Stiprūs vėjai pridarė nuostolių

medis ant kelio
Po praėjusią savaitę siautusios audros rajono kelius , kaip ir visoje Lietuvoje, užtvėrė stipraus vėjo išversti medžiai. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Ciklonas „Laura“, praslinkęs praėjusią savaitę per Lietuvą, mūsų rajone taip pat paliko pėdsakų: lūžo medžiai užtverdami važiuojamąją kelio dalį, apgadinti pastatai, du tūkstančiai gyventojų liko be elektros.

Iš ketvirtadienio į penktadienį siautęs ciklonas „Laura“ pridarė daug nuostolių. Kaip informavo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis, ugniagesiai gelbėtojai kovo 12–13 d. atliko 21 gelbėjimo darbą, iš jų net 18 kartų jie vyko šalinti ant kelių, elektros linijų ir kitose vietose nuvirtusių medžių. Teko darbuotis Šakių, Lukšių, Kudirkos Naumiesčio, Kriūkų, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Lekėčių ir kitose seniūnijose.

Kovo 12 d. popietę, 16.22 val., buvo bene pirmas iškvietimas į Lukšius – Parko gatvėje ugniagesiams teko išlaužtą medį pašalinti nuo važiuojamosios dalies. Jau tos dienos vakare pasipylė daugiau skambučių, po 21 val. jie skubėjo į Plieniškius (Šakių sen.) šalinti medžio, užvirtusio ant elektros linijos.

Tos pačios dienos vakarą, apie 22 val., kelyje Šakiai–Ritiniai ugniagesiams gelbėtojams šalinant ant kelio dangos nuvirtusį medį ties Šilgalių k. (Šakių sen.), atvažiavęs automobilis „Audi“ atsitrenkė į tame pačiame kelyje tolimesniame ruože nuvirtusį ant kelio gulintį dar vieną medį. Atsitrenkęs į nuvirtusį medį, automobilis nulėkė nuo kelio ir apvirto ant stogo. Netoliese buvę gelbėtojai prispaustų automobilyje nerado, o visi automobiliu važiavę žmonės išlipo iš jo patys.

„Skubėjom vykti į tas vietas, kur išversti medžiai trukdė eismui, skubėjom juos pašalinti, kitur gyventojai, seniūnai patys tvarkėsi“, – tvirtino ugniagesiai.

Kaip pasakojo Panovių bendruomenės centro pirmininkas Bernardinas Petras Vainius, Panovių skvere įsisukęs stiprus vėjas ant žemės paguldė šimtametį klevą, išlaužė ir daugiau medžių. B. P. Vainius informavo, kad nukentėjo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos automobilių garažas, buvo nuplėšti aštuoni šiferio lapai.

„Už pastato yra privati valda, kur žmogus nuolat laiko automobilį, ačiū Dievui, jis nebuvo apgadintas“, – sakė B.P. Vainius.

Pastatai buvo apgadinti ir Lukšiuose, Daukantiškiuose (Gelgaudiškio sen.). Dėl to žmonės kreipėsi į draudimo bendroves.

 „Pastaroji audra, pavadinta „Laura“, prasiautusi kovo 12–13 dienomis, buvo didžiausia savo nuostoliais pastarojo dešimtmečio audra“, – tvirtino „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis ir informavo, kad daugiausiai nuostolių patyrė Klaipėdos miesto ir rajono, Šilutės, Kretingos gyventojai, tačiau šios audros padarinių neišvengė nė vienas rajonas.

Šakių rajone pranešta apie 11-os „Lietuvos draudimo“ klientų patirtus nuostolius, keturiems klientams žalą bendrovė atlygino dar savaitgalį – susitarę telefonu dėl jos dydžio.

Pasak draudikų, Šakių rajone daugiausiai kentėjo namų ir kitų pastatų stogai. Nuplėštos šiferio dangos, sulaužyti keli gyventojų šiltnamiai, vėjo nešiojami stogo dangos lapai apgadino kitą turtą – pavyzdžiui, kieme stovėjusį automobilį.

Ketvirtadienį prasidėjusio ciklono metu išversti medžiai traukė elektros laidus, dalis mūsų rajono gyventojų liko be elektros. Kaip informavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas, kovo 13 d. 12 val. duomenimis, elektros Šakių r. neturėjo apie 2 tūkst. namų ūkių. „Esame užfiksavę apie 50 elektros gedimų 0,4 kV žemosios ir 10 kV vidutinės įtampos elektros oro linijose“, – patvirtino ESO atstovas ir prašė tokiais atvejais gyventojų supratingumo ir kantrybės bei ragino būti budriems, nesiartinti prie nutrūkusių laidų, nebandyti šalinti nuvirtusių medžių ar šakų, imtis kitų šalinimo darbų, o pranešti bendruoju pagalbos tel. 112.

Šeštadienio, kovo 14 d. rytą, nuo 4 val., vėjas vėl sustiprėjo, todėl ugniagesiai gelbėtojai skubėjo į Kidulius, buvo gautas pranešimas, kad kibirkščiuoja elektros laidai. Šis vėjas žalos pridarė šiek tiek mažiau, ugniagesiai nuo važiuojamosios kelio dalies pašalino du medžius – Žemojoje Panemunėje (Kriūkų sen.) ir Totorviečiuose (Kudirkos Naumiesčio sen.).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.