Po emocingų ir dalykiškų kalbų išeitis rasta

cikana vasaitiene
Savivaldybės administracijos sudaryta komisija atvyko padėti išspręsti dviejų įstaigų vadovų – Zanavykų muziejaus direktorės Rimos Vasaitienės (trečia iš kairės) ir Šakių tautodailininkų bendrijos „Dailius“ pirmininko Vido Cikanos (dešinėje) – nesutarimą dėl Zyplių dvaro svirno perdavimo. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pirmajame svirne, viename iš Zyplių dvaro sodybos pastatų, eksponuojami rajono tautodailininkų darbai. Tačiau dar praėjusiais metais buvo nuspręsta pastatą perduoti greta įsikūrusiam Zanavykų muziejui, čia turėtų veikti socialinės dirbtuvės. Tačiau Šakių tautodailininkų bendrijos „Dailius“ pirmininkui, Lukšių seniūnui Vidui Cikanai didžiulis galvos skausmas – kur padėti kelis šimtus meno darbų. Jam ir muziejaus direktorei Rimai Vasaitienei neradus bendros kalbos, problemą bandė išspręsti specialiai tam sudaryta savivaldybės administracijos komisija.
 
Praėjusį trečiadienį visiems susitikus prie minėto pastato, po emocingų diskusijų visgi pavyko priimti optimalų sprendimą ir draugiškai paspausti vieni kitiems rankas.

Antausis Tautodailės metais
Šiuo metu svirne, viename iš Zyplių dvaro sodybos pastatų, eksponuojami įvairių plenerų metu sukurti tapybos, drožybos, tekstilės ir kiti mūsų rajono tautodailininkų, kurių daugelis iškeliavę Amžinybėn, darbai. Pasak „Dailiaus“ pirmininko, taip yra įamžinta šių žmonių atmintis. Seniūnas rodydamas darbus sunkiai renka žodžius ir sako, kad šiemet paskelbti Tautodailės metai, o norima viską išdraskyti: „Važiuoju per Lietuvą, matau visiems tautodailininkams tokia pagarba, o čia toks požiūris į mane, tokia nepagarba... Kažkas labai laukia, kad aš visiškai iš čia dingčiau... Galvoju, kodėl per mane žlugdoma tautodailė? Mes susirinkę čia su rajono tautodailininkais ir galvojame – kodėl pas mus taip darosi? Jie už tokią nepagarbą taip pat yra įsižeidę.“

Šiandien seniūnas nebežino, kur padėti kelis šimtus sukauptų darbų. V.Cikana neslėpė apmaudo, kad prieš metus sužlugo Zyplių dvaro pirmojo svirno projektas (buvo planuojama pastatą modernizuoti ir pritaikyti kultūrinei veiklai), kad atėmė iš rajono tautodailininkų ir Zyplių dvaro amatininkų namą, kuris buvo perduotas Zanavykų muziejui. V.Cikana kėlė klausimą: kur rajone menininkams įkurta kokia nors galerija, kad galėtų eksponuoti savo darbus?

Pjauti spyną?
Sprendimas perduoti valdyti ir naudoti patikėjimo teise pirmąjį svirną (tvartą) Zanavykų muziejui rajono tarybos priimtas dar rugsėjį, tačiau R.Vasaitienė kalbėjo: „Yra tarybos sprendimas perduoti pastatą, aš jo neturiu, kol kas tiek galiu pakomentuoti.“

Būtent svirne turėtų veikti socialinės dirbtuvės, tai projekto, kuomet rajone bus įkurti grupinio gyvenimo namai neįgaliesiems, dalis.

Praėjusį trečiadienį prie svirno, sukėlusio menininkų ir kultūros įstaigos vadovų ginčą, atvyko ir komisijos nariai, vadovaujami savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio. V.Cikana pripažino, kad iki šiol neperdavė jokių raktų muziejaus direktorei.

Kaip patikslino R.Juškaitis, dviejų įstaigų vadovams nesusitarus, Zanavykų muziejaus direktorė kreipėsi į savivaldybę ir buvo sudaryta komisija padėti spręsti šią problemą.

 „Atvažiavome pažiūrėti, kas čia per vertybės, kurias negalite palikti“, – kreipėsi į V.Cikaną savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius ir susidomėjo, ar apskritai yra kokia sutartis sudaryta, kad čia „Dailius“ eksponuoja savo darbus. Lukšių seniūnas bandė apeliuoti į direktoriaus širdį klausdamas, ar nenusipelnė rajono tautodailininkai čia darbus eksponuoti. Administracijos vadovas buvo kategoriškas, siūlė muziejaus direktorei „nusipjauti spyną ir pasikabinti savo“. R.Vasaitienė tvirtino, kad pastate yra vertybės, kurios yra neapskaitytos, ir ji nenorinti perimti pastato su tautodailininkų darbais, prisiimti atsakomybės už juos.

„Šiandien mes atvykom tam, kad šitą pastatą galėtų realiai naudoti Zanavykų muziejus. Mes galime tik kalbėti apie tai, kaip padėti išspręsti klausimą – kur iškraustyti daiktus“, – konkrečiau kalbėtis kvietė R. Juškaitis ir pridūrė, kad sprendimas dėl svirno perdavimo Zanavykų muziejui jau priimtas ir jį privalu vykdyti. V.Cikana pripažino, kad jam dėl tokių valdžios sprendimų ir kai kurių muziejaus direktorės veiksmų, kuomet, anot seniūno, į svirną buvo atvežtos lentos, eksponatai į šonus išmėtyti, širdis kraujuoja.

„Aš darau, kad rajonas būtų patrauklus, kodėl iki sprendimų priėmimo nebuvo galima žmoniškai pasikalbėti?“ – teiravosi V.Cikana.

„Gal čia šiek tiek ir ambicijų karas“, – įsiterpė R.Juškaitis.

Įsikurs antrajame svirne
Komisijos narė, savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė siūlė tokį variantą – „Dailiui“ pagal panaudą naudotis antruoju Zyplių dvaro svirnu, kuriame šiuo metu įsikūrusios Lukšių kultūros centro keramikos dirbtuvės. V.Cikanai, kaip „Dailiaus“ pirmininkui, tereikia kreiptis į savivaldybę su prašymu, aišku, galutinį sprendimą priimtų savivaldybės taryba.

Šiek tiek aprimus emocijoms, visi patraukė apžiūrėti antrojo svirno pastato. Pasak V.Cikanos, čia vyksta edukaciniai keramikos užsiėmimai, pastato antrame aukšte eksponuojami sendaikčiai. Tiesa, dalis pastato nešildoma, tik keramikos dirbtuvėlėse kūrenama V.Cikanos rūpesčiu suręsta krosnis, kad žmonėms būtų dirbti šilčiau.

Neradus geresnės išeities, buvo priimtas visų bendras susitarimas – tautodailininkų darbus iki kovo pradžios perkelti čia, nes pirmajame svirne prasidės darbai.

Palengva ir V.Cikanos veide atsirado šypsena, jau gerų emocijų neslėpė ir administracijos direktorius D.Grincevičius, jis žavėjosi žmonių sukurtais molio dirbiniais, prisipažino, kad keramikos dirbtuvėlėse lankosi pirmą kartą.

Tad po išlietų ir nuoskaudų, ir emocijų, po dviejų produktyvaus pokalbio valandų V.Cikana, R. Vasaitienė, administracijos vadovai spaudė vieni kitiems rankas.

„Ne kirviu reikia kirsti, o atvažiuoti ir vietoj spręsti problemą, panašu, kad pavyko“, – susitikimą reziumavo R.Juškaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.