Prie konteinerių kraunami rakandai kaimą pavertė šiukšlynu

siuksles isdaguose
Išdagų kaime Žiedo gatvėje prie daugiabučių namų esančių konteinerių daug metų nelegaliai verčiamos įvairios stambiagabaritės atliekos, o pati konteinerių teritorija neprižiūrima, apžėlusi įvairiais krūmais. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Išdagų kaimo centre, Žiedo gatvėje, prie čia esančių atliekų konteinerių daug metų ta pati situacija – prie konteinerių verčiami pelenai, baldai, statybinis gruzas. Kaimo viduryje tarp daugiabučių namų įsprausti bendrieji konteineriai atrodo kaip nesutvarkytos antrinių atliekų aikštelės, dėl kurių, regis, pilietiški gyventojai jau pavargo kovoti su šiukšlintojais.
 
Šiukšlina ir savi, ir svetimi

Išdagų daugiabučių namų gyventojai yra pasidalinę į dvi stovyklas – vieni atsakingai rūšiuoja atliekas, o kiti tyčia viduryje kaimo daro sąvartyną. Į Žiedo gatvėje esančius bendrųjų ir antrinių žaliavų atliekų konteinerius turi teisę šiukšles mesti tik Žiedo gatvėje esančių 1-ojo, 2-ojo, 4-ojo ir 6-ojo daugiabučių namų gyventojai. Praktika kita – čia veža ir atliekas meta bet kas, kartais net ne kaimo gyventojai. Be to, gyventojai prie šių konteinerių atveža ir išmeta baldus, statybines medžiagas, senus buities rakandus, stiklo paketus – atliekas, kurios iš tikrųjų turėtų būti vežamos į Šakiuose Sodų gatvėje esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę (ten jos būtų priimamos be jokio mokesčio). Be to, prasidėjus šildymo sezonui netgi pelenai, kuriuos galima mesti į mišriųjų atliekų konteinerį, verčiami prie konteinerių į didžiulę krūvą. Tačiau, ko gero, tokį gyventojų veiksmą lemia tai, kad ne kartą tie konteineriai yra užsidegę ir jau pabodo kviesti ugniagesius arba patiems gesinti.

Pilietiški Žiedo gatvės gyventojai pasakoja, kad taip išmestos atliekos „prie konteinerių voliojasi kelis mėnesius iš eilės ir taip jau eilę metų“. Vėliau kažkam iš gyventojų trūksta kantrybė ir jie skųsdamiesi skambina į Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centrą (MAATC), tada šiukšlynas būna išvežtas, bet neilgam – iki tol, kol vėl kas nors privelka rakandų. Beje, vežėjai iš karto įspėja – už išvežamas papildomas atliekas papildomai sumoka visi rajono mokesčių mokėtojai. Be to, šiukšlių vežėjai papildomai paimti šalia esančių daiktų negali, nes patys už tai baudžiami. Kaip dirba atliekų vežėjai ir kas už ką yra atsakingas, paaiškina MAATC Veiklos administravimo skyriaus prevencinės veiklos organizatorė Liucija Burbienė, kuri iš karto įspėja, kad „nemokamų pietų nebūna“.

„Mes turime kontrolierius, kurie važiuoja kontroliuoti ne atliekas, o mūsų vežėjus, kad šie į mašinas nedėtų tų atliekų, kurios nepriklauso, taip pat, kad nedėtų atliekų, kurios yra toliau kaip penki metrai nuo konteinerių, didelių atliekų, kurias reikia vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles (tai padangos, baldai ir kt.). Savivaldybė mums apmoka tik už vieną konteinerio pakėlimą vienu metu, tai reiškia, kad vežėjas gali išvežti atliekas ir šalia konteinerio esančias, bet dėl to vežėjus jau žmonės turi išsikviesti antrą kartą patys, o už tai bus sumokėta papildomai, t. y. iš visų mokesčių mokėtojų pinigų“, – aiškina L. Burbienė.

Specialistė labai nustebo, jog Išdaguose prie konteinerių yra verčiami baldai ir kitos atliekos, kurias galima nuvežti į čia pat, vos už dviejų kilometrų esančią stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę Šakiuose ir priduoti viską nemokamai.

Išgelbėtų stebėjimo kameros?

L. Burbienė svarsto, kad galbūt Išdagų gyventojus nuo šiukšlyno išgelbėtų vaizdo stebėjimo kameros: mūsų rajono savivaldybė yra užsakiusi pirkimus vaizdo stebėjimo kameroms įsigyti, jas planuojama išdalinti seniūnams.

Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis patvirtino, kad savivaldybė nori įsigyti apie 20 kamerų, tačiau kol kas neaišku, kiek jų nupirks MAATC, tačiau jos bus skirtos „karštiesiems taškams“ rajone naikinti, kur gyventojai šiukšlina itin neatsakingai.

Anot vedėjo, galbūt kameros tikrai padėtų kovoti su piktavaliais šiukšlintojais, o to pavyzdys yra Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis, kuris, prie konteinerių turėdamas stebėjimo kamerą, ne kartą pagavo šiukšlintojus ir liepė susitvarkyti, nes priešingu atveju šiukšlintojai gali būti nubausti.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius sako girdėjęs, kad seniūnijoms bus skirta kažkiek vaizdo stebėjimo kamerų. Jis pirmiausia galvoja apie tai, kad stebėti reikėtų prie abiejų miesto kapinių esančius konteinerius. Anot seniūno, šiukšlinama ne tik Išdagų kaime, bet visur – ir mieste yra daug tokių vietų, kur žmonės prie konteinerių atvelka baldus, kitas atliekas ir numeta kažkam po langais. Pasak seniūno, prie kiekvieno konteinerio  kamerų nepripirksi ir nepristatysi, bet bent jau kelis taškus bus galima sukontroliuoti.

Informuos žmones

Išdagų gyventojai mano, jog galbūt patiems žmonėms yra pateikiama per mažai informacijos, kad prie Žiedo gatvėje esančių konteinerių negalima vilkti visų rakandų, kuriuos reikia vežti į minėtą stambiagabaričių atliekų aikštelę, todėl jie artimiausiu metu žada rengti kaimo gyventojų susirinkimą, kuriame vienas iš aktualių klausimų ir būtų atliekų konteineriai bei jų teritorija. Tiesa, Išdagų gyventojai apskritai pasigenda seniūno dėmesio: kaimas yra vos už poros kilometrų nuo miesto, bet čia trūksta ne tik tvarkos prie šiukšlinių, bet dar daug ko – kiemai skendi tamsoje, nors seniūnija neva neseniai keitė apšvietimą, lempas, šaligatviai vietomis yra tokios būklės, kad vaikai jais ir nevaikšto – eina tiesiog gatve. Aplinkinės daugiabučių namų ir privačių valdų teritorijos tiek apžėlusios, kad vasarą per krūmynus ar žolynus nieko ir nepamatysi, o sugrėbtus lapus ir šakas gyventojai verčia čia pat kitoje kelio pusėje – taip neva yra „susitvarkę“. Gyventojai neslepia apmaudo, kad jų „kaimas greičiau primena rusyną“ negu Šakių seniūnijos teritoriją. Prieš keletą metų aktyviai Išdaguose veikusi bendruomenė daug tokių šabakštynų yra susitvarkiusi savo rankomis, tačiau, išsiskirsčius aktyviam bendruomenės branduoliui, kaimas liko toliau skęsti savo bėdose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.