Svarbiausias seniūno bruožas – diplomatiškumas

baubonis seniunai
Spalio 21 d. 65-mečio proga kolegų ir savivaldybės administracijos buvo pasveikintas Žvirgždaičių ir Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algimantas Baubonis (centre su gėlėmis), kuris nuo šiol dirbs mentoriumi. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį pirmadienį Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje buvo neeilinė diena – kolegos seniūnai gražių sukakčių proga sveikino du rajono seniūnus. Į pensiją bei naujas mentoriaus pareigas išlydėtas Žvirgždaičių ir Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algimantas Baubonis, kuriam tą dieną sukako 65-eri, taip pat pasveikintas Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas, spalio 16 d. atšventęs 50 metų jubiliejų.
 
Atsisveikino su ilgamečiu kolega

Į seniūniją pirmadienio popietę sugužėję rajono seniūnai atsisveikino su ilgamečiu kolega A. Bauboniu, kuris jau nuo antradienio pradėjo eiti mentoriaus pareigas Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje. Prie seniūnų sveikinimų prisidėjo atvykę savivaldybės administracijos vadovai bei Sūduvos seniūnų klubo nariai. Pirmadienio rytą A. Baubonis perdavė abiejų seniūnijų vadovavimą Barzdų seniūnui Remigijui Naujokaičiui, kuris nuo šiol, kol bus rasti du nauji seniūnai, šeimininkaus trijose seniūnijose.

 Sprendimas sukurti naują pareigybę savivaldybės administracijos priimtas neatsitiktinai – nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliojo nauja Valstybės tarnybos redakcija, pagal kurią asmeniui, sulaukusiam 65-erių metų, negalima dirbti valstybės tarnautoju. Tačiau nauju įstatymu taip pat buvo įvesta nauja mentoriaus pareigybė – buvęs seniūnas, dirbdamas mentoriumi, turės galimybę naujam seniūnui perduoti savo sukauptą patirtį ir tęsti pradėtus darbus.

Su gražia 65-erių metų sukaktimi A. Baubonį sveikindamas rajono meras Edgaras Pilypaitis padėkojo seniūnui už jo darbus ir pasidžiaugė, kad įsuktas draugystės ir darbų ratas nuo kitos dienos vis dar tęsis, nors ir naujose pareigose. Sūduvos seniūnų klubo prezidentė Irena Lunskienė bei kartu su ja atvykęs klubo narys, Pilviškių seniūnas Vytautas Judickas pasveikino ilgametį Sūduvos seniūnų klubo narį A. Baubonį bei perdavė jam sveikinimą ir padėką už ilgametį ir sąžiningą darbą nuo Lietuvos savivaldybių asociacijos. Beje, I. Lunskienė pabrėžė, kad jis pasitraukia tik iš seniūno pareigų, bet iš klubo jo niekas neišleis. Anot prezidentės, A. Baubonis prieš 16 metų buvo vienas iš to klubo steigėjų, todėl jo indėlis klubo veikloje labai svarbus.   

Kartu Sūduvos seniūnų klubo nariai pasveikino ir Sintautų seniūną Kęstutį Birbilą 50-mečio proga. K. Birbilui dovaną ir sveikinimus su praėjusiu jubiliejumi įteikė ir kolegos seniūnai, tačiau didžiausias dėmesys ir linkėjimai tądien buvo skirti A. Bauboniui. Nuo visų rajono seniūnų tardama sveikinimo žodžius Kriūkų seniūnė Ona Rakauskienė sakė: „Linkime tau, kad tu iš prabėgusių dienų išsirinktum tai, kas buvo geriausia, gražiausia, prasmingiausia. Kad suprastum, ką atradai, ko išmokai iš savo gyvenimo. Ateityje apmąstyk ir perkratyk, ką tau davė tas ilgametis darbas. Būk energingas kaip lig šiol, o svarbiausia, kad tave mylėtų žmonės.“

Po gražių sveikinimų ir linkėjimų į mažą seniūno kabinetą susirinkę sveikintojai buvo pakviesti prie vaišių stalo, kur pavėlavęs atskubėjo Lukšių seniūnas Vidas Cikana, o Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis į dviejų kolegų šventę taip ir neatvyko.

