Kai nėra bendradarbiavimo, prasideda asmeniškumai

liutviniene
Kriūkų bendruomenės centro pirmininkė Lilija Liutvinienė įsitikinusi, kad Šakių krašto vietos veiklos grupės vietos plėtros strategijos lėšos nueina daugiau į verslą, o ne bendruomenėms. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vis dažniau pasisakoma, kad trūksta glaudesnio bendradarbiavimo tarp rajono bendruomenių ir rajono valdžios bei Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG). Kad visgi nerandama bendros kalbos, pasimatė ir po paskutinio Šakių bendruomenės centrų asociacijos ataskaitinio susirinkimo.

Praėjusį penktadienį Liepalotų bendruomenės centre „Tėviškė“ vyko Šakių bendruomenių centrų asociacijos (BCA) ataskaitinis susirinkimas, kurio metu ne tik pasidžiaugta nuveiktais darbais, apdovanoti aktyviausi, bet ir išsakytos bendruomenių centrų problemos. Susirinkimo metu kalbėjusi Kriūkų bendruomenės centro pirmininkė Lilija Liutvinienė pasigedo renginyje Šakių krašto VVG atstovo, ji tuomet tiesiai šviesiai paklausė – kur nueina VVG vietos plėtros strategijos pinigai?

„Lėšos galėtų nueiti į tam tikrus, labai reikalingus bendruomenėms taškus. Liepalotai laimingi, kad turi savo namus, o mes kai kurie neturėjom net patalpų. Dabar daug ką turim, bet neturim, kaip viso to įveiklinti. Manau, čia yra tokia opi problema. Čia turi visos grandys susiėjusios spręsti ir padėti toms bendruomenėms, kurios sugalvoja kažką daryti“, – kalbėjo L.Liutvinienė ir pasidalino Klaipėdos krašto VVG veikla, kur bendruomenėms teikiama visapusiška pagalba.

„Kai pamatai, kaip pas juos viskas sustyguota ir sudėliota, tai sugrįžus čia liūdna darosi. Ten bendruomenių pirmininkai pasakoja, kad VVG pirmininkei Raimondai vidury nakties galima paskambinti, bendruomenės už jos jaučiasi kaip už pečiaus. Pas juos dėsningai dėliota visa strategija“, – įsitikinusi L. Liutvinienė.

Perskaitęs „Draugo“ laikraštyje L. Liutvinienės pastebėjimą, kad nebuvo renginyje Šakių krašto VVG atstovo, jos pirmininkas Juozas Dainelis tvirtino, kad į susirinkimus jų „nekviečia tiesiog sistemingai“.

„Norim dalyvauti visur, norim žmones šviesti projektų rašymo klausimais. Ar aš turiu lakstyti paskui bendruomenių centrų asociaciją ir klausti, kada jūs darysit susirinkimą? Jie nekviečia, o mes kalti, kad nedalyvaujame“, – piktinosi J. Dainelis.

Anot pirmininko, Šakių krašto VVG vietos plėtros strategijoje yra aiškiai nurodyta, kiek kuriai priemonei skiriama lėšų.

„Mes privalome dirbti pagal nuostatus, lėšų skirstymo tvarką ir pan. Turime dirbti griežtai ir reglamentuotai, o ne kaip kažkam atrodo“, – aiškino J. Dainelis.

Kaip patikslino Šakių krašto VVG atstovė Jurgita Savickienė, strategijoje bendruomeniniam verslumui numatyta 1 mln. 200 tūkst. eurų, o verslui 620 tūkst. eurų.

Bendruomenininkai patys pripažįsta, kad projektus rašyti nėra lengva. Tačiau, rašant projektus bendruomeniniam verslui, kviečiami konsultantai, tam numatytos lėšos. Tik minkštuosius projektus (iki 10 tūkst. eurų) jau rašo pačios bendruomenės.

„Rašykit, bendruomenės, projektus, nė vieno projekto nepastūmėm, jei jis surenka balus. Mes tik už tai, kad pinigai liktų rajone“, – kalbėjo VVG pirmininkas.

Pasiteiravus Šakių BCA pirmininkės Grinos Šnirpūnienės, kodėl į susirinkimą nebuvo pakviesti Šakių krašto VVG atstovai, ši patvirtino, kad Šakių krašto VVG pirmininkas tikrai nebuvo pakviestas į asociacijos ataskaitinį susirinkimą.

„Mūsų turimomis žiniomis, pirmininkas buvo išvykęs, daugiau iš VVG nieko nekvietėme, nes jis atstovauja“, – paaiškino G. Šnirpūnienė.

Pats J.Dainelis pateikė dar vieną tokį BCA ir VVG nebendradarbiavimo pavyzdį: „Prieš dvi savaites bendruomenių centrų asociacija organizavo susitikimą su meru, ir ten mes nebuvom pakviesti. Kai mero pasiteiravau, nejaugi susitikime nebuvo vienos kėdės vietos veiklos atstovui, meras atsakė, kad susitikimą organizavo asociacijos pirmininkė.“

G.Šnirpūnienės teigimu, mero kvietimą susitikti su bendruomenių centrų asociacijos taryba perdavė paskambinusi Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Asta Kėvelaitytė.

„Aš sukviečiau asociacijos tarybą, bet man nedavė jokio įpareigojimo, kad pakviesčiau ką nors daugiau“, – patikslino BCA pirmininkė.

Nereikėtų galbūt gilintis, kas ir ką pakvietė, ko nepakvietė, bet kad jaučiama trintis – akivaizdu.

Tiesa, paskutiniame Šakių BCA susirinkime bendruomenininkai stebėjosi ir greitu rajono mero Edgaro Pilypaičio išvykimu, o bendruomenininkai buvo paruošę namų darbus ir garsiai išsakė savo problemas, kurių meras taip ir neišgirdo.

„Dauguma tų bendruomenių bėdų man yra žinomos, dėl to aš buvau susikvietęs ir asociacijos tarybą. Neabejoju, jei bus naujų, man perduos. Ne visur įmanoma ir man išbūti. Problemas mes pasiruošę girdėti ir, kiek įmanoma, atliepti. Manau, kad tam ir yra sudaryta asociacija, kuri atstovautų bendruomenėms ir perduotų tas problemas mums, ar bus dar atskiras susitikimas su taryba, ar tuos pageidavimus pateiks kažkokia kita forma...“ – paaiškino meras.

J. Dainelis puse lūpų prasitarė, kad jaučia savotišką ignoravimą iš Šakių BCA pirmininkės G. Šnirpūnienės, o pirmininkė atsakė bendruomenininkų išsakytais žodžiais, kad „nėra ryšio tarp VVG ir bendruomenių centrų“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.