Saugotinų medžių kirtimo tvarka tik griežtėja

cikaniene
Anot savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiosios specialistės Astos Cikanienės, naujoji saugotinų medžių ir krūmų šalinimo tvarka ypač aktuali seniūnams. D. Pavalkio nuotr.


Sausio 6 d. aplinkos ministras priėmė įsakymo pakeitimus dėl saugotinų medžių ir krūmų kirtimo leidimų išdavimo. Šie pakeitimai itin aktualūs norintiems netgi ir savo namų valdose pašalinti ar genėti saugotinus augalus. Seniūnams, kurie ligi šiol išduodavo tokius leidimus, dabar taip pat apribojamos galimybės, nors jie su nauja tvarka dar tik supažindinami.
 
Pagal sausio 6 d. priimtą naują ministro įsakymą pirmiausia keičiasi leidimų saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo darbams išdavimo tvarka. Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyrius privalo parengti naujas rajono želdinių tvarkymo taisykles bei sudaryti komisiją, kuri spręstų dėl tam tikrų leidimų išdavimo (neišdavimo) dėl saugotinų medžių, krūmų šalinimo. Tačiau kol kas savivaldybės administracija seniūnus įspėja, kad kol bus sudaryta nauja tvarka ir komisija, naujos formos leidimus, kaip ir anksčiau, išdavinės seniūnai. Kaip rodo kitų savivaldybių praktika, dėl saugotinų želdinių šalinimo leidimo išdavimų sprendžia specialiai sudaryta komisija, o pas mus komisija sprendžia tik tam tikrus sudėtingus atvejus, visą kitą darbą atlieka seniūnai. Anot Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiosios specialistės Astos Cikanienės, pati tvarka keitėsi nežymiai, tačiau naujovių joje yra, tad saugotinus medžius ir krūmus nupjauti ar persodinti nebus taip paprasta, nes tvarka palaipsniui vis griežtėja. Pasak specialistės, neliko tokio punkto, kuris leistų už nukirstą saugotiną želdinį atsiskaityti naujo želdinio atsodinimu – dabar leidimas bus išduodamas arba šalinti neatlygintinai, arba sumokant už augalo vertę. Taip pat seniūnams nebebus galima spręsti dėl leidimų išdavimo, jeigu tas medis yra dar gana geros būklės – tada teks kreiptis į savivaldybės komisiją.

Kaip sako A. Cikanienė, nuo šiol atskirais atvejais (kai želdiniai šalinami didesniame kaip 1 ha plote, ilgesniame kaip 100m gatvės ruože, kuriame auga dešimt ir daugiau želdinių, suinteresuotos visuomenės rašytiniu reikalavimu) bus reikalinga želdinių būklės ekspertizė. Ekspertizę vykdys savivaldybės sudaryta speciali želdinių komisija.

Taip pat seniūnai turi atkreipti dėmesį, jeigu gyventojas prašo leidimo šalinti medžius kultūros paveldo objekte, nes bus būtina dendrologo išvada.

Naujiena yra ir tai, kad pagal naują tvarką draudžiama medžius kirsti ir genėti nuo kovo 1 d. iki rugpjūčio 1 d. (išskyrus tuos, kurie kelia grėsmę). Dar viena naujovė – neatlygintinai saugotinų medžių ir krūmų savininkas (arba kitas asmuo jo sutikimu) gali genėti šakas iki 5 cm skersmens (pjūvio vietoje).

Anot specialistės, naujovių bus, tačiau daugiau jos palies ne pačius seniūnus, o tam specialiai sudarytą komisiją, kuri nagrinės sudėtingesnius atvejus, nes dabar seniūnams bus palikta galimybė spręsti tik mažiau reikšmingų, vertingų saugotinų krūmų ir medžių šalinimo atvejus.

„Draugas“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.