Su latviais bendradarbiaus švietimo, turizmo, projektinėje veiklose

sutarties pasirasymas lv
Šakių rajono ir Ādaži savivaldybių merai Edgaras Pilypaitis ir Maris Sprindžuks (dešinėje) pasirašė bendradarbiavimo ketinimų protokolą, šiame svarbiame įvykyje dalyvavo ir mūsų rajono aministracijos vadovai bei specialistai. R. Grušienės nuotr.


Spalio 31 d. tarp Ādaži (Latvijos Respublika) ir Šakių rajono savivaldybių buvo pasirašytas bendradarbiavimo ketinimų protokolas. Viešėjusi Ādaži savivaldybės delegacija trumpai papasakojo apie savivaldybę, susipažino su Šakių miestu.

Kartu su Ādaži savivaldybės meru Maris Sprindžuks atvyko administracijos direktorius Guntis Porietis bei Investicijų skyriaus vadovė Karina Mikelsone. Savivaldybės sutarė bendradarbiauti kultūros, švietimo ir sporto, verslo bei turizmo srityse, sveikatos ir aplinkos apsaugos, viešosios lauko erdvės gerinimo ir kitose srityse. Be to, keisis patirtimi ir bendrai dalyvaus tarptautinėse iniciatyvose ir investiciniuose projektuose.

Draugystė tarp Šakių ir Ādaži savivaldybių užsimezgė mūsų rajono delegacijai prieš mėnesį viešint Sakartvele, Dušečio savivaldybėje.

Praėjusį penktadienį pirmą kartą į Šakius atvykę svečiai iš kaimyninės Latvijos pasakojo, kad jau važiuodami pastebėjo efektyviai išvystytus žemės ūkius bei gerus mūsų šalies kelius. Ādaži savivaldybės meras M. Sprindžuks šią dieną pavadino džiugia, gera bendradarbiavimo tarp savivaldybių pradžia.

Ādaži – nedidelis miestelis, kuriame gyvena 7,5 tūkst. gyventojų. Meras pasakojo, kad prieš 30 metų buvo tik Ādaži kolūkis, tačiau šiandien viskas kardinaliai pasikeitę, Ādaži auga ir modernėja. Latvijos sostinę Rygą ir Ādaži skiria nedidelis atstumas, bet susijungti su sostine trukdo ežerai.

„Mums labai įdomu semtis patirties iš Lietuvos, nes jūs esate stiprūs ir arčiau Europos nei mes. Pas jus vietos valdžios reforma vyko anksčiau, pas mus – tik dabar vyksta. Ar Ādaži taps apskrities centru, lems politiniai niuansai. Mums taip pat įdomu, kaip savarankiškai tvarkosi jūsų savivaldybė, sprendžia ūkinius reikalus“, – kalbėjo Ādaži savivaldybės meras.

Jis dar paminėjo, kad prieš trejus metus Ādaži įrengta tarptautinė NATO karinė bazė, kurioje nuolat būna apie pusantro tūkstančio karių. Ši bazė, anot mero, turi neigiamos įtakos savivaldybės ekonomikai, ypač dėvisi vandens ir kanalizacijos sistemos. Aišku, yra ir naudos. Svečias pasakojo, kad į Ādaži ateina nauji investuotojai – prieš dvejus metus skandinavai pradėjo gaminti sausainius, saldainius, traškučius, po dvejų metų atsidarys dar viena didžiulė gamykla. Toks pramoninis sektorius turės įtakos ir dėl būstų, paslaugų teikimo, vaikų darželių. Pasak mero, jie turi tam ruoštis jau šiandien. Jis dar paminėjo, kad, prasiplėtus jų savivaldybės riboms iki Baltijos jūros, turizmas taptų viena iš prioritetinių savivaldybės veiklos krypčių.

Ādaži savivaldybės administracijos direktorius G. Porietis stebėjosi, kad kaimyninės šalys – latviai ir lietuviai – turėjo susipažinti Gruzijoje. Anot jo, nors jie savivaldos mokosi iš kitų Latvijos savivaldybių, bet norisi patirties pasisemti ir iš lietuvių, kartu įgyvendinti projektus.

„Norime bendradarbiaudami pasisemti gerosios patirties, kad vėliau galėtume ją panaudoti administracijoje, kultūros, ūkio sferose. Šiandien mes norime sužinoti, kuo jūs gyvenate, kas mums pasirodytų įdomu ir kokius konkrečius bendradarbiavimo žingsnius priimti kitais metais“, – kalbėjo Ādaži savivaldybės administracijos vadovas G. Porietis.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis dar paminėjo, kad, viešėdamas Sakartvele, jis kartu su Ādaži savivaldybės Investicijų skyriaus vadove K. Mikelsone aptarė bendradarbiavimo galimybes, svarstė, kaip per Šakių krašto vietos veiklos grupę rasti finansavimą kokiam įdomesniam projektui, kuris vyktų ir Latvijoje.

Apsikeitus simbolinėmis dovanomis, svečiams buvo aprodytas Šakių miestas, kultūrinės įstaigos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.