Po namo renovacijos ėmė tvinti daugiabučio rūsys

renovacija suvalkieciu g
Dėl Gelgaudiškyje Suvalkiečių gatvėje po namo renovacijos užtvinusio rūsio gyventojai iš karto apkaltino rangovų įmonę, kad ši, vykdydama darbus, sugadino drenažo vamzdžius. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kartais ilgame ir sudėtingame daugiabučių namų renovacijos procese gyventojams sunku susivokti, kas už ką atsakingas. Taip atsitiko Gelgaudiškyje Suvalkiečių gatvėje naujai renovuojamame daugiabutyje, kai renovacijos procesams einant į pabaigą po gausesnio lietaus netikėtai buvo apsemtas namo rūsys. Dėl to gyventojai iš karto apkaltino rangovus.

Praėjusiais metais vasario mėnesį Gelgaudiškyje Suvalkiečių gatvėje prasidėjusi kol kas vienintelio šiame mieste daugiabučio namo renovacija jau į pabaigą – sausio 31 d. prasidės namo pridavimo procesas. Tačiau, renovacijai judant į pabaigą, gyventojai susidūrė su tam tikrais nesklandumais, dėl kurių kaltina renovacijos darbus atlikusią įmonę. Po dvi dienas trukusio lietaus buvo apsemtos daugiabučio, kuriame yra 26 butai, vidurinės laiptinės rūsio grindys. Anot į redakciją besikreipusio asmens (vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi), to anksčiau name nebuvo ir vyriškis tiesiai šviesiai sako, kad darant renovaciją buvo pažeisti drenažo vamzdžiai. Tiesa, vyriškis neneigia, kad prieš daug metų taip pat buvo užsikimšęs tas drenažas nuo gluosnių šaknų, tačiau tąkart problema buvo pašalinta atkasus žemę iki vamzdžio ir jį pakeitus nauju. Anot pašnekovo, nuo tada jokių problemų su drenažu namas neturėjo, o rūsys visada buvo sausas. Namo gyventojas nuogąstauja, kad namas netrukus bus priduotas, o sugadinto drenažo problema liks patiems gyventojams „ant galvos“, jis įsitikinęs, kad renovacijos darbų vykdytojai turi atstatyti drenažo sistemą.

Gyventojai dėl apsemto rūsio jau kreipėsi ir į UAB „Šakių šilumos tinklai“ (prie kurios reorganizacijos būdu šiuo metu jungiama UAB „Šakių komunalinis ūkis“, kuri administruoja ir to namo renovacijos procesą), o sausio 15 d. su namo gyventojais vykusiame gamybiniame susirinkime šis klausimas taip pat buvo aptartas. Kaip sako į gamybinius susirinkimus vykstanti ir su gyventojais kiekvieną trečiadienį bendraujanti „Šakių šilumos tinklų“ projektų vadovė Agnė Grybaitė, gyventojams buvo paaiškinta, kad jų namo drenažo sistema priskirta jų namui, o prieš darant renovaciją gyventojai nebuvo priėmę sprendimo jos keisti arba atnaujinti, todėl dabar visas problemas, susijusias su drenažu, turi spręsti patys daugiabučio gyventojai. Anot projektų vadovės, trečiadienį bendraujant su namo gyventojais išaiškėjo faktas, kad drenažo sistema prie namo yra tvarkinga. Pasak vieno per susirinkimą pasisakiusio namo gyventojo, drenažas kemšasi už 30m nuo namo, kur kažkada yra augę dideli medžiai ir, anot gyventojo, jų šaknys, ko gero, sugadinusios tą sistemą. Specialistė sako, kad drenažo vamzdžiai rangovų UAB „Žilinskis ir Co“ renovacijos metu jokiu būdu negalėjo būti paliesti, nes jie yra apie porą metrų po žeme, o šiltinant namo cokolinę dalį buvo atkasta tik iki 1,20 m. Esą sugadinti drenažo vamzdžių negalėjo prijungiant prie jų ir lietaus nuotekas –gyventojai jau buvo iš žemės padarę specialius įvadus vamzdžiams prijungti. Be to, vos išgirdusi apie apsemtą rūsį, „Šakių šilumos tinklų“ administracija kreipėsi į rangovų įmonę ir klausė, ar per jų vykdytos renovacijos darbus galėjo būti pažeisti drenažo vamzdžiai. Dar sausio 13 d. „Žilinskis ir Co“ atsakė, kad lietaus vanduo į rūsio patalpas pateko ne dėl įmonės vykdytos veiklos ir nurodė dar kai kurias aplinkybes. Įmonės atsakyme teigiama: „Namo gyventojai renovacijos metu organizavosi savarankiškai drenažo sistemą, prie kurios prijungė ir lietaus vandens nuvedimo lietvamzdžius. Dėl didelio kiekio vandens drenažas negalėjo efektyviai veikti ir drenuoti lietaus vandenį į šulinį, nes kažkur yra pažeistas ar užverstas drenažo vamzdis.“

„Šakių šilumos tinklų“ technikos direktorius Vilmantas Paškevičius sako, kad nors drenažo sistema neprivalo rūpintis renovacijos administratorius, tačiau jie gyventojų bėdoje nepaliks ir patars, kaip spręsti problemą. Anot technikos direktoriaus, galbūt tie drenažo vamzdžiai tik kai kur užsinešę ir juos užtenka tik praplauti, todėl, patarpininkavus tarp namo gyventojų ir UAB „Šakių vandenys“, gal ši problema išsispręstų visai lengvai. Technikos direktorius V. Paškevičius sako, kad už paslaugas teks susimokėti patiems gyventojams, nes jie yra priėmę sprendimą patys administruoti savo namą ir atskiro administratoriaus neturi, bet kaupiamąjį fondą turėtų turėti, iš kurio galėtų apmokėti darbus už drenažo remontą. Taip pat artimiausiu metu žadama išsiaiškinti, ar drenažo sistema iš tikrųjų turi rūpintis patys gyventojai, o gal tai yra UAB „Šakių vandenys “ įrenginys, kuriuo bendrovė ir privalo pasirūpinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.