Giriose nusidriekė ledo plaukai

ledo plaukai
Praėjusią savaitę rajono miškininkai Plokščių ir Šakių girininkijų miškuose aptiko itin retai pasitaikantį gamtos reiškinį – ledo plaukus, kuriuos gamta dovanoja tik esant tam tikroms oro sąlygoms. VMU nuotr.


Praėjusią savaitę užsukę į Plokščių ir Šakių girininkijų miškus galėjome išvysti unikalų gamtos reiškinį – ledo plaukus. Šį retai pasitaikantį gamtos reiškinį pirmieji pastebėjo Plokščių, o vėliau ir Šakių girininkijos eiguliai, kurie mielai pasidalino informacija su visuomene.
 
Kaip sako Plokščių girininkijos eigulys Audrius Martinkevičius, vaikščiojant po mišką ne kiekvienam gali kilti mintis pasilenkti ir pažiūrėti iš arčiau į baltą pelėsį, kuris formuojasi ant pūvančios medienos. Vis dėlto pasiryžus tai padaryti ir iš arčiau pažiūrėti į baltą dėmę, išvystume unikalų gamtos reiškinį – ledo plaukus, kuris susiformuoja tik esant tam tikroms gamtinėms sąlygoms. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad ant žemės nukrito papuvusi medžio šaka, ant kurios užaugo blizgantis baltas perukas.  Anot  A. Martinkevičiaus, į cukraus vatą panašų purų sniego darinį jis pirmą kartą pastebėjo prieš penkerius metus, o mokslininkai šį reiškinį žino jau daugiau kaip šimtmetį. Ledo plaukai formuojasi esant vos kiek žemesnei nei 0 laipsnių oro temperatūrai, o terminą „ledo plaukai“ šiam reiškiniui sugalvojo ir įdėjo patys miškininkai. Tačiau eigulys priduria, kad ledo plaukus gamtoje pastebėti nėra taip paprasta – visų pirma reikia tinkamos oro temperatūros, kad jie formuotųsi, o antra – reikia žinoti, kur dairytis, kad tuos ledo plaukus pastebėtum, nes pats darinys nėra didelis ir formuojasi tik ant pūvančios medienos, dažniausiai ant nukritusių šakų.

Ledo plaukus suformuoja grybas Exidiopsis effusa, kuris susidaro medienai pūvant. Mokslininkai teigia, kad esant minusinei, nuliui artimai temperatūrai ant pūvančių medžių susiformuoja ledo kristalai, kuriuos vėliau minėtasis grybelis išskirdamas drėgmę paverčia plonyčiais, vos 0,01 milimetro skersmenį siekiančiais plaukeliais, kurie „auga“ vienas ant kito ir sudaro ledinę giją, panašią į plaukus. Tokie ledo plaukai paprastai susidaro esant tamsioms ir drėgnoms žiemiškoms sąlygoms, todėl šis reiškinys ir nėra toks dažnas. Mokslinėje literatūroje teigiama, kad jie gali išaugti iki 2 m ilgio. Visgi jeigu kiltų noras ledo plaukus paliesti, jie iškart ištirptų delne, nes tai tik ledas.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.