Svarbiausia – rasti bendrą kalbą

A. Baubonis Žvirgždaičių seniūnijoje pradėjo dirbti dar 1997 m., o pastaruosius pusantrų metų seniūnavo ir Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje. Pozityvaus požiūrio ir gero humoro jausmo nestokojantis buvęs seniūnas sako, kad jei įstatymai būtų leidę, gal dar būtų ir toliau dirbęs seniūnu, nes norėjo pabaigti pradėtus darbus. Itin daug darbų ir planų A. Baubonis turėjo Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje. Čia, anot A. Baubonio, miestui dar daug ko trūksta, ypač kalbant apie infrastruktūrą – šaligatviai blogi arba jų nėra, mieste daug neasfaltuotų gatvių, trūksta šviestuvų, gerų viešųjų tualetų. Vos pusantrų metų čia pradirbęs seniūnas sako, kad kai kuriuos darbus jau pradėjo daryti – nutiesti šaligatviai tam tikrose Vytauto gatvės atkarpose, tiesiami V. Kudirkos gatvėje, įrengti nauji šviestuvai.

„Dar daug ko trūksta Kudirkos Naumiesčiui, tačiau po truputį, po truputį judėjome į priekį. Viską iš karto neina padaryti, bet po vieno darbo pabaigos pradedame kitą. Gerai, kad nors su Europos Sąjungos finansavimu mieste daug kas padaryta – įgyvendintas vandentvarkos projektas, pastatyta šviestuvų, bus sutvarkyta pagrindinė Tilto gatvė“, – dalijosi savo patirtimi A. Baubonis.

Pakalbintas apie savo 22-ejų metų seniūnavimo patirtį Žvirgždaičiuose, A. Baubonis sako, kad didelių iššūkių savo darbe neturėjo. Pasak seniūno, tas darbas tai tik diplomatijos klausimas. Pastaraisiais metais mažoje seniūnijoje problema atsirado dėl to, kad tiesiog pritrūko darbo jėgos, nes sumažėjo žmonių, kurie gali dirbti viešuosius darbus.

„Anksčiau mes galėdavome dar įsidarbinti kai kuriuos žmones dirbti viešųjų darbų, o dabar neliko tokių, kurie galėtų ir norėtų tuos darbus dirbti. Aplinkos tvarkymo darbus dabar atlieka tik tie, kuriems dar privaloma atidirbinėti už pašalpas. Žmonių trūkumas – buvo didžiausias darbinis iššūkis“, – sako A. Baubonis.

Svarbiausia, anot sukaktuvininko, dirbant sutarti su žmonėmis, o jo praktika šiuo klausimu paprasta:

„Viskas yra išsprendžiama ir padaroma, reikia tik kalbėtis su žmonėmis, o tai, kas ne seniūno galioje, galima aptart su rajono valdžia, bet viskas yra sutvarkoma.“

A. Baubonis įsitikinęs, kad diplomatiškumas seniūno darbe yra būtinas, nes reikia sutarti ne tik su vietos žmonėmis, bet ir su rajono valdžia, taip pat ir su vietos bendruomene, kurios pagalbos dažnai seniūnijai prireikia. Anot seniūno, svarbu rasti kalbą su privačiais rėmėjais, be kurių seniūnijose atlikti tam tikrus darbus būtų neįmanoma. Buvęs seniūnas itin šiltai atsiliepė apie Žvirgždaičių seniūnijos ūkininkus, kurie jam nuolat pagelbėdavo, kur reikia sunkiasvorės technikos ir pan. A. Baubonis sako, kad pradėjęs dirbti Kudirkos Naumiestyje truputį nerimavo dėl to, kaip jį priims žmonės, tačiau neilgai trukus ir čia pastebėjo, kad gyventojai yra geranoriški.

Paklaustas, ko linki naujam seniūnui ir sau pačiam dirbant jau kitose pareigose, A. Baubonis įsitikinęs, kad su nauju seniūnu(-e) ras bendrą kalbą ir tikisi kartu tęsti pradėtus darbus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.