Bedarbius dirbti „užnorins“ už šimtus tūkstančių

miesto vvg bogovicius
Nors Šakių miesto VVG valdybos nariams kilo daug abejonių dėl pateiktų projektinių pasiūlymų, pasak VVG pirmininko Vitalijaus Bogovičiaus, visi trys projektiniai pasiūlymai buvo įvertinti teigiamai ir jokių didesnių pastebėjimų vertintojai neišsakė. D. Pavalkio nuotr.
 
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vasario 11 d. susirinkę Šakių miesto vietos veikos grupės (VVG) valdybos nariai audringai diskutavo dėl pateiktų trijų projektinių pasiūlymų, du iš jų – ne mūsų rajono organizacijų.

Praėjusių metų pabaigoje į paskelbtą antrą kvietimą teikti vietos plėtros projektinius pasiūlymus buvo gauti trys pasiūlymai. Pagal šią priemonę bus siekiama skatinti neaktyvių darbingų asmenų užimtumą ir verslumą Šakių mieste. Pasak Šakių miesto VVG pirmininko Vitalijaus Bogovičiaus, visi trys projektiniai pasiūlymaibuvo įvertinti teigiamai ir jokių didesnių pastebėjimų vertintojai neišsakė.

Pirmininkas pripažino, kad informacija apie skelbiamą antrąjį kvietimą nebuvo paskelbta internetinėje savivaldybės svetainėje ir viename iš rajoninių laikraščių. Pasak pirmininko, Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) nustatyta, kad pažeidimų dėl viešinimo nebūta.

„Kaip buvo viešinama, kad paraiškas teikė ir ne rajono organizacijos? Kad kiti rajonai žino, o mūsiškiai nežino? Ar pas mus nėra gebėjimų rašyti projektus, kodėl mūsų įstaigos neteikia paraiškų? Strategija kurta dėl rajono, o ne kitiems rajonams“, – sakė valdybos narė, rajono savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, nesuprasdama, kodėl ir ne mūsų rajono organizacijos (du pareiškėjai) nori Šakius ginti nuo skurdo už šimtus tūkstančių, teiravosi, ar apskritai tie pareiškėjai mūsų rajone vykdė kokias veiklas.

Kaip paaiškino Šakių miesto VVG projektų koordinatorė Milda Žemaitienė, taisyklėse numatyta, kad projektinius pasiūlymus gali teikti visi.

„Apie antrą kvietimą teikti projektinius pasiūlymus buvo viešinama internete. Šakiečiai taip pat domėjosi, konsultavosi, kažkodėl nepanoro teikti projektų. Dalyvauja paraiškų teikime kas nori, mes negalime uždrausti jiems dalyvauti“, – aiškino M. Žemaitienė pridurdama, kad buvo ir viešumo, mokymų, kad tos rajono organizacijos, kurios galėjo, jau teikė projektus pirmajame kvietime.

„Ar iš kitų rajonų atėjusios įstaigos žino geriau, kaip, pavyzdžiui, rengti tas vasaros stovyklas, ar jie geriau padarys tą darbą už mūsų specialistus, juk rajone sukurta šitokia socialinė struktūra“, – svarstė E. Grigaitienė.

Abejonių dėl paraiškose numatytų veiklų kilo ir kitam valdybos nariui – Šakių seniūnui Daliui Jasevičiui. Jo manymu, ypač išpūsti skaičiai projekte dalyvaujančių socialiai atskirtų ar bedarbių asmenų.

„Tų žmonių užnorinimas įsidarbinti yra... nerealus, mes kasdien su tokais žmonėmis dirbame. Kai projekte rašo, kad ves seminarus ir tie ilgalaikiai bedarbiai pradės verslus...Toks galutinis projekto rezultatas man visiškai neįtikinamas“, – projekto sėkme abejojo seniūnas.

Pagal antrą kvietimą projektų teikėjai tarpininkaus įdarbinant ilgalaikius bedarbius, skatins gyventojus pradėti verslą, organizuos šeimoms užimtumo veiklas, bet, pasak E.Grigaitienės, nuo šių metų savivaldybė pradeda vykdyti Socialinės ministerijos projektą, kurio tikslas – įdarbinti ilgalaikius bedarbius.

„Kai skaitau vieną projekto paraišką, čia praktiškai ta pati veikla, tik finansavimas iš kito lėšų šaltinio“, – įsitikinus E. Grigaitienė.

Verslo atstovas Arūnas Tarnauskas domėjosi, kas vykdys kontrolę, kaip tie projektai įgyvendinami. M. Žemaitienė patikslino, kad Šakių miesto VVG valdyba tik patvirtina projektinių pasiūlymų sąrašus, vėliau paraiškos teikiamos ESFA, kuri priims galutinį sprendimą dėl lėšų skyrimo, ataskaitas pareiškėjai teiks taip pat jau agentūrai. Valdyba vėliau jokios kontrolės neatlieka.

D. Jasevičius nesuprato, koks apskritai tuomet valdybos vaidmuo, gal visai jos nereikia. Jei jau projektai teigiamai įvertinti, jiems nelieka pasirinkimo, tik formaliai balsuoti ir patvirtinti projektinių pasiūlymų sąrašus. Projektinius pasiūlymus vertino ne valdyba, o vertintojai.

Pasak E. Grigaitienės, strategija yra kurta Šakių miestui, prie jos savivaldybė taip pat prisidės biudžeto lėšomis, yra pateiktas VVG prašymas skirti lėšų administravimui (4 tūkst.eurų), todėl valdybos narę ir papiktino, kad dalis pareiškėjų yra ne mūsų rajono organizacijos.

Po įvairių pasvarstymų dėl projektų naudos rajono žmonėms V. Bogovičius dar kartą akcentavo, kad jis nemato jokių argumentų paraiškų netvirtinti. Jei valdyba nepatvirtintų sąrašo arba kažkurios paraiškos, pasak V. Bogovičiaus, pareiškėjas gali tokį sprendimą apskųsti teismui, reikalaudamas argumentuoti, kodėl pasiūlymas nepatvirtintas.

Po ilgų diskusijų valdybos nariai nusprendė tvirtinti kiekvieną projektinį pasiūlymą atskirai. Nors nuomonės balsuojant išsiskyrė, visgi trijų projektinių pasiūlymų sąrašas buvo patvirtintas.

VVG administracija patikino, kad bus papildomas kvietimas teikti projektus mokymams vasaros pradžioje ir galbūt mūsų rajono įstaigos teikime dalyvaus.

Kadangi buvusi VVG pirmininkė Aistė Bakaitė buvo ir projektų vadovė, ir vyr. projektų administratorė, o šiuo metu turi nedarbingumą, nuspręsta į šias pareigybes kol kas laikinai paskirti atskirus žmones – Šakių verslo informacijos centro direktorę Daivą Palukaitienę ir Šakių turizmo informacijos centro turizmo vadybininkę Vaidą Zimnickienę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.