Kritika valdantiesiems ir drąsinimai eiti aukštai iškelta galva

konservatoriai navickas
Nors kone visuose TS-LKD susirinkimuose būna svečių, jų būrys šįkart ypač gausus – kartu su Irena Haase atvyko keturi Seimo nariai, dalyvavo Kauno ir Kazlų Rūdos skyrių atstovai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus visuotinis susirinkimas, į kurį gausiai rinkosi ne tik skyriaus nariai, bet dalyvavo ir nemažas būrys svečių iš Seimo, Kauno bei Kazlų Rūdos skyrių vadovai. Vienas svarbiausių ir pagrindinių darbotvarkės klausimų – kandidato į 2020 m. Seimo rinkimus išrinkimas. Patvirtinta, kad sėkmę bandys pakartoti jau dabar šį mandatą turinti Irena Haase.
 
Sėkmė – ne savaiminė

Tradiciškai susirinkimą invokacija pradėjo skyriaus narys Mečislovas Švabas, šįkart kalbėjęs apie vienybę, būtinybę vieni kitais pasitikėti.

„Tai nėra lengvai pasiekiama, nes dažnai vieną deklaruojame, o kitaip gyvename, dažnai pasiduodami provokacijoms, propagandoms. Jos sukelia abejonių, dažnai neišsiaiškinę jas priimame kaip gryną pinigą ir imame piktintis, o net klausydamiesi tiesos turėtume atsižvelgti į kontekstą“, – teigė M. Švabas.

Meras bei skyriaus pirmininkas Edgaras Pilypaitis apžvelgė politinę situaciją, gyvenimą rajone įvardijo lengvai banguojančiu, gana ramiu. Tiesa, anot jo, „turbūt dar daug kas inventorizuojasi situaciją, skaičiuojasi, kas čia ir kaip nutiko“, kad meras, kuris viešoj opinijoj bandomas nupiešti kaip labiau šokantis ir dainuojantis, bet būtent jo vedamas sąrašas šioj savivaldybės kadencijoj padvigubėjo. Ir tai, anot mero, įvyko „ne savaime ar dėl kažkokio stebuklingo mero žvaigždiškumo“, o todėl, kad laikytasi pagrindinių vertybinių principų: lygiateisiškumo, subsidiarumo, teisingumo, solidarumo. E. Pilypaitis pabrėžė ir komandinio darbo svarbą, svarbą tartis ir susitarti.

„Atkreipčiau Seimo narių dėmesį, kad kažkas yra blogai Lietuvoj su biudžeto planavimo procedūromis, kai tik paskutiniais mėnesiais ar tik metų dienomis į savivaldybę sukrenta vadinami viršplaniniai pinigai. Mūsų savivaldybė planą įvykdžiusi sužinojo tik šių metų sausio pradžioje“, – dėmesį atkreipė skyriaus pirmininkas.

Komplimentai iš įšalo išėjusiam skyriui

Tiesa, daugelis svečių Šakių skyriui negailėjo komplimentų, įvardijo jį vienu iš pavyzdinių, visuomet demonstravusį intelektualinį stuburą.

„Galvodavau, kad čia valstiečių įšalas, bet situacija pasikeitusi“, – teigė TS-LKD Kauno skyriaus pirmininkas Justinas Urbanavičius.

„Čia visada buvo raudona, įšalas. Visada buvom stiprūs antri, bet dabar stiprūs pirmi ir turbūt tai labiausiai rezultatus į gerąją pusę pakeitęs skyrius“, – džiaugėsi Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, linkėjęs tvirtas pozicijas išlaikyti ir toliau.

Partijos Kazlų Rūdos skyriaus pirmininkas Marius Žitkus kalbėjo, kad anksčiau čia atvažiuodavo kaip svečias, bet dabar kaip savas – apjungus ir pakeitus apygardų ribas Kazlų Rūda, kaip ir Šakiai, yra viena Sūduvos šiaurinė apygarda (šiai apygardai taip pat priskirta ir Altoniškiai, Zapyškis, Ežerėlis).

„Turiu gerą žinią – Kazlų Rūdos skyrius palaikys Ireną Haase“, – teigė M. Žitkus, kuriam pritarė ir svečiai iš Kauno skyriaus, jie teigė, kad Kauno apylinkių rinkėjai jaučia Seimo narės dėmesį, tuo džiaugiasi. Beje, gerų žodžių kolegei Seimo narei negailėjo ir svečiuose buvę Seimo kolegos L. Kasčiūnas, Paulius Saudargas, Andrius Navickas.

