Sintautų kultūros centras turės modernų šildymą

katilas sintautuose
Nors senų katilų problema aktuali ne vienai įstaigai, šiuo metu blogiausias katilas yra Sintautų kultūros centre. D. Pavalkio nuotr.


Šilumos siurbliai oras-vanduo – viena iš naujovių, kuri jau pradeda įgauti didelį populiarumą Lietuvoje, o mūsų rajone kitais metais ši moderni šildymo sistema pradės veikti ir Sintautų kultūros centre, kuriame bus iš pagrindų keičiama šildymo sistema.
 
Tai pirma tokia didelė įstaiga rajone, kuri bus apšildoma moderniu šilumos siurbliu. Ilgus metus lopę kietojo kuro katilą Sintautų kultūros centro darbuotojai pavargo ir nebemato prasmės toliau to daryti, nes reikia didžiulių investicijų, o rezultato nėra. Šįmet iš savivaldybės sulaukęs šildymo sistemai specialaus finansavimo (25 tūkst. eurų) kultūros centras nusprendė investuoti į šildymo sistemą. Anot Sintautų kultūros centro l.e.p. direktorės Erikos Bingelienės, jeigu jau investuoti ir daryti naujai, tai reikia daryti kokybiškai ir ilgam, todėl jie nusprendė kultūros centrą apšildyti modernia naujoviška sistema oras-vanduo. Už skirtus savivaldybės pinigus kultūros centrui išeina nusipirkti tiek patį šilumos siurblį, tiek šildymo sistemą, tiek darbus. Kad sutaupytų, teko daryti tris atskirus pirkimus – atskirai pirkimai daryti prekėms, paslaugoms ir darbams. Tačiau kultūros centro l.e.p. direktorė E. Bingelienė patikino, kad pirkimai jau įvykdyti ir praėjusią savaitę pasirašyta sutartis su UAB „Alera“, kuri atliks darbus, kai tik sulauks pinigų iš savivaldybės. Kultūros centras savo autonomine šildymo sistema apšildo visą pastatą, ne tik kultūros centro patalpas, bet ir stomatologijos kabinetą. Šilumos plotą, anot direktorės, sudaro 800 kv. metrai.

Oras-vanduo šilumos siurbliai – tai įrenginiai, gaminantys šilumą iš aplinkos oro, todėl šioje šildymo sistemoje itin svarbų vaidmenį atlieka oro temperatūra: kuo mažesnis lauko oro ir pastato vidaus oro temperatūrų skirtumas, tuo efektyviau veikia sistema. Šilumos siurbliai oras-vanduo šildo patalpas per radiatorius arba per grindis, jei jos yra specialiai įrengtos. Anot E. Bingelienės, džiugu, kad ši šildymo sistema yra populiari ne vien dėl to, kad yra labai ekonomiška, bet ir dėl savo ekologiškumo – neterš aplinkos, kaip kad teršė senieji kietojo kuro katilai.

Beje, prieš kurį laiką rajono valdžios atstovai bei specialiai įstaigų šildymo klausimams nagrinėti sudaryta komisija įvertino ir kitų įstaigų šildymo katilų būklę. Susirūpinta Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bei Gelgaudiškio lopšelio darželio „Eglutė“ katilais, tačiau šių būklė ne tokia prasta kaip Sintautų kultūros centro.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.