Kontrolės komitete prakalbo apie kardinalias permainas

vainius kontroles komitete
Kontrolės komiteto narys Bernardinas Petras Vainius domėjosi, kokia savivaldybės kontrolierės Astos Domeikienės (centre) nuomonė teritorijų sujungimo ir įstaigų stambinimo klausimais. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį pirmadienį posėdžiavęs savivaldybės Kontrolės komitetas susipažino su savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos 2019 m. veiklos ataskaita, trumpai peržvelgė vidaus kontrolės trūkumus, nustatytus atlikus savivaldybės veiklos, organizacinės struktūros, strateginio planavimo procesų bei apskaitos sistemos auditą, praėjusiais metais audituotoms įstaigoms pateiktų rekomendacijų įgyvendinimo stebėseną ir kitus klausimus.
 
Savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė, pristatydama tarnybos 2019 m. veiklos ataskaitą, prisipažino, kad ją rašydama „visada sau atsibosta“, nes kartojasi tie patys dalykai – misija, vizija, funkcijos ir t.t. Pasak jos, įdomesnė jau nuveiktus darbus atspindinti išvadų ir ataskaitų dalis. Audito strategijoje numatyta 2020 m. audituoti Šakių „Varpo“ mokyklą, Griškabūdžio gimnaziją, Šakių viešąją biblioteką. Pasak kontrolierės, atsižvelgiant į rajono gyventojų paklausimus ir pastabas, kad nėra kontroliuojamos išmokos tarybos nariams, nuspręsta į 2020 m. strategiją įtraukti auditą savivaldybės administracijoje. Tad Kontrolės ir audito tarnyba šiais metais patikrins, kokios išmokos skiriamos ir išmokamos tarybos nariams, ar jų panaudojimas yra pagrįstas.

Kontrolės komiteto narės Aušrelės Pukinskienės teigimu, jei anksčiau užteko nurodyti ataskaitoje, kiek sunaudojai degalų, popieriaus ar tonerio, ir pasirašant užtikrinti, kad už tai atsakai, tai dabar „neužteks pasiimti tik čekio, reikės išsirašyti sąskaitą-faktūrą“ ir tų popierių susikaups krūvos. Jos manymu, reikėtų pasidomėti, kaip tai vykdoma kitose savivaldybėse, kad būtų išvengta biurokratinės naštos.

Rajono savivaldybės kontrolierės pavaduotoja Jurgita Kasparaitytė pristatė Kontrolės komisijai Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, Griškabūdžio kultūros centre bei Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre atliktų auditų rekomendacijų įgyvendinimo stebėsenos rezultatus. Jos teigimu, iš 51 šioms trims įstaigoms pateiktos rekomendacijos liko neįgyvendintos tik šešios – po dvi kiekvienoje įstaigoje, daugiausia dėl įstaigų norminių vidaus teisės aktų patikslinimų ar parengimų, viešųjų pirkimų vykdymo tobulinimo, nepanaudotų atostogų likučių perskaičiavimo ir t.t.

Kontrolės komiteto nariams labiausiai rūpėjo sužinoti, kaip audito rastus trūkumus sekėsi ištaisyti Griškabūdžio kultūros centro direktoriui Mindaugui Kriaučiūnui, nes jam iš visų audituotų įstaigų buvo pateikta daugiausiai rekomendacijų, be to, sunkokai sekėsi jas įgyvendinti. Pasak J. Kasparaitytės, Griškabūdžio kultūros centras pasistūmėjo į priekį, tačiau, deja, daugiau darbo įdėta iš Kontrolės ir audito tarnybos nei iš pačios įmonės pusės. Tai paantrino ir A. Domeikienė, patvirtindama, kad jos pavaduotoja labai daug dirbo, jog tos rekomendacijos būtų įgyvendintos. „Kiekvieną rekomendaciją mes beveik pasirašome sau“, – konstatavo faktą savivaldybės kontrolierė.

