Po gaisro neliks be pastogės

namelis keturnaujienoje
Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas be pastogės likusiam Arvydui Kaminickui suorganizavo kilnojamo namelio pervežimą iš Sudargo ir pastatymą ant buvusių jo namo pamatų Užpjaunių kaime. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po spalio viduryje Keturnaujienoje gyvenamąjį namą iki pamatų suniokojusio gaisro pensinio amžiaus šeimininkas liko be pastogės. Tačiau šį trečiadienį į buvusio namo vietą, ant ten likusių pamatų, buvo atvežtas ir pastatytas kilnojamas namelis, kuriame nuo šiol galės gyventi be pastogės likęs Arvydas Kaminickas.

Spalio 16 d. kilęs gaisras, kuris Užpjaunių k. Kaštonų gatvėje iki pamatų supleškino medinį gyvenamąjį namą, kilo dėl neatsargumo, kai namo šeimininkas, keisdamas dujų balioną, sugalvojo patikrinti su uždegtu degtuku, ar balionas prijungtas taisyklingai.

Deja, baliono tikrinimas pasibaigė nelaime. Liepsnos medinį namą suniokojo greitai ir negailestingai, o be pastogės likęs vyras lig šiol glaudėsi pas kaimynus arba daržinėje. Tiesa, iki gaisro su šeimininku dar gyveno ir jo sugyventinė, tačiau dabar moteris išvyko gyventi pas dukrą, o senjoras liko savo kieme ir nori likusį gyvenimą čia ir praleisti. Tam, kad padėtų nelaimėliui ir žmogus neliktų be pastogės, Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas sugalvojo atvežti į sodybvietę šiuo metu nenaudojamą kilnojamą namelį. Likimo ironija – kilnojamas namelis yra pervežtas į Keturnaujieną iš Sudargo, kur prieš keletą metų jame buvo apgyvendinta taip pat po gaisro be pastogės likusi senjorė. Tiesa, senjorė vėliau išėjo gyventi į senelių namus ir namelis dvejus metus stovėjo nenaudojamas.

Iš karto po gaisro tiek pats namo šeimininkas, tiek kaimynai suskubo tvarkyti gaisravietę – išvežė likusius namo griuvėsius, apdegusius rakandus, šiukšles. Dabar vietoje buvusio gyvenamojo namo stovės jūrinio konteinerio tipo namelis, kuris yra ir šildomas, nes jame yra krosnis bei kaminas. Tarp namo pamatų yra likęs ir vandentiekio įvadas, kurį šeimininkas žada ateityje prisijungti. Naujasis namelio savininkas A. Kaminickas seniūnui yra sakęs, kad ketina pasistatyti pastogę ir apsišiltinti namelį. Ar senjoras visus savo planus įgyvendins, nėra aišku, nes žmonės sako, kad jis ir tada, kai kilo gaisras, ir anksčiau kartais „vesdavo netinkamą gyvenimo būdą“. Kilus gaisrui, kaimynai susirinkę į įvykį spėliojo – gal gaisras kilo dėl kokio nors neatsargaus namo šeimininko ir jo svečių elgesio.

Praėjusį trečiadienį, kai į kiemą A. Kaminickui buvo atvežtas naujas būstas, šeimininkas jį taip pat pasitiko iš anksto pašventęs įkurtuves. Pačioje namelio perkėlimo nuo tralo ir pastatymo į vietą „ceremonijoje“ naujasis namų šeimininkas nedalyvavo – stebėjo viską iš čia pat kieme esančios daržinės. Kai  namelis į nuolatinę vietą buvo pastatytas, A. Kaminickas atėjo padėkoti visiems už naują pastogę.

„Kam čia dabar man reikia dėkoti? Ačiū, seniūne. Esu labai dėkingas už naują stogą virš galvos“, – susijaudinęs vos pakalbėjo A. Kaminickas.

Tiesa, seniūnas iš karto namo raktų naujam šeimininkui nedavė – visų pirma, anot seniūno, jiems teks dar rimtai pasikalbėti, pasirašyti sutartį, susitarti, kad į namelį neitų pašaliniai žmonės ir vėl nekiltų nauji gaisrai. Anot K. Birbilo, dabar A. Kaminickas  turi pasirūpinti banko sąskaitos numeriu, kad būtų galima  pervesti pašalpą, kurią savivaldybė skiria visiems nukentėjusiems nuo gaisro rajono gyventojams. Po gaisro nelaimėliui pagalbos ranką ištiesė ir kaimo gyventojai, suaukoję jam 460 eurų, kuriuos namelio šeimininkas galės skirti savo buities pagerinimui namelyje, įsikūrimui.

Kilnojamų namelių Šakių rajono savivaldybė įsigijo prieš gerą dešimtmetį tam, kad būtų galimybė pasirūpinti blogose sąlygose gyvenančiais senoliais, nenorinčiais eiti gyventi į socialinius būstus ar globos įstaigas. 2007–2008 m. iš sutaupytų savivaldybės biudžeto lėšų buvo nupirkti penki kilnojami nameliai, kurie iki šiol tarnauja vargingai gyvenantiems rajono žmonėms. Tiesa, kilnojamas namelis nėra didelis – jame yra vos vienas kambarys ir kukli virtuvėlė, tačiau vienam asmeniui gyventi yra tinkamas. Anot Sintautų seniūno, kitas toks pat kilnojamas namelis stovi ir pačiame Sintautų miestelyje, naudojamas kaip socialinis būstas, o jį ten gyvenantis šeimininkas yra kaip reikiant patobulinęs ir modernizavęs, todėl nuo įprasto namo niekuo nesiskiria, o ir gyventi jame visai patogu. Kiek pasitobulins savo namelį keturnaujieniškis, kol kas belieka tik spėlioti, tačiau bent jau viena aišku, kad žmogui neteks miegoti daržinėje ar pas kaimynus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.