Netekties akimirką bėdoje nepalikti

grinkeviciene ln
UAB „Šakių laidotuvių namai“ direktorė Aurelija Grinkevičienė sako, kad šiais metais jų įmonei jau teko palaidoti pirmąjį asmenį, kuris neturėjo artimųjų, o per metus įmonei kartais tenka organizuoti dvejas, trejas tokias laidotuves. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

UAB „Šakių laidotuvių namai“ pasirašė su savivaldybe sutartis, kad teiks neatpažintų asmenų laidojimo ir kūnų gabenimo teismo ekspertizei į Jurbarką paslaugas. Neatpažintų ir artimųjų neturinčių laidojimo paslaugų rajone per metus pasitaiko retai, tačiau prieš savaitę buvo pirmasis atvejis šįmet, kai žmogų teko laidoti valstybės lėšomis.
 
Vasario pabaigoje UAB „Šakių laidotuvių namai“ pasirašė dvi sutartis su savivaldybe dėl dviejų minėtų paslaugų teikimo. Gera žinia ta, kad šįmet iš biudžeto yra numatyta 600 eurų papildomų pinigų neatpažintų ar neturinčių artimųjų asmenų laidojimui, o anksčiau šiuos asmenis tekdavo palaidoti už tuos pačius 300 eurų pašalpos, kuri yra skiriama kiekvienu atveju. Tiesa, laidojimo namų direktorė Aurelija Grinkevičienė sako, kad anksčiau „seniūnijos pačios suorganizuodavo duobkasius“ ir šios paslaugos pirkti jiems nereikėdavo, o dabar duobkasius reikia samdytis pačiai įmonei, tad papildomi pinigai didžiąja dalimi ir panaudojami tam tikslui. Direktorė sako, kad neatpažintų asmenų laidotuvių pasitaiko labai retai – kai kuriais metais vienas, du, pernai nebuvo nė vieno, o šįmet jau kovo viduryje teko Amžinybėn palydėti žmogų, Kriūkų seniūnijos gyventoją, kuris žuvo per avariją, gyveno vienas ir neturėjo artimųjų. A. Grinkevičienė pati su viena įmonės darbuotoja dalyvavo laidotuvėse ir labai pasigėrėjo vietos bendruomene, kuri susirinko į laidojimo ceremoniją.

„Retai taip būna, kad žmonės, bendruomenės nariai renkasi į vienišų žmonių laidotuves. Viena moteris prižadėjo netgi gėlių pasodinti, pažiūrėti kapelį. Kaimo žmonės yra neabejingi, ten truputėlį viskas vyksta kitaip nei mieste“, – sako įmonės vadovė.

Po vilkiko ratais žuvęs dviračio vairuotojas atgulė Kriūkų civilinėse kapinėse. Laidotuvių namų direktorė sako, kad bendruomenė tokia supratinga, jog vietiniai duobkasiai netgi „padarė nuolaidą“ atsiskaitant už jų suteiktas paslaugas.

Ne mažesnis palengvėjimas gyventojams ir dėl kitos UAB „Šakių laidotuvių namai“ teikiamos paslaugos – kūnų gabenimo ekspertizei, kuriai taip pat yra skiriama lėšų iš biudžeto, o mirusiųjų artimiesiems nukrenta nuo pečių didžiulė finansinė našta ir rūpestis ieškoti, kas tą paslaugą teikia.

Šakių rajono gyventojai vežami ekspertizei į Valstybinės teismo medicinos tarnybos Jurbarko skyrių.

Šią paslaugą teikti konkurse laimėjusios įmonės vadovė A. Grinkevičienė sako, kad ne visus mirusiuosius reikia vežti ekspertizei, tik kai kuriais atvejais, bet jeigu šios paslaugos neapmokėtų savivaldybė, artimiesiems labai išbrangtų laidojimo paslaugos.

„Mes kainą skaičiuojam už suvažinėtą atstumą, tai jeigu reikia važiuoti paimti žmogų į atokų rajonų kampelį, pavyzdžiui, į Kudirkos Naumiestį, tada iki Jurbarko susidaro didžiulis atstumas, artimiesiems brangiai atsieitų ta paslauga“, – aiškino A. Grinkevičienė.

„Jeigu pasitaiko, kad reikia laukti eilėje, kol ekspertizė bus atliekama, ar savaitgalis, kada darbuotojai nedirba, tada kūnai laikomi šaldytuvuose, o tai irgi kainuoja papildomai, dar parsivežimas. Artimiesiems laidojimo paslaugos atsieina ir taip nemažai, todėl tai labai didelė pagalba iš valstybės, kad apmoka gabenimą į Jurbarką“, – sako direktorė.

Šiai paslaugai atlikti iš viso metams savivaldybės biudžete numatyta 12 tūkst. eurų, tačiau jie ne visi gali būti panaudoti, nes tai priklausys, kiek žmonių reikės išvežti ekspertizei. Anot direktorės, paprastai per metus rajone būna 50–60 atvejų, kada jų įmonei reikia teikti šią gabenimo paslaugą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.