidurkio pagal seniūnijų asfaltuotų gatvių skaičių – jiems iki vidurkio dar toli gražu.

Atsakomybė gula ant bendrovės pečių

Susitikime dalyvavęs ir UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas, ilgai klausęs gyventojų ir valdininkų diskusijos, sako supratęs viena – dabar viskas priklausys tik nuo jo „malonės“, kada Miško gatvės gyventojai sulauks išsvajoto asfalto, nes jų įmonei gula atsakomybė nutiesti tinkamo diametro vamzdžius. Bėda, anot direktoriaus, ta, kad jeigu dabar paklos naują asfaltą, tada ten nelieka nė trupučio valstybinės žemės, kur galima būtų „prakišti tą vamzdį“. Direktorius sako, kad nuo Šaulių gatvės pusės komunikacijas atvesti būtų dar sudėtingiau ir net kalbos apie tai nėra, nes ten reikėtų nutiesti daugiau kaip kilometrą vamzdyno.

Tačiau K. Vilkauskas davė pažadą ateinančių metų pirmąjį pusmetį pradėti bent jau projektavimą, tačiau iš karto pabrėžė, kad viskas užtruks – projektas, viešieji pirkimai, rangovai ir kt. Taip pat įmonė neturi tiek lėšų, kad suprojektuotų visą atstumą ir nutiestų komunikacijas, tad žada tai daryti etapais. A. Šlėderis sako, kad tada ir gatvę asfaltuoti bus galima etapais, o dabar tiesti asfalto dangą ir po kelerių metų ją griauti, kad būtų pravestas reikiamas vamzdis, tikrai nesutiks.

Liko prie savo tiesų

„Jūs matote tik savo gatvę, o mes turime matyti visą rajoną ir numatyti kelis žingsnius į priekį. Aš tikrai nepasirašysiu dėl gatvės asfaltavimo, kol ten nebus tinkamų komunikacijų. Be to, tas asfaltavimas neatimamas iš Miško gatvės, tik sutrumpinamas, nes šiais metais padaryti tų namų darbų nespėsime, o kitais metais viskas bus daroma toliau, kai atsiras tinkamos komunikacijos“,– pabrėžė A. Šlėderis.

Tačiau šie argumentai gyventojų, ko gero, neįtikino, nes jie sako nesuprantantys, kodėl taip greitai buvo persigalvota ir jiems, nors paaukojo nuosavą žemę, turi komunikacijas, vis tiek reikės asfaltavimo laukti. J. Valaitis sako, kad turbūt teks į savivaldybę atvesti visus gatvės mažamečius vaikus, kurie savo tėvelių klausia, kodėl jie turi į mokyklą klampoti tamsiomis gatvėmis per purvus, o Šiaurės gatvėje, kur net namų nėra, dega šviesos ir kuo puikiausias kelias. Susirinkimas baigėsi nežinomybe ir visi liko prie savo tiesų – žmonės mano, kad valdininkų sprendimas atitolinti asfaltavimo darbus nėra pagrįstas, o specialistai sako, kad asfalto nebus, kol nebus pravestas naujas vamzdis. Kokių dar priemonių imsis Miško gatvės gyventojai, neaišku, nes susirinkimo metu nuskambėjo ir grasinimai, kad tarybos sprendimas bus apskųstas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.