Nušvito Plynių kaimas: įrengtas gatvės apšvietimas

Lukšių seniūnijos Plynių kaimo gyvenvietės pagrindinėje gatvėje prieš pat didžiąsias metų šventes įsižiebė šviesa. Tamsoje skendėjusioje nedidelėje gyvenvietėje nuo šiol švies naujos apšvietimo lempos.

Anot Lukšių seniūno Vido Cikanos, praėjusiais metais Lukšių seniūnija nusprendė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skiriamas lėšas nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių veiklai stiprinti investuoti Plyniuose ir už jas įrengti apšvietimą kaime, kur investicijas pritraukti seniūnijoms yra nemenkas iššūkis. Tiesa, seniūnija panaudojo jau anksčiau turėtus apšvietimo lempų atramos stulpus, tad už palyginus nedidelę pinigų sumą (1 tūkst. 400 eurų) čia įrengė apšvietimo sistemą.
 
Šįmet ministerija Šakių rajonui skyrė 20 tūkst. 131 eurą, iš kurių 1 tūkst. 400 eurų teko Lukšiams.

Pasak V. Cikanos, kol kas seniūnija pastatė tik penkis apšvietimo stulpus pagrindinėje Plynių gatvėje, tačiau netrukus žada pastatyti dar daugiau stulpų, kad gatvė būtų apšviesta „kaip reikiant“. Kaip sako seniūnas, Plynių kaimas nėra didelis, jame gyvena apie 200 žmonių, tačiau apšvietimo labai reikia iš ryto, kai vaikai vyksta į mokyklą, arba vakare, kai žmonės grįžta namo po darbų. Seniūnijos iniciatyva Plynių kaime taip pat neseniai buvo įrengta vieta, kur mažieji kaimo gyventojai gali pažaisti krepšinį. Tiesa, krepšinio aikštelę seniūnas dar žada tobulinti – kol kas ji nėra iki galo sutvarkyta.

Taip pat seniūnas jau kuris laikas gamina Plyniams išskirtinį kaimo ribą žymintį metalinį ženklą, kuris bus panašus į Šakių miesto ženklą. Anot V. Cikanos, ženklas, kurį seniūnas pats gamino, jau yra baigtas, tačiau dabar seniūnas ir seniūnaitija kartu su gyventojais sprendžia, kur tą ženklą reikėtų pastatyti, nes visur, kur tik eina kaimo ribos, yra privati žemė.

Be rūpesčio Plynių kaimu, seniūnas dar rūpinasi ir kitais seniūnijoje pradėtais, bet vis dar nebaigtais darbais. 2019 m. seniūnija vis dar remontavo Lukšių kultūros centro patalpas, o paskutiniai darbai prieš pat šventes – salės ir scenos grindų nudažymas. Pasak seniūno, visų kultūros centro salės atnaujinimo darbų per vieną kartą padaryti nebuvo įmanoma, nes tam reikėjo ir lėšų, ir darbo rankų, o ir pats kultūros centras paskutinį kartą buvo remontuotas apie 1985 m., todėl salės atnaujinimo darbai užtruko ilgokai.  

Žiemą, kai laiko atlieka nuo aplinkos tvarkymo darbų ir leidžia orai, Lukšių seniūnas skuba į civilines kapines, kur su darbininkais pradėjo kapinių tvoros tvarkymo darbus. Čia, anot seniūno, dar prieš parėjusių metų galą suspėjo nuimti senos tvoros dalį, o vėliau ieškos galimybių, kaip ją atnaujinti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.