Žmonės sukilo dėl paliktų defektų

renovacija gelgaudiskyje1
Gelgaudiškyje Suvalkiečių g. 6 daugiabučio namo gyventojai Loreta ir Audrius Butkėraičiai pasikvietę rajono tarybos narius ir renovacijos administratoriaus atstovus  – UAB „Šakių šilumos tinklai“ projektų vadovę Agnę Grybaitę ir komercijos direktorių  Vilmantą Paškevičių – rodė po renovacijos lendančius statybų defektus ir broką. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kodėl Gelgaudiškyje po ką tik baigto Suvalkiečių g. 6 daugiabučio namo renovacijos gyventojai neranda bendros kalbos nei su renovaciją vykdžiusia įmone, nei su šio proceso administratoriumi ir pagalbos kreipėsi į tarybos narius? Kodėl nesusikalba gyventojai su atsakingais asmenimis, praėjusią savaitę užsuko pasižiūrėti į išvažiuojamąjį posėdį išvykę Ūkio ir verslo komiteto nariai.
 
Vos priėjusius prie daugiabučio namo tarybos narius pasitiko Loreta ir Audrius Butkėraičiai, kurie yra ne tik šio namo gyventojai, bet ir akyli visos renovacijos darbų eigos stebėtojai – kol vyko renovacija, atidžiai sekė darbininkų veiksmus, pasakė jiems ne vieną pastabą, nuolat gyventojų pastebėjimus susakydavo ir susitikimuose su renovacijos administratoriumi UAB „Šakių komunalinis ūkis“. Tačiau rezultatas toks: daugiabučio namo renovacija baigta, namas priduotas balandžio 21d., o defektų ir trūkumų – nors vežimu vežk. L. Butkėraitienė beda pirštu į virš įėjimų lietvamzdžių sudūrimus, pro kuriuos laša tiesiog gyventojams ant galvų, blogai sustatytas skardines palanges, pro kurias pučia vėjas, kai pašąla, namuose darosi kondensatas, be to, jos barška, o barškėjimo priežastis, kaip įtaria žmonės, yra ta, kad po jomis nieko nepadėta, t.y. jos kiauros. Tą dieną sutuoktiniai tarybos nariams dar parodė nebaigtas apdailas, iš trinkelių lendančias žoles, nebaigtus užpildyti trinkelių tarpus. Vardijo tokius trūkumus kaip nesutvarkyta elektros instaliacija, nebaigta apdaila, neužtaisytas šulinys rūsyje, per kurį, pasak gyventojų, šią žiemą patvino visas rūsys, be to, gyventojams ramybę drumstė ir neaiškus ūžesys, kuris atsirado po renovacijos.

 „Mes dar net neturim paskaičiavimų, kiek mums reikės mokėti už tą renovaciją... Apie savivaldybės įmonę, kuri administravo renovaciją, iš viso patyliu. O kiek turim pasidarę archyvų, vykdant darbus, tai sunku ir apsakyti. Viskas kreiva, šleiva, o apie rangovą šitą yra istorijų visoje Lietuvoje, ne tik pas mus čia pridarė“, – konstatavo L. Butkėraitienė.

Į išvažiuojamąjį posėdį buvo pakviesti prisijungti renovacijos administratorių atstovai – UAB „Šakių šilumos tinklai“ projektų vadovė Agnė Grybaitė ir komercijos direktorius Vilmantas Paškevičius. L. Butkėraitienė pareiškė, kad su jais iš viso nėra ką kalbėti, nes jiems apie problemas jau daug kartų sakyta, o rezultatų nėra. Apie nesusikalbėjimą prašnekęs V. Paškevičius iš karto paaiškino, kad įmonė pageidauja gauti iš vieno namo gyventojo pastabas elektroniniu paštu, o ne padriką gyventojų rašliavą, dėl to paskui darbuotojams sunku atsekti įvykių seką.

Renovacijos darbus šiame name vykdė UAB „Žilinskis ir Co“, nors L. Butkėraitienė sako, kad pats rangovas mažai čia rodėsi, kaip ir techninę priežiūrą atlikusios UAB „Prie Lėvens“ atstovai, o darbus nuolat darė neprofesionalūs samdyti darbininkai (subrangovai).

Tiesa, dėl aplink namą paliktų defektų, V. Paškevičius patikino, kad aplinkotvarkos darbai kol kas nėra visiškai baigti ir truputėlį atidėti dėl oro sąlygų, todėl laikui bėgant dar viskas susitvarkys. Kitus Butkėraičių vardintus trūkumus užsirašė A. Grybaitė, kuri turėjo juos perduoti rangovams. Namo defektams pašalinti įmonė po projekto turi 5-erius metus laiko, o paslėptus trūkumus šalinti galima dar ir per dešimtmetį. Tiesa, pasak Butkėraičių, gyventojai netgi nežino, kokiu projektu vadovavosi įmonė, atlikdama renovacijos darbus, nes gyventojams buvo po akimis pakišti keli projektai per visą laikotarpį, o parašai jų yra sudėti tik ant vieno, pirminio. Vėliau, pasak L. Butkėraitienės, buvo daryti pakeitimai, bet gyventojai po jais nepasirašė... Anot Ūkio ir verslo komiteto pirmininko Vilhelm Haase, projektas turi būti gyventojams matomas ir su jais kartu žiūrint į projektą reikia stebėti, kokius darbus įsipareigojęs atlikti rangovas iš tiesų atliko, o kas dar liko nepadaryta.

„Ką čia kalbėt apie nepadarytus darbus, jeigu dvi dienos po pridavimo namo, o matot, kokie defektai lenda“, – sako L. Butkėraitienė.

V. Haase sako, kad dėl defektų rangovus informuos viską pasižymėjusi projekto vadovė A. Grybaitė, tačiau, atrodo, kad Gelgaudiškyje dirbusiai rangovų įmonei nepasisekė, kad čia ji susidūrė su akylais gyventojais. Tad tikėtina, kad darbo broką teks sugrįžti ir ištaisyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.