Seniūnas mato, ko trūksta Slavikams

slavikai dumcius
Seniūno Valdo Dumčiaus verdiktas – seniūnijos pastatui kapitalinio remonto nereikia, trūksta tik šildymo sistemos, o kosmetinį remontą seniūnijos pagalbinėse patalpose pasidarė pats seniūnas kartu su darbuotojais. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Slavikiečių nesutarimus, kaip pertvarkyti seniūnijos pastatą, regis, vienu mostu užbaigė atėjęs vadovauti seniūnas Valdas Dumčius. Naujasis seniūnas turi savo viziją, kur ir kiek seniūnijos pastate verta investuoti ir ko dar Slavikams trūksta.
 
Sąmyšis dėl radikalių permainų

Jau esame rašę, kad Slavikuose, nusprendus nerenovuoti kultūros centro pastatą, jame vykusias laisvalaikio centro (kartu ir bendruomenės) veiklas nuspręsta perkelti į kuklią seniūnijos salę, prieš tai ją kapitališkai pertvarkius. Rajono taryba nusprendė  prie projekto prisidėjimui skirtas lėšas (25 tūkst. eurų) geriau investuoti į seniūniją negu į kultūros centro pastatą. Beje, pagal pirminę suprojektuotą seniūnijos pertvarkymo schemą 25 tūkst. eurų būtų neužtekę – reikėtų dar apie 15 tūkst. eurų. Tokių permainų nenorėjo dalis gyventojų, kurie, prašydami seniūnijoje nedaryti neracionalių investicijų, net kreipėsi į rajono valdžią

Išgirsta pačių gyventojų nuomonė

Ši Slavikų drama išsisprendė vos tik prie vairo stojo naujas seniūnas, kuris po su gyventojais ir seniūnaičiais sušaukto susirinkimo suprato, kad seniūnijoje jokių kapitalinių remontų daryti nereikia. Seniūnijos darbuotojai nusprendė kosmetinį remontą pagalbinėse seniūnijos patalpose pasidaryti patys. Tad seniūnas su kitais penkiais seniūnijos darbuotojais susinešė įrankius, dažus ir ėmė pasiraitoję rankoves dirbti patys.

„Didelių remontų čia nereikia – seniūnijoje esantys kabinetai ir salė buvo suremontuoti, jų tvarkyti nebūtina. Mes savo rankomis ir įrankiais susitvarkėme tik pagalbines patalpas, kurios buvo užverstos įvairiais daiktais, išsidažėm laiptinę į katilinę, kuri turbūt dažų nemačiusi nuo pastato pastatymo, buvusią areštinę bei archyvo patalpą ir dar vieną patalpėlę. Dabar viskas tvarkinga ir patiems darbuotojams smagiau tokiose patalpose dirbti“, – sako seniūnas V. Dumčius.

Pasak seniūno, seniūnijos pastate labai reikia naujos šildymo sistemos, nes senieji radiatoriai jau nieko nešildo, todėl už savivaldybės skiriamas lėšas bus sutvarkyta šildymo sistema, kuri turėtų atsieiti apie 15 tūkst. eurų. Katilo, anot seniūno, naujo nereikia – jis neseniai keistas, todėl dar gana geros būklės.

Seniūnas turi viziją, kur įsikurti bendruomenei

V. Dumčius prasitaria, kad Slavikuose dar ne visi taškai ant „i“ sudėlioti. Rudenį Slavikų  pagrindinėje  mokykloje liks tik pradinukai, kuriems mokyklos pastate pakaks vos poros kabinetų. Seniūno vizija – išsaugoti mokyklos pastatą seniūnijos balanse ir į jį perkelti laisvalaikio centro ir bendruomenės veiklas.

„Ten yra gera salė, puiki akustika, atliks visas antras aukštas – kodėl neišnaudoti tų pastatų? Kam mums čia seniūnijoje alkūnėmis irstytis? Be to, niekur nedingsta iš Slavikų ir pats kultūros centro pastatas. Seniūnijoje mes pirmiausiai turime teikti seniūnijos darbuotojų paslaugas, aptarnauti žmones“, – dėsto V. Dumčius.

Anot seniūno, kai mokykla baigs darbą, tada bus svarstoma, kaip dirbti toliau ir kur veiklas vykdyti tiek kultūrininkams, tiek bendruomenės centro žmonėms.

 „Kai kurie gyventojai nori individualiai aptarti testamento ir kitus klausimus su seniūnijos darbuotoja, specialiste Vida Janušaitiene, o jos kabinete sėdi dvi. Tai kam tas kėdes čia koridoriuje statyti, jeigu mes turime daugiau patalpų, kurios galėtų tarnauti seniūnijos paslaugoms“, – sako seniūnas.

Taip pat, anot seniūno, seniūnijoje prasideda žmonių antplūdis, kai prasideda deklaracijos, dalinami maisto produktai ir kt., todėl kartais būna ankštoka siaurame koridoriuje.

Pasak seniūno, įdomi Slavikuose situacija su bibliotekomis – mažame kaime jos yra netgi dvi: viena viešoji, kuri yra tame pačiame seniūnijos pastate, kita – mokykloje. Seniūnas sako, kad šiuo klausimu dėl bibliotekų kol kas dar nekalbėjęs nei su mokyklos, nei su bibliotekos vadovybe, tačiau ketina tai padaryti artimiausiu metu, nes dviejų bibliotekų Slavikams tikrai nereikia, o kiek jam teko susidurti per pirmąjį darbo mėnesį, į viešąją biblioteką žmonių užsuka mažai...

Tikslas aiškus – reikia suvienyti žmones

Didžiausias seniūno rūpestis Slavikuose – ne pastatai, kapitaliniai remontai ar seniūnijos sienos, kurios dar kol kas kvepia dažais, o susiskaldžiusi, į dvi stovyklas pasidalinusi bendruomenė, kurią jis užsimojo trūks plyš suvienyti.

„Teks kažką daryti, gal kokį pikniką organizuosim vasarą ir kviesim visus – nesvarbu, kurioje barikadų pusėje iki tol jie buvo. Aš ne vietinis, man visi lygūs, o kaip seniūnas aš privalau surast kalbą su kiekvienu žmogumi. Gaila dėl tokio bendruomenės susipriešinimo, bet bandysim vėl suburti juos. Kai kuriems, matau, reikės atskiro kvietimo. Gal netgi ne vieno“, – planais dalinosi V. Dumčius.

Seniūnas sako, kad jį labai džiugina geranoriški piliečiai, kurie dar visai naujam, nežinomam seniūnui siūlosi padėti, skambina, palaiko ir ragina nebijoti paprašyti pagalbos. Beje, slavikiečiai nori ir yra paprašę savivaldybės, kad mielai atgautų iš Turto banko senąjį Slavikų seniūnijos pastatą, kurį nugriovę nori toje vietoje įrengti vasaros estradą. Kaip sako pats Slavikų seniūnas, kartais daug nereikia – tik noro ir imtis darbo, o tada viskas savaime susistato į savo vėžes.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.