Tad atėjus laikui balsuoti nekilo abejonių, jog būtent I. Haase TS-LKD vėliavą neš ir 2020 m. rinkimuose. Už jos kandidatūrą balsavo 51 skyriaus narys.

„Dėkoju už pasitikėjimą“, – sakė Seimo narė, ir vylėsi, kad, sulaukusi  rinkėjų palaikymo, frakcijoje konstruktyviai galės dirbti ir kitą kadenciją.

Svarstyta, kad šalia I. Haase reikia žmonių, „galinčių rinkimų traukinį gerokai timptelėti“. Be I. Haase, nuspręsta į daugiamandatį sąrašą įtraukti Violetos Simonavičienės, E. Pilypaičio, Gintarės Narkevičiūtės (Kazlų Rūdos skyriaus narė), A. Navicko, P. Saudargo, L. Kasčiūno kandidatūras. Tiesa, E. Pilypaitis, nors sutiko būti sąraše, teigė pirmenybę teikiantis mero darbui.

Kritikos strėlės valdantiesiems

Kad šiuo metu darbas Seime panašesnis ne į darbą, o cirką, parodiją bei chaosą, kalbėjo visi posėdyje svečiavęsi Seimo nariai ir pati I. Haase. Nei vienas jų nevyniojo žodžių į vatą ir negailėjo kritikos valdantiesiems.

„Susidūriau su teisiniu nihilizmu ir chaosu, kuris tęsiasi iki dabar“, – apie darbą Seime kalbėjo I. Haase, kėlusi retorinius klausimus – tai kaipgi tame chaose kurti gerovės valstybę ir kaip vienintelis ministras Veryga gali žinoti, kokius vaistus išrašyti ir kas geriausia pacientui, kaip apskritai galima negirdėti kitų nuomonių...

„Ką pajutome per tuos metus, kad nelabai yra ką su valdančiąja dauguma kalbėti, nes tai kalba su žmogum, kuris už žodžius neatsako, kuris nuomonę po minutės gali pakeisti, kuris gali apgauti. Todėl nuo rudens labiau pradėjome laikytis taktikos, kad reikia važiuoti į Lietuvą, kalbėtis su Lietuvos žmonėmis, kaip gyvensime toliau, o ne bandyti eilinį kartą sakyti – Ramūnai („valstiečių“ lyderis R. Karbauskis – red. past.), tu meluoji... Jeigu žmogus patologinis melagis, ką padarysi, jis nelabai kitaip gali“, – kalbėjo Seimo narys A. Navickas.

„Kai kalbiesi su Karbauskiu, tai Karbauskiui atrodo, kad tu kalbiesi su Dievu, bet problema ta, kad pats Karbauskis jau kuris laikas kalbasi su dievais, ir ne vienu... <...> Tokie dalykai rodo, kad ateina mūsų laikas, tik reikia nežiopsoti“, – teigė P. Saudargas, įvardijęs ir tai, kad mes esame naujame valstybės brandos etape – žmonės nori kokybiško gyvenimo.

Optimistinės nuotaikos, drąsinančios kalbos

Kaip tą kokybišką gyvenimą sukurti – klausimas, bet Seimo nariai pastebi ir tai, kad žmonėms trūksta elementaraus teisingumo jausmo, akivaizdi ir socialinė nelygybė. Nors gali būti, kad reitingams augant rinkimai TS-LKD bus palankūs, bet jie, teigė A. Navickas, labai svarbūs, nes net ir turint 50 mandatų svarbu, kad būtų su kuo dirbti ir nereiktų likti opozicijoje. Galbūt ir neatsiras „naujų gelbėtojų“, bet beveik neabejojama, kad rinkimai bus palankūs ir Darbo partijai, tačiau susirinkime skambėjo pasisakymai, jog TS-LKD partija į rinkimus turi eiti aukštai iškėlusi galvą ir bandyti politiką paversti kūryba, nors tai dabar keiksmažodis, bandyti žmonėms paaiškinti, kad „ne dėl visko kalti konservatoriai“, beje, teigę besijaučiantys kaip niekad vieningi.

Susirikimo pradžioje sveikinimai skirti skyriaus jubiliatams: Danutei Gineikienei, Sigutei Šumskienei, Redai Žėglaitienei, Antanui Aleksai, Vitui Jakaičiui, Mindaugui Balčiūnui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.