Slavikams vadovaus jaunasis politologas

dumcius valdas
Konkursą laimėjo ir vasario 17 d. Slavikų seniūnijoje pradėjo dirbti Valdas Dumčius, kuris perėmė seniūnijos vairą iš porą metų laikinai pareigas ėjusios Sudargo seniūnės Ritos Grigaitienės. R. Plaušinaitytės-Šerkšnienės nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo pirmadienio Slavikų seniūnija vėl turi savo seniūną, o laikinas, dvejus metus trukęs Sudargo seniūnės Ritos Grigaitienės vadavimas baigėsi. Prie seniūnijos vairo sėdo konkursą laimėjęs jaunas Valenčiūnų kaimo gyventojas Valdas Dumčius.
 
Naujasis 33-ejų metų valenčiūniškis apie valstybės tarnautojo darbą sako svajojęs dar studijuodamas Vytauto Didžiojo universitete, kur baigė istorijos bakalauro studijas, o vėliau įgijo du magistro laipsnius – apsigynė politikos mokslų ir šiuolaikinės Europos Sąjungos politikos magistro darbus. Apie tai, kur ir kiek studijuodamas seniūnas atliko praktikos bei stažavosi, būtų galima parašyti dar vieną atskirą pasakojimą. Tačiau, kaip pats pašnekovas sako, studijuojant ar keliaujant niekada nenutrūko ryšys su gimtaisiais namais Valenčiūnuose, kur grįždavo į senelio namus, o dabar perėmė iš tėčio kuklų šeimos ūkį ir ūkininkauja. Neseniai sukūręs šeimą su studijų laikais sutikta žmona, nuo praėjusių metų Kūčių gimtuosiuose namuose sūpuoja pirmagimį sūnelį. Paklaustas, kaip ketina spėti ir 80 ha ūkyje dirbti ir seniūnauti, sako, kad žemę dirba kartu su savo tėvu, o jos nėra tiek daug, kad darbymetis ilgai užsitęstų ar daug laiko tam reikėtų paaukoti, tad žada visus darbus suderinti.

„Dar studijų metais svajojau apie valstybės tarnybą, o išgirdęs apie skelbiamus konkursus padaviau tris prašymus. Labiausiai, aišku, norėjosi užimti Kidulių seniūnijos seniūno pareigas, nes aš toje seniūnijoje gyvenu, nedidelis atstumas iki darbo būtų, tačiau ir dabar džiaugiuosi užėmęs Slavikų seniūno pareigas“, – pasakojo V. Dumčius.

Anot seniūno, iki šiol apie Slavikus nebuvo daug girdėjęs ar ryšių turėjęs, tačiau sužinojęs apie konkursą ėmė intensyviai domėtis. Kalbėdamas apie tai, ką gali nuveikti ir padaryti šio gražaus, kaimiško krašto naudai, naujasis seniūnas sako, kad svarbiausia yra seniūnijai skiriamas finansavimas, o be pinigų čia seniūnas nepadarys nieko – reikia prižiūrėti aplinką, užtikrinti pagrindinius gyventojų poreikius ir kt. Svarbiausiu tikslu sau išsikelia sutelkti ir suvienyti susiskaldžiusią bendruomenę.

„Svarbiausia seniūnijoje – ne dažytos pastato sienos ar dar kas nors, o salė, pilnutėlė žmonių, kurie čia gausiai rinktųsi į renginius, būtų vieningi“, – pabrėžė naujasis seniūnas.

Pasak vos keletą dienų Slavikams vadovaujančio V. Dumčiaus, pačios seniūno pareigos yra labai įdomios, o darbas yra įvairiapusis ir tikrai nenuobodus.

„Seniūnas pagal savo kompetenciją gali surašyti netgi administracinių teisės pažeidimų protokolą, o ką jau kalbėti apie darbą su žmonėmis – tai ne nuobodus darbas, kur tik sėdi prie kompiuterio ar parašus dedi, tai daug pastangų, sumanumo ir kompetencijos reikalaujantis darbas“, – apibūdina naujas pareigas V. Dumčius.

Seniūnas neslepia, vos tik atėjus į seniūniją dirbti, pirmiausiai jį užgriuvo administracinio darbo iššūkiai, su kuriais tenka susidurti, tačiau jam dabar svarbiausia susipažinti su vietos bendruomene, žmonėmis, išsiaiškinti jų poreikius ir lūkesčius, o vėliau pagal juos susidėlioti savo, kaip seniūno, prioritetus. Vos penktą darbo dieną naujose pareigose dirbantis seniūnas turi teikti savivaldybės administracijos direktoriui strateginį šių metų veiklos planą, nuo kurio priklausys, kas šįmet bus padaryta Slavikuose.

„Norų yra daug, jau nekalbu apie tai, kad reikia ir kokią gėlę pasisodinti prie seniūnijos pastato, bet reikia elementarių dalykų – vakar man darbuotojai pranešė, kad sugedo pjūklas, vadinasi, reikės naujo, nes vaduojanti seniūnė jau spėjo išsiaiškinti, kad senojo remontuoti neapsimoka, o pinigų daug neturime, tad ir toks mažas dalykas gali tapti seniūnui tikru iššūkiu“, – sako V. Dumčius.

Pjūklas seniūnijoje yra labai svarbu, nes artimiausiu metu civilinėse kapinėse žadama nupjauti aštuonis avarinius medžius, kaip pageidavo žmonės, o medieną sutvarkyti privalės patys seniūnijos darbuotojai.

Pasak V. Dumčiaus, Slavikų seniūnija yra labai įdomi tiek kalbant apie geografinę, istorinę jos pusę, tiek apie žmones, kurie sudaro stiprią bendruomenę, nors kartais ji linkusi ir susiskaldyti. Taip pat šiame darbe seniūnui svarbu yra geras kolektyvas, kuriuo gali pasitikėti ir dirbti komandoje.

Apžiūrėjęs ir įvertinęs seniūnijos patalpas, naujasis seniūnas sako, kad jos gana geros būklės, o buvusio medicinos punkto patalpa gali pasitarnauti renginių organizatorės, bendruomenės pirmininkės Renatos Baltrušaitienės reikmėms, bet šį klausimą su bendruomene seniūnas dar žada aptarti atskirai.

V. Dumčius sako, kad mažoje kaimiškoje seniūnijoje bėdos tos pačios, kaip ir visur – trūksta gerų, asfaltuotų kelių, o kelias į Šakius iš viso apgailėtinos būklės, be to, daug žvyrkelių, kurių būklė yra ne pati geriausia. Seniūnas žada aiškintis, kiek lėšų bus skiriama kelių priežiūrai ir ką su jomis galės nuveikti gerinant kelius. Jaunajam seniūnui taip pat gaila kaimuose uždarinėjamų mokyklų, tai, anot jo, turbūt dar labiau paskatins gyventojų migraciją iš kaimo, o ir Slavikuose nuo kito rugsėjo rinksis į mokyklą tik pradinukai...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.