Rūkorius ir drausmina, ir baudžia

Rajone, kaip ir kasmet, vykdomos akcijos, kurių metu policijos pareigūnai lankosi įvairiose jaunimo pamėgtose teritorijose, vaikų žaidimo aikštelėse ar kitose viešose vietose, į kurias mėgsta užsukti jaunieji rūkoriai ir pasislėpę rūkyti.

Nepilnamečiams draudžiama ne tik rūkyti, bet ir turėti tabako gaminių. Tai liečia ir elektronines cigaretes, o pričiupus rūkalių, jų tėvams teks paploninti piniginę.
 
Prevencines paskaitas apie tabako žalą, vartojimą ir kitus su tuo susijusius klausimus Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė moksleiviams veda kas metai – vyksta į rajono mokyklas ir bendrauja su pačiais moksleiviais. Tačiau kai kuriems vaikams vien prevencijos, pokalbio ar pabarimo nepakanka – jie vis tiek nusprendžia patraukti dūmelį.

Pagal LR Tabako kontrolės įstatymą, asmenims iki 18 m. draudžiama ne tik rūkyti, bet ir turėti tabako gaminių. Administracinių nusižengimų kodeksas už tabako gaminių turėjimo ar vartojimo pažeidimus numato įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo 50 iki 90 eurų. Už cigaretės davimą nepilnamečiam asmeniui gali grėsti bauda nuo 90 iki 180 eurų. Numatoma atsakomybė ir už aplinkos šiukšlinimą nuorūkomis – įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų. Jei pažeidimas padaromas pakartotinai, bauda kelis kartus didesnė.

Šakių rajono komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius sako, kad rūkantys nepilnamečiai viešose vietose – vis dar aktuali problema, o ir jam pačiam teko ne kartą važiuojant su automobiliu sustoti prie paauglių ir dėl rūkymo juos sudrausminti. Pareigūnai yra pastebėję ne taip seniai atsiradusią tendenciją – dabar jau paprastos cigaretės nėra madingos, rūkomos tik elektroninės. Šiais metais rajone dar nėra sugauta nepilnamečių rūkalių, tačiau pernai buvo ne vienas atvejis, kai pareigūnai surašė administracines baudas jų šeimoms.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.