Kontrolės komiteto narys Bernardinas Petras Vainius norėjo sužinoti Kontrolės ir audito tarnybos nuomonę kai kuriais kitais klausimais. Vienas iš jų – vadovų veiklos vertinimas ir biudžeto tvirtinimas.  

„Penktadienį mes tvirtiname rajono biudžetą, o darbuotojų veiklos vertinimus reikėjo padaryti praeito mėnesio pabaigoje. Vadovas jau turėjo įrašyti, kaip įvertino. O pagal ką jis gali įrašyti? Jei įvertina labai gerai, vadinasi, reikia pridėti priedą iki 15 proc. Iš ko? Mes patys sau įsikertam į koją šitoje vietoje. Per kurį kampą šituos klausimus analizuoti, kad nebūtų tokių įstatyminių ir teisės aktų normų prasikeitimų?“ – klausė tarybos narys, siūlydamas Kontrolės ir audito tarnybai rekomenduoti įstatymų leidėjams padaryti pataisas, nes atlyginimus darbuotojams reikia išmokėti vasario mėnesį, kai dar nebūna patvirtintas biudžetas.

Pasak A. Domeikienės, čia ne jų tarnybos kompetencija, didesni miestai biudžetą pasitvirtina sausio mėnesį ir jiems galbūt tokių problemų nekyla. Jos nuomone, tai turėtų inicijuoti politikai.

Pasak B. P. Vainiaus, jis „jau seniai iš tolo stebi vieną seniūniją ir mato, kad į ją ateina tik tie žmonės, kuriems reikalingas socialinis darbuotojas“, todėl klausė, ar reikia skelbti konkursus seniūnams, ar nereikėtų mąstyti apie kardinalias pertvarkas, kad be reikalo nebūtų eikvojamos lėšos. Jis norėjo šiuo klausimu išgirsti kontrolierių nuomonę. A. Domeikienė teigė, pritarianti kardinalioms permainoms. Kontrolės komiteto narys Vaidas Balčiūnas priminė, kad „į tą balą jie jau buvo įbridę“.

„Į tą balą bridom nepasidairę, kokie krantai ir kokie šlaitai, o dabar žinom, kur kokie povandeniniai akmenys kyšo, bet kažkodėl atsitraukėm, – kalbėjo B. P. Vainius. – Aš dabar konstatuoju faktus, stebėdamas situaciją. Problema neišnyko. Ji palengva gilėja, gilėja, gilėja. Toje baloje tik daugiau dumblo kaupiasi. Ar kol reikės išlipti, jis batų neužtrauks?“

Pasak tarybos nario, to iki galo nėjo padaryti, „nes susikirto du įstatymai, kurie ir dabar yra susikirtę“.

„Turime kitą kelią, kuris yra žymiai ilgesnis, bet, jei pernai būtume pradėję, šiemet būtume įpusėję“, – konstatavo faktą B. P. Vainius, kalbėdamas apie teritorijų sujungimą ir pridurdamas, kad „jei revoliuciniu keliu pertvarkos nėjo padaryti, tai belieka tik evoliucinis“.

„Apie įstaigų stambinimą ir apjungimą, ne funkcijų, bet įstaigų administravimą, valdymą, Kontrolės ir audito tarnyba jau kalba, kiek aš save atsimenu čia. Apie tai, kad neturi būt pas mus mažų įstaigėlių, kaip atsirado Griškabūdžio kultūros centras. Viskas gerai, jo funkcija reikalinga, bet vadovavimas galėtų būti iš vienų kultūros rankų. Medicina taip pat. Mokyklas jau sujungiam, apjungiam, bet tai daroma dėl mokinių mažėjimo. Tad, kad reikėtų stambinti, čia ne naujiena“, – kalbėjo kontrolierė, pabrėždama, kad tai yra politinės valios reikalas ir klausimas, apie kurį reikėtų pagalvoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.